GP Sakhir: Bottas pakt pole, Russell 2de & Verstappen 3de

M260848

Na een drukke kwalificatie in Sakhir is het Valtteri Bottas die nipt pole pakt. George Russell en Max Verstappen zullen zondag in Bahrein als tweede en derde starten.

Q1

Met de lichten die op groen springen is de kwalificatie op het donkere Bahrain International Circuit (outer track) begonnen. De Haas-coureurs, Pietro Fittipaldi en Kevin Magnussen, gaan als eerste de baan op. Beide Williams-bolides en Kimi Räikkönen volgen al snel. Met nog 11 minuten te gaan, heeft Valtteri Bottas de snelste tijd achter zijn naam staan gevolgd door George Russell en Daniil Kvyat. Vlak daarna duiken ook beide Red Bulls naar buiten. De snelste tijd van Bottas blijft niet lang staan, want Pérez is nog sneller onderweg.

Max Verstappen maakt tijdens zijn eerste getimede ronde gebruik van de slipstream van zijn teamgenoot Alexander Albon. Hij zet de snelste tijd neer met een 0:54.037. Het gevecht is echter nog lang niet gestreden. De baan is kort en de gaten tussen de coureurs zijn maar klein. Van wie gaan we afscheid nemen aan het einde van Q1?

Op deze prangende vraag kwam maar al te snel een antwoord. Aan het einde van Q1 werd het nog even heel spannend, want Albon bevond zich op de rand van de krant en ging niet naar buiten voor een laatste snelle run. De Britse Thai haalde Q2 maar net.

Aan het einde van Q1 namen we afscheid van: Kevin Magnussen, Nicholas Latifi, Jack Aitken, Kimi Räikkönen en Pietro Fittipaldi.

Q2

De tweede ronde van de kwalificatie begint met beelden van de monteurs van Gasly die aan zijn bolide sleutelen. Heeft hij zijn vloer dan toch beschadigd door teveel kerb te pakken? Carlos Sainz is de eerste die de baan op gaat gevolgd door Charles Leclerc. Al snel volgt de rest en het is weer dringen geblazen. De snelle rondetijden vliegen je om de oren, maar al snel zijn het als vanouds beide Mercedessen die bovenaan de tijdenlijst staan.

Naar mate de sessie vordert, worden de gaten steeds kleiner. De top 5 zit namelijk ruim binnen een tiende van elkaar. De grote vraag is wie er de grootste ballen heeft? Wie durft er het langst te wachten met het beginnen van die laatste snelle run? Ga je te vroeg dan heb je de kans dat de mannen achter je sneller zijn. Wacht je echter te lang dan kun je nog weleens in het gedrang komen.

Met nog twee minuten te gaan, duikt iedereen de baan op. Het is een drukte van jewelste en iedereen zoekt, voor zover mogelijk, een gaatje. De vlag valt en beide Red Bulls staan op de rand van de krant. Plots perst Verstappen er een enorm snelle ronde uit. Het is ook meteen de snelste tijd tot dan toe. Het lukt Albon helaas niet om zijn tijd genoeg te verbeteren: einde kwalificatie voor hem. Ook Lando Norris heeft er aardig de p in. Hij ging naar eigen zeggen te vroeg naar buiten en wist Q3 niet te halen in tegenstelling tot zijn teamgenoot Carlos Sainz.

Aan het einde van Q2 nemen we afscheid van: Esteban Ocon, Alexander Albon, Sebastian Vettel, Antonio Giovinazzi en Lando Norris

Q3

Beide Mercedessen doken meteen naar buiten aan het begin van Q3. Vrij snel volgden Verstappen, Gasly en de rest van de overgebleven coureurs. Het zijn de Mercedessen die als eerste een tijd laten noteren, maar Verstappen duikt er al snel onder. Gaat de Nederlander vandaag toch pole pakken? Ook Charles Leclerc gaat lekker. De Monegask laat de tweede tijd achter zijn naam zetten.

Met nog vijf minuten op de klok gaat Valtteri Bottas als een speer. Hij duikt onder de tijd van Verstappen net als Russell. Wie gaat de pole pakken? Is het Bottas of toch Russell of Verstappen?

Aan het einde van Q3 is het Valtteri Bottas die de snelste tijd neerzet. Achter de Fin zetten George Russell en Max Verstappen de tweede en derde tijd neer.

EofkXl0XEAA6-Co-700x394
(c) Formula1.com

Lees ook: Tijdschema voor de Grand Prix van Sakhir

Blijf op de hoogte!

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief
Aanmelden

Stel je vraag

Heb je een vraag voor Olav Mol? Stel hem dan hier!
Vraag insturen