Giedo van der Garde versus Sauber F1: de finale

12 mrt 2015
images_Formule1_2015_nieuws-maart_IMG-20150312-WA0002

Het kan een spannende nacht worden. Giedo van der Garde heeft in vier maanden vier keer in de rechtszaal van Sauber gewonnen. Over vier uur beginnen de vrijdagtrainingen. Daarvóór is er nog een gerechtelijke uitspraak. Krijgt hij zijn auto of niet?

De twee uitspraken van deze week door het Hooggerechtshof in Melbourne zijn duidelijk: Sauber moet het Zwiterse vonnis uitvoeren. In dat vonnis staat dat Giedo van der Garde in staat moet worden gesteld om zijn werk als een van de twee Sauber Formule 1-coureurs te kunnen doen. Een van de rechters in hoger beroep verwoordde het gisteren richting Sauber nog duidelijker: "U heeft een contract met meneer Van der Garde. Waarom komt u dat niet gewoon na?".

En niet veel later werd diezelfde rechter nog concreter: "U kun besluiten om welbewust het besluit van de rechtbank te negeren, maar dat heeft vanzelfsprekend consequenties.". En daar gaat de uitspraak vannacht om half een over. Na het afwijzen van het beroep van Sauber gisteren, startte Van der Garde direct de volgende zaak, waarin Sauber van zogenaamde minachting van het hof wordt beschuldigd. Sauber heeft een opdracht van een rechter, maar doet er niets mee.

Als Van der Garde dit ook wint, dan zijn er geen argumenten en smoezen meer voor de Zwitserse renstal. Nog steeds geldt dan alles wat in de scenario's staat beschreven. Simpel gezegd: als Giedo niet kan rijden kan er beslag worden gelegd op de boedel van Sauber en kan als uiterste consequentie de verantwoordelijke bij Sauber, waarschijnlijk Monischa Kaltenborn, worden opgepakt.

Dat het zover heeft moeten komen heeft Sauber volledig aan zichzelf te danken. Geloof maar dat Giedo hier geen lol in heeft. Hij dacht afgelopen zomer dat zijn F1-stoel voor 2015 een feit was. In november werd hij gedumpt. Hij heeft sinds die tijd hard getraind, zichnaar buiten wijselijk stilgehouden over de zaak en stap voor stap de weg bewandeld die hiervoor is gemaakt: de weg naar de rechter. Hij is inmiddels vier zeges verder. Maar nu nog een auto. Wordt vervolgd...

12 mrt 2015

Blijf op de hoogte!

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief
Aanmelden

Stel een vraag

Heb je een vraag voor Olav Mol? Stel hem dan hier!
Vraag insturen