Formule 1 stemt over nieuw plan voor introductie sprintraces

WilliamsF1_26672_HiRes

Over het nieuwe plan van de Formule 1 voor de introductie van sprintraces gaat donderdag gestemd worden tijdens de F1-commissievergadering, meldt RaceFans.

Liberty Media, de commerciële rechtenhouder van de F1, wil tijdens drie ronden op de F1-kalender extra races toevoegen als proef. Zo wil ze evalueren of het plan volgend jaar op grotere schaal gebruikt kan worden.

Nieuw format

Tijdens de drie gekozen weekenden zal de kwalificatie een dag eerder plaatsvinden, namelijk op vrijdag. Het resultaat hiervan is de startopstelling voor de sprintrace op zaterdag. De uitslag van de sprintrace bepaalt de startopstelling voor de Grand Prix op zondag. De sprintrace is korter dan de Grand Prix op zondag, zodat het in het tijdvenster van een uur past, dat normaal wordt uitgetrokken voor de kwalificatie.

Verdere details van het plan, zoals welke regels voor de bandenstrategie gaan gelden en of de sprintraces punten in het kampioenschap op gaan leveren, worden donderdag besproken.

WilliamsF1_30624_HiRes-700x467
© Williams Racing Photos

Italië, Canada en Brazilië

De sprintraces moeten de entertainmentwaarde van de raceweekenden opkrikken door meer competitieve sessies plaats te laten vinden. Als de introductie doorgaat en het een succes blijkt te zijn, is de kans groot dat er meer sprintraces bijkomen in het seizoen van 2022. De races op Monza (Italië), Circuit Gilles Villeneuve (Canada) en Interlagos (Brazilië) zijn potentiële kandidaten om het plan te testen.

De Formule 1 heeft al vaker geprobeerd om sprintraces aan de raceweekenden toe te voegen, bijvoorbeeld met startopstellingen gebaseerd op de omgekeerde positie van de coureurs in het kampioenschap. De teams hebben die plannen de afgelopen twee jaar tijdens drie stemmingen naar de prullenbak verwezen.

Lees ook: Kijkcijfers F1 in 2020 behoorlijk, ondanks korte kalender

Lees ook: F1 wil in 2021 testen met sprintraces op zaterdagen

 

Stel je vraag

Heb je een vraag voor Olav Mol? Stel hem dan hier!
Vraag insturen

Blijf op de hoogte!

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief
Aanmelden