GP van Oostenrijk VT2: Verstappen snelste gevolgd door Bottas

AP-24H27KZY92111_news

Na de eerste Grand Prix van Stiermarken vorige week is het dit weekend tijd voor de tweede race op het circuit in Spielberg, Oostenrijk. Zojuist werd de tweede vrije training verreden. In dit bericht vatten we de ins en outs van VT2 voor je samen. Met Verstappen die de snelste tijd noteerde, gevolgd door Bottas en Perez en een zware crash voor Daniel Ricciardo.

De vrije training begon 5 minuten later dan gepland. Dat had te maken met de Formule 3-kwalificatie die daarvoor plaatsvond en iets uitliep vanwege onder andere een code rood. Vlak voor de start van de tweede vrije training werd bekend dat Lando Norris 3 plekken gridstraf en 2 strafpunten op zijn licentie krijgt als gevolg van een overtreding die hij tijdens VT1 beging. Meer daarover lees je hier.

Lando Norris Grand Prix Oostenrijk 2020
(c) McLaren F1

Naar verwachting zullen veel coureurs in ieder geval één hele snelle rondetijd neer willen zetten. Als alles zaterdag namelijk helemaal in de soep loopt is er een kans dat de uitslag van VT2 de startgrid voor de race van zondag bepaalt. Zaterdag wordt er namelijk enorm slecht weer verwacht met veel regen en wind.

Slecht weer & een code rood

De Formule 1 heeft laten weten dat VT3 en de kwalificatie, die voor zaterdag op de planning staan, waarschijnlijk niet door kunnen gaan vanwege het weer. Mocht er zaterdag niet gereden kunnen worden, dan zal men proberen om zondagochtend de kwalificatie te houden. Als dat echter ook niet kan, zal de uitslag van VT2 de startopstelling kunnen gaan bepalen.

Aan het begin van VT2 waren er meteen veel coureurs buiten die achtereenvolgend snelle rondes eruit persten. Na iets meer dan 10 minuten waren het de twee Racing Points die de snelste tijden hadden neergezet. Vlak daarna ontstaat er een code rood. Daniel Ricciardo verloor de controle over zijn auto in bocht negen en belandde hard in de muur. De impact van de crash was hoog en Ricciardo werd meteen afgevoerd naar het medische centrum in de paddock om gecheckt te worden. Later tijdens VT2 kwam het nieuws dat Ricciardo 'gezond' verklaard is.

https://twitter.com/F1/status/1281579154039803907

Het duurde vervolgens even voor de vrije training hervat kon worden. De bandenstapels waar de bolide van Ricciardo in terecht was gekomen, moesten namelijk gerepareerd worden. Na de nodige reparaties werd de vrije training weer hervat. Veel coureurs gingen meteen de baan op om een snel rondje neer te zetten, zo ook Max Verstappen. De Nederlander riep via de boordradio niet veel power te hebben. Hij dook vervolgens even de pits in maar kwam al snel weer buiten en liet de tweede tijd noteren. Deze tijd werd echter afgepakt, omdat de Nederlander de track limits overschreed.

Spin Albon

Vlak daarna spinde Albon, hij dook daarna meteen de pits in. Zijn teamgenoot, Verstappen, was vlak daarna bezig met een snelle ronde toen hij geblokkeerd werd door Valtteri Bottas. Via de boordradio liet Verstappen duidelijk aan zijn team weten wat hij daarvan vond. Ondanks dat wist de Nederlander even daarna alsnog de tweede tijd achter zijn naam te noteren. Perez is ondertussen ook hard aan het rijden. Hij heeft met een 1:03.877 de snelste tijd achter zijn naam staan.

https://twitter.com/F1/status/1281584829990084608

In de tijd die daarop volgde gingen enkele coureurs de baan op om te proberen de snelste ronde van Perez af te pakken. Bottas was de eerste die onder de tijd van de Mexicaan dook. De snelste tijd bleef alleen niet lang achter zijn naam staan, want Verstappen perste er een nog sneller rondje uit.

Met nog 25 minuten te gaan, is er ineens een vloekende Pierre Gasly op de boordradio te horen. De Fransman is er alles behalve blij mee dat hij zijn teamgenoot, Kvyat, een slipstream moet geven. Iedereen is vandaag wat meer on edge, omdat men niet zeker weet of de uitslag van VT2 de startgrid van zondag gaat bepalen.

Gasly Grand Prix Oostenrijk 2020
(c) Leonhard Foeger/ Getty Images/ Red Bull Content Pool

Met nog 15 minuten te gaan, is er weer een spin van Albon. De Red Bull-coureur heeft een flinke spin en belandt in de grindbak, maar weet daar uiteindelijk zelf weer uit te rijden om vervolgens de pits in te gaan. Hij schijnt weer, of eigenlijk nog steeds, last te hebben gehad van onderstuur. Tijdens VT1 klaagde hij daar ook al over.

Hamilton heeft ondertussen de zesde tijd achter zijn naam staan en hij is daar alles behalve tevreden mee. Mercedes zal vanavond nog hard aan de bak gaan om de data te analyseren.

Aan het einde van VT2 zijn het achtereenvolgend Verstappen, Bottas en Perez die de top 3 van snelste tijden hebben neergezet. Iets waar Red Bull heel blij mee zal zijn. Ook vanavond en morgen zal Grand Prix Radio je op de hoogte houden van het laatste nieuws omtrent VT2, VT3 en de kwalificatie!

Ecknm9kXsAEnbjR-700x394
(c) Formula1.com

Lees ook: Horner: ‘Vettel gaat volgend jaar niet naar Red Bull’

Stel je vraag

Heb je een vraag voor Olav Mol? Stel hem dan hier!
Vraag insturen

Blijf op de hoogte!

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief
Aanmelden