Giedo van der Garde versus Sauber F1: de scenario's

images_Formule1_2015_coureurs_Giedo_van_der_Garde-Sauber-F1_2014

Het hoger beroep in de zaak Giedo van der Garde versus Sauber staat op het punt van beginnen. Van der Garde staat met de uitspraken in Zwitserland en Australië nu 2-0 voor, maar of hij ook daadwerkelijk gaat racen dit weekend staat allerminst vast. Hieronder proberen we zicht te geven op de mogelijke scenario's, die er in onze ogen zijn.

Scenario 1: Beroep van Sauber wordt afgewezen

Gezien de uitspraak van gisteren en de sfeer bij de inleidende beschietingen bij de start van het hoger beroep is een afwijzing ervan waarschijnlijk. De verdediging van Sauber maakt geen sterke indruk en de rechters zijn tot nu duidelijk in hun bevindingen. Zij oordelen dat het contract van Giedo geldig is en de door Sauber opgeworpen veiligheidsissues moeten volgens hen met de FIA worden besproken. De vraag is of de FIA de handen hieraan wil branden.

Bij een afwijzing van het beroep moet Sauber dus aan de slag, wat in de praktijk prima kan werken. Een stoeltje is binnen een dag gemaakt. Van der Garde kan op vrijdag aan de auto wennen en zal zo voldoende capabel zijn om zaterdag in de kwalificatie te starten en zondag in de race.

Het probleem zit echter niet in de praktische uitvoering, maar in twee coureurs die ook een contract met Sauber hebben. Felipe Nasr of Marcus Ericsson zal zijn auto moeten afstaan. Het directe gevolg daarvan is dat er weer een rechtszaak komt, waarbij Nasr of Ericsson zijn stoeltje zal opeisen. Los van de tijd die het neemt om dat te organiseren, kan dat een eindeloze carrousel worden. Want als de rechter wederom de eis toewijst, dan kan nummer drie ook langskomen, waarna de chaos compleet is.

In de praktijk zal Sauber met Nasr of Ericsson een deal moeten maken. En voor zo'n deal is veel geld nodig, geld dat Sauber niet heeft. Het team overleeft momenteel dankzij een voorschot van 9,5 miljoen euro van de Formule 1-organisatie. Een miljoenenafkoop lijkt dus onmogelijk.

Maar wat dan? Het idee om een derde auto in te zetten lijkt vergezocht, maar is wel de simpelste oplossing. Dat vergt echter goedkeuring van vele partijen, die daar in één dag over moeten beslissen. Niets wijst er momenteel op dat die optie overwogen wordt.

Sauber rekt nu tijd. Als het beroep van het team wordt afgewezen kan Giedo van der Garde, desnoods met steun van de Australische autoriteiten, zijn stoel daadwerkelijk opeisen. Of het zover komt is de vraag. Als Sauber niet over meer geld beschikt, dat valt waarschijnlijk het doek voor de Zwitserse renstal.

Wat nog wel mogelijk is, is dat er last-minute een financiële redder komt die het team en zijn schulden overneemt. Maar een investeerder die dat overwegt, zou dat waarschijnlijk niet in twee dagen willen realiseren. Het kan wel een manier zijn voor Sauber om te blijven leven. Dit weekend wordt er dan misschien niet geracet, maar bij de volgende Grand Prix, die in Maleisië, weer wel, bijvoorbeeld met de twee van de vier (Adrian Sutil heeft ook nog een contract met Sauber) coureurs die zich niet laten afkopen.

De schoonvader van Giedo van der Garde, Marcel Boekhoorn, heeft eerder kans gehad om een noodlijdend Formule 1-team over te nemen. Hij paste daar toen voor.

Scenario 2: beroep van Sauber wordt toegekend

Als het beroep van Sauber wordt toegekend, dan kan Giedo van der Garde daar weer tegen in beroep gaan. Hij en zijn verdediging moeten dan bestuderen welke gronden de rechter heeft genoemd, waarop het onmogelijk is dat hij zou gaan rijden op vrijdag tot en met zondag. Over het contract zelf, daar laat de Australische rechter zich in principe niet over uit. Dat is al in Zwitserland beslist. Speculeren over dit scenario is koffiedik kijken, maar het ligt voor de hand dat een van de routes van scenario 1 door Sauber vroeg of laat zal moeten worden bewandeld.

Blijf op de hoogte!

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief
Aanmelden

Stel je vraag

Heb je een vraag voor Olav Mol? Stel hem dan hier!
Vraag insturen