Grand Prix Radio-rapport: Mick Schumacher

16 dec 2021 door Tim Koenders
1018666306-LAT-20210617-GP2107_112524_54I5320-476

Het Formule 1-seizoen van 2021 gaat de boeken in als één van de spannendste seizoenen aller tijden. Maar hoe presteerden de individuele coureurs nou eigenlijk? Grand Prix Radio blikt terug op het seizoen met het Grand Prix Radio-rapport. In deze aflevering kijken we terug op het seizoen van Mick Schumacher.

Mick Schumacher was één van de drie debutanten in de Formule 1. Voor het team van Haas was het lastig om het talent naar boven te laten komen. De auto was niet snel genoeg om heel spectaculaire dingen te laten zien. Schumacher begon rustig aan het seizoen en wilde vooral veel leren. Door kleine stapjes te maken, boekte de Duitser in de loop van het seizoen veel progressie, mede door de hulp van viervoudig wereldkampioen Sebastian Vettel. De Aston Martin-coureur was altijd fan van Michael Schumacher, de vader van Mick. Michael had Vettel vaak geholpen toen hij nog jong was en datzelfde wilde hij ook voor Schumacher betekenen. Schumacher heeft al vaker laten weten de hulp erg te waarderen.

Sebastian Vettel / Mick Schumacher / Haas / Aston Martin / Monaco / 2021
Foto: Haas F1 Team Media / Glenn Dunbar / LAT Images

De statistieken

Aangezien de Haas niet snel genoeg was om echt mee te strijden is het onderlinge duel met de teamgenoot extra belangrijk. Mick Schumacher had weinig moeite met zijn Russische teamgenoot. Twee keer kon hij niet deelnemen aan de kwalificatie door een crash in de derde vrije training. Tijdens alle andere kwalificaties wist Schumacher zijn teamgenoot makkelijk achter zich te houden. De Haas-coureur wist zelfs twee keer in het tweede deel van de kwalificatie te komen.

Omdat de Haas de langzaamste auto van het veld was is het moeilijk in te schatten hoe goed Schumacher het in de races gedaan heeft. Tijdens de rustige openingsfase heeft hij veel kunnen leren. Schumacher viel drie keer uit in 2021, één van die drie keer was tijdens de Grand Prix van Saoedi-Arabië. De Duitser verloor de controle en vloog hard de muur in. Zijn beste resultaat behaalde hij tijdens de Grand Prix van Hongarije. Hij werd toen twaalfde.

Mick Schumacher / Haas / Grand Prix van Saoedi-Arabië / Jeddah / 2021
Foto: Haas F1 Team Media (Zak Mauger / LAT Images)

Alles op een rij

Aangezien Schumacher in de niet competitieve Haas zat is het lastig in te schatten hoe goed het seizoen was. Schumacher heeft in zijn debuutseizoen geen grote fouten gemaakt en was hij zijn teamgenoot de baas. Twee keer behaalde hij Q2 in een auto die daar in feite niet thuishoort. Toch heeft hij tijdens de Grands Prix geen heel spectaculaire dingen laten zien. Het was gewoon een degelijk debuutseizoen waar je je niet voor hoeft te schamen. Schumacher moest ook in voorgaande raceklassen waar hij in heeft gereden altijd even wennen voordat hij echt op gang kwam.

De redactie van Grand Prix Radio geeft Mick Schumacher een 5,7 voor zijn seizoen.

Lees ook: Grand Prix Radio-rapport: Nikita Mazepin

Lees ook: F1 aan Tafel: Max is Wereldkampioen

Lees ook: Overwinning Max Verstappen in 10 foto’s

16 dec 2021 door Tim Koenders

Blijf op de hoogte!

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief
Aanmelden

Stel een vraag

Heb je een vraag voor Olav Mol? Stel hem dan hier!
Vraag insturen