Frans Verschuur over F1 aan Tafel: “Het mag een beetje schuren”

photo_2021-10-29-12.34.43

’De laatste teambaas die een Verstappen kampioen maakte.’ Zo wordt Frans Verschuur elke week aangekondigd in F1 aan Tafel, de wekelijkse podcast van Grand Prix Radio. De grootste F1-podcast van Nederland won eerder deze week de Dutch Podcast Award in de categorie sport. Frans is sidekick en vaste waarde van de podcast.

Frans is onbetwist een enorme kenner van de autosport. Zijn inbreng tijdens F1 aan Tafel is er dan ook eentje van een ware F1-specialist. En da’s logisch: hij is dan ook al sinds de jaren zeventig bij de sport betrokken. “Ik ken iedereen in het wereldje en iedereen kent mij”, stelt Frans. Dat was een uitstekend uitgangspunt om Frans elke week te laten aanschuiven tijdens de opnames van F1 aan Tafel

Ander perspectief

Niet alleen vanwege zijn netwerk, maar ook vanwege zijn ruime ervaring in de autosport, is Frans een aanwinst voor de podcast. Frans was namelijk niet alleen zelf coureur, maar ook teambaas. “Ik bekijk de dingen echt vanuit een ander perspectief”, legt Frans uit. “Iedereen wil natuurlijk weten hoe het kan dat Max een race wint, maar ik kijk veel meer naar het team als geheel.” Dat maakt dat Frans ook net even anders naar de competitie kijkt. “Voor mij is de constructeurscompetitie misschien wel interessanter dan het kampioenschap zelf.”

De ‘andere’ Verstappen

Als teambaas beleefde Frans zijn absolute hoogtepunt in 2008. Toen won hij – met onder andere Jos Verstappen in zijn team - de 24 Uur van Le Mans. “Die ervaring neem ik natuurlijk ook mee, als ik in de podcast over de autosport praat”, zegt Frans. “Ik weet wat er bij komt kijken om een team draaiende te houden, dus sommige keuzes snap ik beter dan een ander. Die kan ik dan ook uitleggen in de podcast.”

‘Altijd snel’

Frans kende de autosport als zijn binnenzak, maar was natuurlijk een nieuwkomer in ‘medialand’. Dat was in het begin best even wennen voor de sportman Frans. “Ik wil altijd snel. Snel groeien, snel stappen zetten, snel nieuwe ideeën uitwerken. Dat bleek niet helemaal te kunnen in de podcast.” Geduld is niet z’n beste eigenschap, weet Frans zelf ook. 

Helemaal onafhankelijk

Dat Frans de pensioengerechtigde leeftijd al heeft behaald, is aan niks te merken. Zijn jeugdigheid zorgt ervoor dat een podcast met Frans nooit saai of voorspelbaar is. “Ik kan alles zeggen wat ik wil, ik ben helemaal onafhankelijk. En dan probeer natuurlijk ook andere gasten bepaalde uitspraken te ontlokken”, zegt Frans, die vanuit zijn eigenwijze en weerbarstige rol wel eens met Johan Derksen van Veronica Inside wordt vergeleken. “En dat gaat wel eens richting het randje. En soms ook eroverheen”, weet hij. Ook dat komt door zijn jeugdige inborst: “Ik ben altijd wel in voor een geintje.”

De kans bestaat overigens dat Frans’ aankondiging straks niet meer kan worden gebruikt. “Max wordt zeker kampioen, dit seizoen”, zegt Frans. “Dus dan ben ik niet meer de laatste teambaas die een Verstappen kampioen maakte.” 

De geboren Nijmegenaar geniet op zijn 67ste nog wekelijks van de podcast, van de interactie met presentator Mattie Valk en van de gasten. “Het Nijmeegse probeer ik tijdens de opnames een beetje te vermijden”, zegt Frans, “maar verder ben ik helemaal mezelf!”

F1 aan Tafel verschijnt elke maandagavond om 21 uur op www.grandprixradio.nl of in je favoriete podcastapp.

Renger van der Zande / Le Mans / WEC / 24 uur van Le Mans / 2021
Foto: Renger van der Zande

Blijf op de hoogte!

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief
Aanmelden

Stel een vraag

Heb je een vraag voor Olav Mol? Stel hem dan hier!
Vraag insturen