Geen weekendformat van twee dagen in Formule 1

15 apr 2021 door Hidde Wissels
gp-bahrein-formule-1-start-grid

De Formule 1 gaat in de toekomst geen format krijgen waarin het van drie dagen overstapt naar raceweekenden van twee dagen. Dat laat Formule 1-baas Stefano Domenicali weten op de website van de Formule 1. 

De Formule 1 is al een aantal jaar aan het onderzoeken op welke manieren het Formule 1-seizoen uitgebreid kan worden. Het idee om de trainingen, kwalificatie en de race op de zaterdag en zondag te houden werd opnieuw geopperd, nadat dit vorig jaar tijdens de Grand Prix van Imola gehanteerd werd. Het feit dat het weekendformat als een succes werd beschouwd voor zowel teams als fans, deed de discussie weer oplaaien over de vraag of het zinvol was om permanent over te schakelen naar het tweedaagse format.

"Organisatoren willen het publiek een volledige ervaring kunnen bieden"

Domenicali sluit het idee echter volledig uit. Hij verwijst daarbij naar het feit dat racepromotors de voorkeur geven aan het driedaagse schema, omdat het hen in staat stelt om de kaartverkoop, en daarmee inkomsten, te maximaliseren.

"Alle organisatoren willen echt een volledige ervaring kunnen bieden voor de mensen en voor het publiek, dus dat moeten we respecteren", zei hij.

De Grand Prix op de Nürburgring werd ook een tweedaags evenement, omdat de trainingen op vrijdag niet plaats konden vinden vanwege het slechte weer. Mercedes-coureur Lewis Hamilton denkt dat een raceweekend van twee dagen zijn voordelen kan hebben.

''Als je op zaterdag begint heb je weinig tijd voor de afstelling''

"Er zijn twintig auto's die 22 dagen minder rijden en dus niet de planeet en de lucht kunnen bevuilen. Dat is positief", vertelt Hamilton aan Motorsport.com.

"Ik denk dat het toen wel een stuk moeilijker werd voor ons. Normaal gesproken heb je twee sessies op vrijdag en krijg je de tijd om de auto goed af te stellen. Als je op een zaterdag begint, heb je weinig tijd voor de afstelling. Je hebt die ene sessie om echt aan de afstelling te werken voor de kwalificatie. Het maakte het echt moeilijk."

In dezelfde video geeft Domenicali aan dat er binnen vijf jaar een race wordt gehouden in Afrika en dat er binnen drie jaar een tweede race komt in Amerika.

Lees meer:

Nieuwe opzet persconferenties GP Imola

Isola: ''Verwachten dat teams gaan voor één-stop-strategie''

15 apr 2021 door Hidde Wissels

Blijf op de hoogte!

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief
Aanmelden

Stel een vraag

Heb je een vraag voor Olav Mol? Stel hem dan hier!
Vraag insturen