Welke Formule 1-races werden afgelast?

1920x1080-Startgrid-GP-China

Voor de Formule 1 is de Chinese Grand Prix al uitgesteld en de MotoGP ziet de races in Qatar en Thailand niet doorgaan, zo is dit weekend duidelijk geworden. De oorzaak is het coronavirus dat zich steeds verder verspreidt. Het is nog maar de vraag of de Vietnamese Grand Prix doorgang kan vinden en ook rond de race in Melbourne bestaan vraagtekens. Voor ons aanleiding om uit te zoeken welke Formule 1-races in het verleden niet doorgingen.

1957 Belgische en Nederlandse Grand Prix

1957 was niet het jaar van de lage landen als het ging om het organiseren van een Grand Prix. De Suezcrisis gooide destijds roet in het eten. Kort gezegd was één van de gevolgen van de crisis dat de export van olie uit het Midden-Oosten stokte en de economie stagneerde. Het gevolg was dat de teams in België en Nederland lagere startgelden ontvingen. De teams weigerden daarom simpelweg te starten. Elf uur voor de start, werd de race afgeblazen.

Overigens werd één van de twee races ingehaald op het circuit van Pescara in Italië en dat leverde nog twee opvallende statistieken op. Het was de eerste keer dat de F1 twee races in hetzelfde land organiseerde in één jaar. Daarnaast is het het langste circuit waar ooit geracet is. Met een lengte van ruim 25 kilometer stootte het de Nordschleife van de troon.

1983-85 Grand Prix van New York

De geschiedenis van de F1 en de Verenigde Staten kent vele hoofdstukken. Eén van de opvallendste is het driemaal niet doorgaan van de race in New York in de jaren tachtig. In 1982 maakte Bernie Ecclestone bekend dat het Flushing Meadows Park (bekend als locatie voor de US Open) het decor zou worden voor een race in 1983. 1983 kwam echter en in juni dat jaar, twee maanden voor de start, werd de race voor een jaar uitgesteld wegens milieuprotesten, juridische redenen en een gebrek aan sponsoren en tv-stations. In 1984 bleek een CART-race in dezelfde regio geen succes, waardoor Ecclestone besloot ook de editie van 1984 uit te stellen. In 1985 werd de race stilletjes van de kalender gehaald. Zien we hier parallellen met de vooringenomen race van Miami?

1985 Grand Prix van België

Wederom was België de klos. Na 1957 ging de race in 1969 wegens veiligheidsredenen niet door en in 1985 was het weer zover. Nu was het raceweekend al onderweg toen op zaterdagavond voor de race die afgeblazen werd. De oorzaak was de slechte staat van het circuit waardoor asfalt loskwam. Vreemd genoeg was het circuit twee weken daarvoor net opnieuw geasfalteerd, vooral om tijdens regenraces de grip te verbeteren. Alleen bleek het asfalt zo broos dat tijdens de vrijdagtrainingen stukken loskwamen. Op de zaterdag reden de coureurs nog om de slechtste delen heen, maar daardoor waren ze wel 25 seconden (!) langzamer dan de dag ervoor. Gevolg was dat de race in september ingehaald werd. In 2006 ging de race om een soortgelijke reden eveneens niet door.

2011 Grand Prix van Bahrein

Eén van de weinige keren dat de politieke situatie in een land resulteerde in de afgelasting van een race. Protesten tegen de regeringen liepen uit op hevige rellen waar verschillende demonstranten bij omkwamen en waar het eerstehulpverleners het bemoeilijkt werd hun werk te doen. Toen Bahreinse mensenrechtenorganisaties vervolgens de race dreigden te verstoren, was de race definitief van de kalender. Uiteraard niet zonder het gebruikelijke gedraal van F1-teams. Het plan om de race in te halen op het Indiase circuit werd overigens wel unaniem afgewezen.

2015 Grand Prix van Korea

In 2013 was de laatste race in Korea al verreden nadat gebleken was dat de race niet winstgevend was omdat het publiek wegbleef. Toch verscheen de race op de kalender van 2015. De achterliggende reden was van juridische aard. Het was nooit het plan om de race door te laten gaan, maar als de race niet op de kalender was gezet, had de lokale organisatie de Formule 1 kunnen aanklagen.

Eervolle vermeldingen

De Zwitserse Grand Prix van 1983 ging niet door, omdat die op het Franse circuit nabij Dijon gereden zou worden en de Franse tv niet twee races in één jaar wilde verslaan. In 1994 ging de Italiaanse Grand Prix in eerste instantie niet door, omdat de organisatie weigerde 123 bomen te kappen bij de Lesmo-bocht. Later dat jaar werd de race alsnog verreden. In 2009 ging de Canadese race niet door, vanwege geklapte onderhandelingen tussen Ecclestone en de Canadese organisatie.

Blijf op de hoogte!

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief
Aanmelden

Stel je vraag

Heb je een vraag voor Olav Mol? Stel hem dan hier!
Vraag insturen