Geen vliegshow in Zandvoort: “Ongepast om te doen"

1

De fly past tijdens de Grand Prix van Zandvoort gaat niet door. Dat heeft het ministerie van Defensie dinsdag naar buiten gebracht. De vliegshow gaat niet door omdat men dit ongepast vanwege de toestand in Afghanistan.

Het is een traditie in de Formule 1 dat er vliegtuigen voor aanvang van de race met de nationale kleuren over het circuit vliegen. Vanwege de ernstige ontwikkelingen in Afghanistan laat het ministerie weten dat het geen gepaste situatie is om vliegtuigen in te zetten voor een show, terwijl Nederlandse militairen in de hoofdstad Kaboel helpt mensen te evacueren. Ondanks dat de vliegshow niet doorgaat, speelt het orkest van de Koninklijke Luchtmacht wel het Wilhelmus voorafgaand aan de race.

Er is veel te doen geweest om de fly past. Natuurbeschermers zijn naar de rechter gestapt omdat de vliegtuigen geluidsoverlast zouden veroorzaken. De rechtszaak zou een paar dagen voor het raceweekend in Zandvoort dienen. Een woordvoerder van het ministerie van Defensie benadrukt tegenover NU.nl dat het cancelen van de vliegshow niks te maken heeft met de rechtszaak.

"Vliegshow ongepast gezien situatie Afghanistan"

"We zijn bezig met een grote humanitaire operatie in Afghanistan. Daarom lijkt het ons nu niet gepast om rondom de Formule 1-race een vliegshow te houden."

De Dutch Grand Prix vindt plaats in het weekend van 5 september.

Lees ook: Circuit Zandvoort tevreden over voorbereidingen Dutch GP

Lees ook: Mercedes maakt rijdersduo 2022 in september bekend

Lees ook: Qatar lijkt kalenderplek in te nemen van Australië

Blijf op de hoogte!

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief
Aanmelden