Grosjean: ''Ik moest het wrak uitkomen voor mijn kinderen''

Grosjean-ongeluk-bahrein

Romain Grosjean geeft in zijn eerste interview, na zijn horrorcrash tijdens de Grand Prix van Bahrein, aan dat hij het autowrak moest verlaten voor zijn kinderen.

De Fransman kwam in de openingsfase in aanraking met Danill Kvyat, waarna Grosjean snoeihard de vangrail inging. Zijn auto brak in tweeën en er ontstond een enorm vuur in het gedeelte waar Grosjean nog in zat. Gelukkig kon hij zichzelf bevrijden en behulp van de marshalls over de vangrail klimmen.

''Ik weet niet of het woord wonder bestaat of dat het gebruikt kan worden, maar ik zou in elk geval zeggen dat het niet mijn tijd was om te sterven", vertelt Grosjean aan het Franse TF1. ''Het voelde veel langer dan 28 seconden. Ik zag mijn vizier helemaal oranje worden en er waren vlammen aan de linkerkant van de auto.''

Er schoten een heleboel dingen op dat moment door het hoofd van Grosjean. Onder meer moest hij aan Niki Lauda denken en dat hij het autowrak uit moest komen voor zijn kinderen.

"Ik dacht aan een heleboel dingen, waaronder Niki Lauda ​​en ik dacht dat het niet mogelijk was om zo te eindigen, niet nu. Ik kon mijn verhaal in de Formule 1 niet zo afsluiten. En toen, voor mijn kinderen, zei ik tegen mezelf dat ik eruit moest. Ik stak mijn handen in het vuur, dus ik voelde het duidelijk branden op het chassis. Ik stapte uit, toen voelde ik dat iemand aan mijn pak trok, toen wist ik dat ik eruit was."

Grosjean vertelt dat zijn vijfjarige zoon gelooft dat hij magische krachten heeft en dat hij een magisch liefdesschild heeft dat hem beschermde.

''Dit zijn hele sterke woorden van de kinderen'', vertelt Grosjean. ''Ik was banger voor mijn familie en vrienden en uiteraard voor mijn kinderen, die mijn grootste bron van trots en energie zijn dan voor mezelf.''

De coureur van Haas denkt dat er op psychologisch gebied wat werk aan de winkel is, omdat hij de dood recht in de ogen heeft aangekeken.

''Ik denk dat er op psychologisch vlak werk aan de winkel is, want ik zag de dood echt aankomen. Zelfs in Hollywood kunnen ze zulke beelden niet maken. Het is de grootste crash die ik ooit in mijn leven heb gezien.''

Grosjean wil in Abu Dhabi graag weer in de auto stappen, om zo zijn loopbaan in de koningsklasse op een andere manier af te kunnen sluiten.

''Ik zou zeggen dat ik het gevoel heb dat ik gelukkig ben om te leven en dat ik de dingen anders zie'', zegt Grosjean. ''Maar er is ook de noodzaak om weer in de auto te stappen, indien mogelijk in Abu Dhabi, om mijn verhaal in de Formule 1 op een andere manier af te sluiten. Het was bijna als een tweede geboorte. Die dag uit de vlammen komen is iets dat mijn leven voor altijd zal kenmerken. Ik heb veel mensen die me liefde hebben gegeven, dat heeft me erg geraakt en daar krijg ik soms tranen van in mijn ogen'', besluit hij.

Stel je vraag

Heb je een vraag voor Olav Mol? Stel hem dan hier!
Vraag insturen

Blijf op de hoogte!

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief
Aanmelden