Gasly: "AlphaTauri moet stoppen met maken onnodige fouten"

SI202109051177_hires_jpeg_24bit_rgb

Pierre Gasly vindt dat zijn team, AlphaTauri, moet stoppen met het maken van fouten die te voorkomen zijn. Dat laat de Fransman weten tegenover Autosport.com. In Rusland werden zowel zijn kwalificatie als zijn race getorpedeerd door fouten van het team. 

"We verdienden het niet om punten te scoren", stelde Gasly na afloop van de Grand Prix van Rusland. De AlphaTauri-coureur was, niet geheel onterecht, hard voor zijn team. "We hebben gewoon veel fouten gemaakt. We moeten harder werken om te begrijpen hoe we beter van onze kansen kunnen profiteren."

Rampzalig weekend in Rusland

Tijdens de kwalificatie voor de Grand Prix van Rusland ging het al mis. De Fransman liet zijn team tijdens Q2 weten dat hij naar binnen wilde 'omdat zijn banden dood waren'. Het team haalde hem echter niet naar binnen en op zijn oudere banden kwam Gasly niet verder dan een twaalfde tijd. Ook in de race liep het niet soepel. Gasly was bezig met een inhaalrace en wist lange tijd Valtteri Bottas achter zich te houden. Toen de regen begon te vallen, ging het team de fout in. AlphaTauri haalde Gasly namelijk niet naar binnen voor een setje intermediates terwijl veel andere coureurs dat wel deden. Daarmee vergooide het team de kans op punten.

Pierre Gasly / AlphaTauri / Rusland / Sotsji / Formule 1 / 2021
Foto: Red Bull Content Pool (Bryn Lennon/Getty Images)

"Tijdens de tweede stint reden we vlak achter Bottas toen het begon te regenen", legt Gasly uit. "Ze (Mercedes red.) haalden hem naar binnen en wij bleven buiten. Hij finishte als vijfde en wij kwamen buiten de punten over de finish." Een harde, maar eerlijke analyse, want een pitstop voor intermediates had echt een groot verschil kunnen maken.

"We reden met de verkeerde banden"

"We reden op de baan met de verkeerde banden, want blijkbaar rekenden we niet op nog meer regen. Er kwam wel meer regen. Het was balen." Volgens de AlphaTauri-coureur gaat het team kijken hoe het beter met de weersvoorspellingen om kan gaan. Je moet als coureur namelijk volledig kunnen vertrouwen op de informatie die je van het team krijgt. Als zij je vervolgens vertellen dat het niet harder gaat regenen en het dat uiteindelijk wel doet, ben je als coureur flink de sjaak.

Pierre Gasly / AlphaTauri / Monza / 2021
Foto: Red Bull Content Pool (Peter Fox/Getty Images)

"Het is moeilijk om dit te accepteren, want we hadden het veel beter kunnen doen. Het ligt eraan hoe we dingen doen, want ik weet dat we een erg slimme groep mensen in ons team hebben", stelt Gasly. Het mislopen van de punten is ook voor hem pijnlijk. "Ik vind het enorm jammer. De auto was enorm competitief en we kunnen het niet toestaan dat we zulke fouten maken als we willen vechten voor de vijfde plek in het kampioenschap."

"Ik geloof in het team"

Toch gaat de Fransman niet bij de pakken neerzitten. "In Rusland hebben we als team niet op het niveau gepresteerd dat we het hele seizoen al hebben laten zien. Dat is jammer", stelt Gasly. "Ik geloof in deze mensen, ik geloof in dit team en ik weet waartoe ze in staat zijn."

Lees ook: ‘Motorreglement 2026 rond, opening voor Porsche en Audi’

Lees ook: GP van Qatar toegevoegd aan F1-kalender 2021

Lees ook: Zorgen over GP Saudi-Arabië; circuit nog lang niet klaar

Stel je vraag

Heb je een vraag voor Olav Mol? Stel hem dan hier!
Vraag insturen

Blijf op de hoogte!

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief
Aanmelden