Hamilton wint de Grand Prix van Spanje, Verstappen P2

door Tim Koenders
Hamilton-Catalunya

Lewis Hamilton heeft zojuist de Grand Prix van Spanje gewonnen. De Brit gaf de leiding van de wedstrijd geen enkele ronde uit handen. Max Verstappen eindigt de race als tweede. Valtteri Bottas wist zijn Mercedes als derde over de streep te brengen.

Bij de start van de wedstrijd was polesitter Lewis Hamilton goed weg. Zijn teamgenoot had een slechtere start. De Fin verloor namelijk 2 plaatsen, één aan Verstappen en één aan Stroll. Bottas zal de Racing Point zo snel mogelijk in willen halen omdat de racepace van de ‘roze Mercedes’ een stuk minder is dan die van hemzelf. Na vijf rondes weet de Mercedes coureur dit ook te doen op het rechte stuk. Na vijf rondes leidt Hamilton voor Verstappen, Bottas heeft P3 weer overgenomen.

https://twitter.com/ZiggoSportF1/status/1294987853340999680

De eerste stint is voor de coureurs vooraan rustig verlopen. Hamilton reed een beetje weg bij Verstappen en het gat tussen Verstappen en Bottas blijft rond de twee seconden. De Nederlander klaagde meerdere malen over de banden en in ronde 22 is het de eerste van de kop van het veld die naar binnen ging, hij ging naar de medium band. Twee rondes later besloot ook Hamilton om naar binnen te gaan voor de gele band. Mercedes besloot in dezelfde ronde ook Bottas naar binnen te halen. De stop van Hamilton was niet perfect waardoor het verschil met Verstappen kleiner is geworden.

https://twitter.com/F1/status/1294994653037694976

Achter de top 3 zijn het de beide Racing Points die het middenveld halverwege de race leiden omdat Ricciardo nog naar binnen moet komen. Perez had daar wel een inhaalactie op Sainz voor nodig. Buitenom in bocht 1 kon de Mexicaan de McLaren coureur voorbij. De rondetijden van de top 3 liggen halverwege de race erg dicht bij elkaar. In ronde 37 van de wedstrijd spinde Leclerc omdat de auto uitviel. Later kreeg hij zijn Ferrari weer in beweging. Wel besloot hij zijn Ferrari een ronde later te parkeren. De eerste uitvaller van de wedstrijd was dus Charles Leclerc.

https://twitter.com/F1/status/1294999206353141766

In ronde 42 van de wedstrijd komt Verstappen naar binnen voor zijn tweede stop van de dag. In zijn laatste rondes verloor de Nederlander veel tijd op Hamilton. De beide Mercedessen bleven langer doorrijden. In ronde 49 kwam Bottas pas binnen, de Fin kwam met zeven seconde achterstand terug de baan op. Bottas komt wel naar buiten op de rode zachtere band. In ronde 50 kwam ook de leider in de wedstrijd naar binnen. Hamilton kwam met een tien seconden voorsprong weer naar buiten.

Met nog tien rondes te gaan krijgt Sergio Perez een 5 seconden tijdstraf. De Mexicaan kreeg deze straf omdat hij Lewis Hamilton niet goed voorbij heeft laten gaan. Ook Kvyat krijgt dezelfde straf, ook hij krijgt deze voor het negeren van de blauwe vlag. Kvyat rijdt al buiten de punten maar Perez heeft een voorsprong van zeven seconden op zijn teamgenoot. De Mexicaan zal dus alert moeten blijven.

Bottas heeft op de zachtere band het gat niet weten te dichten, hij moet genoegen nemen met P3. Hamilton wint zeer overtuigend, met een ruime voorsprong was de Brit vandaag de snelste. Ferrari gokte met Vettel op een één stop strategie, dit heeft hem tot de zevende plek gebracht. Perez verliest met zijn straf nog één positie aan zijn teamgenoot en eindigt als vijfde.

De volledige uitslag van de Grand Prix van Spanje:

Uitslag-GP-Spanje-700x394
(c) Twitter Formula 1

door Tim Koenders

Blijf op de hoogte!

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief
Aanmelden