Formule 1 herdenkt: 53 jaar sinds overlijden Jim Clark

Schermafbeelding-2021-04-06-234222

Op 7 april 1968 overleed Jim Clark na een crash tijdens een Formule 2-race op het circuit van Hockenheim. Clark wordt gezien als een van de beste coureurs aller tijden. Zijn dodelijke crash was dan ook een schok in de Formule 1-wereld, inmiddels 53 jaar geleden.

Clark was een Britse Formule 1-coureur, geboren op 4 maart 1936 in Kilmany in Schotland. Naast zijn successen in de Formule 1 was Clark ook succesvol in Formule 2, Indy 500 en de 24 uur van Le Mans. Clark wist in 1963 en 1965 de Formule 1-wereldtitel te pakken en won 25 van de 72 races die hij in Formule 1 reed. Daarnaast finishte hij 32 keer op het podium.

Clark maakte in 1960 zijn Formule 1-debuut voor het team van Lotus, waar hij zijn hele carrière zou blijven. Zijn eerste race reed hij in Nederland, waar hij zich als elfde wist te kwalificeren. Door een transmissieprobleem kon hij de race echter niet uitrijden. Datzelfde jaar wist hij wel zijn eerste podium te scoren tijdens de Grand Prix van Portugal, waar hij als derde finishte.

In zijn tweede jaar in de koningsklasse wist de Brit nog twee keer op het podium te eindigen. In 1962 behaalde zijn eerste overwinningen in België, zijn thuisrace in het Verenigd Koninkrijk en de Grand Prix van Amerika. Met die drie overwinningen wist hij de tweede plaats in het kampioenschap te behalen.

Wereldkampioenschappen

Zijn eerste wereldkampioenschap behaalde Clark in 1963. Hij domineerde het seizoen door zeven van de tien races te winnen en negen keer het podium te mogen beklimmen. Hij wist uiteindelijk te titel te behalen met 25 punten voorsprong op Graham Hill. In 1964 wist hij zijn wereldtitel niet te verdedigen. Hij kwam dichtbij, maar een olielek weerhield hem ervan de titel te prolongeren en zag deze naar John Surtees gaan met Ferrari.

Een jaar later nam hij wraak en won maar liefst zes keer om zo zijn tweede wereldtitel veilig te stellen. Dat jaar won hij ook de Indy 500. Hij is daarmee de enige coureur die in één jaar het wereldkampioenschap Formule 1 én de Indy500 wist te winnen.

Dodelijk ongeval

Clark ving het seizoen van 1968 sterk aan. Hij won de Grand Prix van Zuid-Afrika op het Kyalami Circuit en pakte daarmee zijn 25ste overwinning. Later zou dit ook zijn laatste overwinning blijken. Op 7 april 1968 verloor de Schot zijn leven tijdens een Formule 2-race op de Hockenheimring.

Clark crashte in de vijfde ronde en kwam in aanraking met een boom. Door de klap brak hij zijn nek en liep hij een schedelbreuk op. Nog voordat hij het ziekenhuis bereikte, overleed hij. De hele Formule 1-wereld was in schok door zijn overlijden. Clark wordt nog altijd beschouwd als één van de beste coureurs aller tijden.

Lees ook: Memorabele races: Grand Prix van Bahrein 2014
Lees ook: F1 herdenkt: 2 jaar sinds overlijden Charlie Whiting

 

Blijf op de hoogte!

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief
Aanmelden

Stel je vraag

Heb je een vraag voor Olav Mol? Stel hem dan hier!
Vraag insturen