Grand Prix van Turkije VT1: Verstappen snelste op gladde baan

door Tim Koenders
Verstappen-Turkijke-2

De Formule 1 is teruggekeerd op Istanbul Park en de eerste vrije training is vanochtend verreden. Op een spekgladde baan was Max Verstappen uiteindelijk de snelste. Albon en Leclerc maakten de top drie compleet. De Mercedes coureurs moesten genoegen nemen met P9 en P15.

Een aantal coureurs gingen direct naar buiten. Eén van hen was de vandaag jarige Lando Norris, de Brit blaast 21 kaarsjes uit. Ook Verstappen meldde zich direct op het asfalt, al vergeleek de Nederlander het meer met een ijsbaan. Veel coureurs hadden moeite de auto op de baan te houden. Charles Leclerc raakte het paaltje bij de ingang van de pitstraat, hierdoor was de eerste code rood van het weekend een feit. De pinnen die het paaltje op de plek zouden moeten houden moesten worden verwijderd aangezien dat nog wel eens voor gevaar had kunnen zorgen.

https://twitter.com/F1/status/1327162535305416705

Na veertig minuten binnen te hebben gestaan was het eindelijk tijd voor Hamilton om de baan op te gaan. De man die dit weekend zijn zevende wereldtitel kan pakken bleef bijna de gehele eerste helft van de training in zijn pitbox. Lang wisten de coureurs hun auto’s recht te houden, Gasly was de eerste die zijn auto net niet onder controle wist te houden op de nog steeds erg gladde baan. De Fransman spinde zijn AlphaTauri bij het uitkomen van bocht één.

https://twitter.com/F1/status/1327171919662243842

Halverwege de training zeiden de tijden nog helemaal niets, het veld zat niet eens binnen twintig seconden van elkaar. Op dat moment reden de coureurs achttien seconden langzamer dan de pole tijd in 2011. Een kwartier later, met nog een half uur te gaan, werd er beetje bij beetje sneller gereden maar nog steeds kwamen de coureurs niet in de buurt bij de verwachte tijden.

https://twitter.com/MercedesAMGF1/status/1327171638362836992

Met nog 25 minuten te gaan moest Carlos Sainz zijn McLaren parkeren. Zijn team liet eerder op de radio al weten dat er wat problemen waren, het team heeft officieel naar buiten gebracht dat een sensorprobleem de oorzaak is geweest. Even later moest Verstappen terug naar binnen. Hij meldde over de radio dat hij problemen had met zijn remmen. Later kwam de Nederlander gewoon weer naar buiten. De tweede spin van de dag was voor Valtteri Bottas. Net als Gasly kon hij zijn weg gewoon weer vervolgen. Niet veel later spinden ook Kvyat en Latifi nog.

Verstappen was uiteindelijk de snelste in de eerste vrije training. In zijn uitloopronde verloor ook hij zijn auto nog even. De mannen van Mercedes kwamen qua tijden niet in de buurt maar die zeggen nog niets aangezien de baan te glad was om op te rijden.

De volledige uitslag van de eerste vrije training:

uitslag-VT1-Turkije--700x394
(c) Twitter Formula 1

door Tim Koenders

Blijf op de hoogte!

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief
Aanmelden

Stel een vraag

Heb je een vraag voor Olav Mol? Stel hem dan hier!
Vraag insturen