GPDA zet ‘voorspelbare’ Formule 1 op agenda

RG-on-pit-lane-578

De Grand Prix Drivers’ Association, de rijdersvakbond van de Formule 1, zal vandaag op ‘Interlagos’ vergaderen over een aantal zorgwekkende aspecten van de sport, zoals de bandenproblematiek en de voorspelbaarheid van de races.

De vergadering zal na de rijdersbriefing worden gehouden. Met stip bovenaan de agenda staan de banden. Tijdens de laatste Grand Prix van Mexico werd duidelijk dat coureurs zich steeds meer moeten toeleggen op bandenmanagement in plaats van dat ze kunnen racen.

Bandenfabrikant Pirelli heeft op verzoek van de eigenaren van de sport banden gemaakt die opzettelijk degraderen. Vanwege deze voorwaarde ten behoeve van het spektakel heeft de Franse bandenproducent Michelin doen besluiten niet terug te keren in de koningsklasse van de autosport.

“Ik denk niet dat iemand ooit tevreden is”, liet Daniel Ricciardo zich ontvallen in São Paulo, “Ze wilden een band waar we harder en langer mee konden racen, en ik denk dat we bijna op dat punt zijn.” De Australiër begrijpt niet hoe je een band zou kunnen maken voor volgend jaar waarmee coureurs tot het uiterste kunnen gaan maar die tegelijkertijd sneller slijt, waardoor je alsnog een twee of driestopper moet maken. “Het lijkt wel alsof we juist langzamer gaan rijden, zoals nu al het geval is.”

Podium

Ook het gat tussen de drie topteams, Mercedes, Ferrari en Red Bull en de rest van het veld is onderwerp van gesprek. “Ik spreek voor mezelf”, zei Romain Grosjean, “maar de races zijn op deze manier niet leuk.” De Fransman haalt ook Mexico aan om zijn ongenoegen te illustreren: “P6 in Mexico finishte op twee ronden achterstand. Hoe ga je voor elkaar krijgen dat een wagen uit het middenveld op het podium kan komen als ze één of twee ronden achterstand hebben op de kop van het veld." Volgens de Haas-coureur is het gat tussen de topteams en de rest van het veld te groot.

Grosjean hoopt dit weekeinde met een algemeen standpunt te komen: “Wanneer we overeenstemming bereiken kunnen we duidelijke aanbevelingen presenteren aan de beleidsmakers, media en de fans. “Het is belangrijk dat we ons nu laten horen en niet achteroverzitten en niets doen voor de sport waar we van houden.”

De Fransman, zelf bestuurslid van de GPDA, wil niet klagerig overkomen: “Begrijp me goed, niet alles is verkeerd. Ik ben altijd blij om naar een raceweekeinde te komen en te racen. Het is alleen frustrerend wanneer je weet dat het beter kan."

"Als je kijkt naar (Nico) Hulkenberg, mijzelf of (Sergio) Perez, de laatste keer dat we een race wonnen was in 2010 of 11. Onze prestaties in de juniorenklassen zijn wat dat betreft erg goed. Maar wanneer je niet in het juiste team terecht komt dan heb je geen schijn van kans om te winnen en dat is best jammer.”

Blijf op de hoogte!

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief
Aanmelden

Stel een vraag

Heb je een vraag voor Olav Mol? Stel hem dan hier!
Vraag insturen