Franz Tost snapt commentaar Horner op Tsunoda niet

SI202111060066_hires_jpeg_24bit_rgb

AlphaTauri-teambaas Franz Tost snapt de kritiek van Red Bull-teambaas Christian Horner niet na afloop van de kwalificatie voor de Grand Prix van Mexico. Horner beschuldigt Yuki Tsunoda ervan dat hij de reden is dat zowel Max Verstappen als Sergio Pérez de pole position is misgelopen. Tost is het daar niet mee eens.

"Yuki ging van de baan zodat de Red Bulls hem makkelijker konden passeren", vertelt Tost na afloop van de kwalificatie volgens Motorsport.com. "Het lag niet aan hem en hij maakte zeker geen fout. Hij ging bewust van de baan af." Tsunoda reed bewust van de baan in bocht 10 om Pérez en Verstappen voorbij te laten gaan. Een goede daad die helaas verkeerd werd ingeschat door de beide Red Bull-mannen.

Pérez was verrast door de actie van de Japanner en schoot rechtdoor. Hierdoor ontstonden enorme stofwolken, waardoor Verstappen dacht dat er een incident was gebeurd. De Nederlander dacht hierdoor dat er met de gele vlag gezwaaid ging worden en liet zijn gas los, maar dat gebeurde niet. Het voorval zorgde ervoor dat zowel Verstappen als Pérez geen snelle ronde kon neerzetten aan het einde van Q3 en dus ging de pole position en de eerste startrij naar Mercedes.

Ophef van Horner

Tsunoda zegt zelf geen spijt te hebben van zijn actie en vertelde tegenover Ziggo Sport dat hij geen fout heeft gemaakt. Horner daarentegen reageerde na afloop van de kwalificatie fel op de Japanner en gaf hem duidelijk de schuld van de slechte kwalificatie van zijn eigen coureurs. "We werden ge-tsunoda'd. Ik begrijp niet waarom hij op dat deel van het circuit gewoon aan het cruisen was. Het is teleurstellend omdat het om beide coureurs ging", stelde de Brit volgens Autosport.com.

Tsunoda krijgt wel steun van zijn teambaas, die reageert op de uitbarsting van Horner over het incident. "Ik snap echt niet waarom Pérez daar ook van de baan ging. Yuki ging aan de kant, zoals iedereen dat doet in de kwalificatie voor iemand die bezig is met een snelle ronde. Yuki zat niet in een snelle ronde, zo simpel is het. Daarom snap ik er niets van."

Yuki Tsunoda / AlphaTauri / Mexico / 2021
Foto: Red Bull Content Pool (Peter Fox/Getty Images)

Slipstream

Tsunoda start de race achteraan door een gridstraf en dus werd de teambaas gevraagd waarom hij überhaupt in Q3 reed. Tost vertelt dat het team Tsunoda gebruikt heeft om teamgenoot Pierre Gasly een slipstream te geven. Daarnaast was het belangrijk om hem voor Lando Norris te laten kwalificeren zodat hij voor Norris achteraan de grid start, wat uiteindelijk ook gebeurd is. Tsunoda start de race vanaf plek zeventien voor Norris.

Lees ook: Sergio Pérez: “Er kan nog van alles gebeuren”

Lees ook: Max Verstappen: “P3 beter dan P2”

Lees ook: Top & Flop: Grand Prix van Mexico VT3 en kwalificatie

Stel je vraag

Heb je een vraag voor Olav Mol? Stel hem dan hier!
Vraag insturen

Blijf op de hoogte!

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief
Aanmelden