Hamilton na zevende titel: “Gaat verder dan mijn dromen”

Em3QNxeXYAAEzum

Lewis Hamilton veroverde in Istanbul op magistrale wijze zijn zevende wereldtitel. De Brit vocht zich in natte omstandigheden een weg naar de koppositie en greep met ruime marge de overwinning. Een zichtbaar emotionele Hamilton vertelt na afloop van de race dat een zevende kampioenschap meer is dan hij ooit had durven dromen.

“Ik heb hier geen woorden voor”, aldus Hamilton. “Uiteraard moet ik mijn team en de mensen in de fabriek bedanken, want ik had dit niet zonder hun gekund. Onze ‘reis’ samen is ongekend. Ik droomde ervan toen ik jong was, toen ik nog races keek. Maar dit gaat veel verder dan mijn dromen. Het is belangrijk dat kinderen zich realiseren dat alles mogelijk is, ook al zeggen mensen dat het niet kan. Droom het onmogelijke. Maar je moet je dromen najagen, er hard voor werken, nooit opgeven en niet aan jezelf twijfelen.”

Dat Hamilton zijn wereldtitel zou gaan pakken was voorafgaand aan de race al bijna een uitgemaakte zaak, maar dat de Brit ook met de zege aan de haal zou gaan was geen zekerheidje. Beide Mercedes-coureurs kenden namelijk een slechte kwalificatie. “We wisten dat het een moeilijk weekend zou gaan worden. We waren heel teleurgesteld met onze positie tijdens de kwalificatie. We wisten dat we achter de feiten aan zouden lopen en we hebben geprobeerd het maximale eruit te halen. Maar we leren hieruit als team. Niemand geeft elkaar de schuld en we proberen juist onszelf te verbeteren. Het lukt nooit om het helemaal perfect te doen.”

Hamilton kende een wereld start, maar zag bij een klein foutje in bocht 9 onder andere Verstappen voorbij komen. Hamilton: “Vandaag had ik aan het begin van de wedstrijd een klein momentje en daarna kon ik Seb niet voorbij komen. Ik zag Albon aan de horizon verdwenen en ik dacht daarmee de wedstrijd ons zou ontglippen. Maar ik gaf niet op en vond de snelheid weer terug. En dat was uiteindelijk de sleutel.”

Op de vraag of Hamilton hoop bleef houden op een overwinning, antwoordt de Brit dat zijn keuze om geen nieuwe intermediates te halen maar juist door te rijden de correcte beslissing was: “Er was een moment in de race dat Seb bij me weg reed en ik kon mijn vinger er niet achter krijgen waardoor dat kwam. Ik weet niet of dat kwam omdat mijn banden te koud of juist te warm waren. Maar opeens kwam de band weer tot leven, het werd wat droger en ik zocht constant nieuwe lijnen. Seb ging vervolgens naar binnen en ik wist dat dat niet de juiste keuze voor ons zou zijn, dus ik besloot om buiten te blijven. De band werd steeds meer een slick en dat was precies wat nodig was. Dat was een geweldige beslissing.”

Richting het einde van de race leek een nieuwe mogelijke regenbui nog even roet in het eten te gooien. De Brit koos ervoor om buiten te blijven en daar had hij een goede reden voor: “Ik verloor een kampioenschap in de pitstraat [2007, red], dus wilde het risico niet lopen. Ik had het gevoel dat ik alles onder controle had. De grip was goed en als de regen was gevallen had ik daar wel iets op gevonden.”

Blijf op de hoogte!

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief
Aanmelden