Grand Prix Radio-rapport: Sebastian Vettel

23 dec 2021 door Tim Koenders
GP2119_165705_09I9835

Het Formule 1-seizoen van 2021 gaat de boeken in als één van de spannendste seizoenen aller tijden. Maar hoe presteerden de individuele coureurs nou eigenlijk? Grand Prix Radio blikt terug op het seizoen met het Grand Prix Radio-rapport. In deze aflevering kijken we terug op het seizoen van Sebastian Vettel.

Sebastian Vettel was één van de coureurs die voorafgaand aan het seizoen van team veranderde. De Duitser maakte de overstap van het grote Ferrari naar het nieuwe Aston Martin waar hij naast Stroll ging rijden. Gedurende het seizoen had de viervoudig wereldkampioen weinig moeite met zijn Canadese teamgenoot. In een auto die achterin het middenveld reed wist Vettel twee keer een podiumplaats te behalen. Helaas voor hem werd hij in Hongarije na afloop gediskwalificeerd omdat er te weinig brandstof in zijn auto zat. Naast de goede prestaties op de baan wist hij ook naast de baan indruk te maken. Na afloop van de Grand Prix van Groot-Brittannië hielp hij het circuit op te ruimen. Daarnaast reed hij het laatste weekend van het seizoen met een speciale helm. Op de helm stonden, volgens de Duitser, alle misstanden van de wereld.

Vettel / Aston Martin / Abu Dhabi / 2021
Foto: Aston Martin F1 Team

De statistieken

De Aston Martin is lang niet zo goed in vergelijking met de Racing Point de laatste jaren. Toch wist Vettel nog een paar mooie resultaten te behalen. In de kwalificatie had hij weinig te vrezen voor zijn teamgenoot. De ervaren Duitser was zijn teamgenoot veertien keer te snel af. Zijn beste kwalificatie was tijdens de Grand Prix van België. In zeer moeilijke omstandigheden reed hij in de Aston Martin een vijfde tijd.

In de races was het een stuk gelijkwaardiger tussen de teamgenoten. Van de races die beide mannen finishten was Vettel slechts zeven keer sneller. Toch behaalde de Duitser met startnummer vijf meer punten. Dat hadden er zelfs nog een stuk meer kunnen en misschien wel moeten zijn. Vettel wist namelijk twee keer een tweede plaats te pakken. Zowel in de Grand Prix van Azerbeidzjan als in Hongarije. In Hongarije reed hij samen met Ocon weg van de rest van het veld om samen als eerste en tweede over de finish te komen. Na afloop van de race bleek er te weinig brandstof in de auto te zitten en werd Vettel gediskwalificeerd. Een weggegooid podium.

Sebastian Vettel, Aston Martin, 2nd position, with his trophy
Foto: Aston Martin F1 Team

Alles op een rij

Wanneer je naar het hele seizoen kijkt was het een prima seizoen voor de ex-Ferrari coureur. Op snelheid zat hij er niet altijd even goed bij maar toch heeft hij twee podiumplekken op zijn naam. Daarnaast liet hij ook van zich horen buiten de baan. Als dat nog niet genoeg is nam hij ook zijn verantwoordelijkheid als ervaren man in het veld. Een mooi voorbeeld hiervan is tijdens de kwalificatie voor de Grand Prix van België. Sebastian Vettel zei dat het zeer onverstandig was om met die regenval te rijden. Hij bleek gelijk te hebben aangezien Lando Norris er hard afvloog. De Aston Martin-coureur stopte zelfs nog even naast de Brit om te kijken of hij in orde was.

De redactie van Grand Prix Radio geeft Sebastian Vettel een 6,2 voor zijn seizoen.

Lees ook: Grand Prix Radio-rapport: Lance Stroll

Lees ook: Grand Prix Radio-rapport: Yuki Tsunoda

Lees ook: Grand Prix Radio-rapport: George Russell

23 dec 2021 door Tim Koenders

Blijf op de hoogte!

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief
Aanmelden

Stel een vraag

Heb je een vraag voor Olav Mol? Stel hem dan hier!
Vraag insturen