Hamilton wint knotsgekke race in Baku, Verstappen en Ricciardo crashen

M154999

Lewis Hamilton heeft de Grand Prix van Azerbeidzjan op zijn naam geschreven. De Brit wist zijn hoofd koel te houden in deze enerverende race en maakte dankbaar gebruik van de safetycar die naar buiten werd geroepen doordat Daniel Ricciardo en Max Verstappen elkaar aan het einde van de race van de baan tikten. Kimi Raikkonen werd tweede en Sergio Pérez knap derde.

Tumultueuze start
Hoewel iedereen na het doven van de lichten goed wegkwam, ging het niet veel later mis. Kimi Raikkonen en Esteban Ocon waren aan het duwen en trekken waarbij de jonge Fransman het onderspit moest delven en in de muur belandde. Vlak daarachter kwam Sergey Sirotkin in de sandwich terecht tussen Nico Hülkenberg en Fernando Alonso. De Williams-coureur kon geen kant op, raakte Alonso en werd geëlimineerd. De Spanjaard kon daarentegen wel door, maar hobbelde gehavend met twee lekke banden richting te pitstraat. De wedstrijdleiding besloot de safetycar naar buiten te sturen en een aantal coureurs, waaronder Raikkonen, wisselden direct van banden. Na vijf ronden werd het circuit weer vrij gegeven en ging het veld met achttien coureurs verder.

Na de herstart zag Max Verstappen zijn kans schoon en zette brutaal zijn wagen naast die van teamgenoot Daniel Ricciardo. Carlos Sainz profiteerde mee en zette vervolgens de druk vol op de ketel bij de Nederlander. Terwijl aan kop Sebastian Vettel, Lewis Hamilton en Valtteri Bottas wegreden van de rest veld, ging de aandacht naar het gevecht achter hen. Beide wagens van Red Bull en Renault lagen met elkaar in de clinch. Doordat het Franse team op een zachtere compound reed, waren zij net iets sneller dan het team uit Oostenrijk. Sainz wist zijn oud-teamgenoot Verstappen in te halen voor P4 en daarna verschalkte Hülkenberg zowel Ricciardo als Verstappen. Niet veel later maakte de Duitser een stuurfout, raakte de muur en moest zijn strijd staken.

Ricciardo was de volgende die Verstappen het vuur aan de schenen legde. Wiel aan wiel reden ze over het circuit maar de Nederlander gaf geen duimbreedte toe en behield knap zijn positie. Beide rijders van Red Bull beklaagden zich via de boordradio over een probleem met het opladen van hun batterij, maar volgens het team was alles in orde.

Pitstop
Sainz begon zijn voorsprong langzaamaan te verliezen doordat zijn zachtere banden begonnen te slijten. In ronde 16 besloot hij te wisselen naar de soft band. Op dat moment zat Verstappen alweer in zijn kielzog en kreeg de vierde plek weer in handen. Raikkonen begon zich ook steeds meer op te werken in het veld sloot achter de wagens van Red Bull aan op P6.

Terwijl Vettel redelijk onbevreesd op kop reed, was Hamilton flink aan het pushen en zette een aantal maal de snelste ronde neer. In ronde 23 besloot de regerend wereldkampioen vanaf de tweede plek te wisselen naar de soft band en kwam pal voor de deur van Verstappen terug op de baan. De Brit was echter te snel voor de Nederlander om bij te houden. Ricciardo besloot niet veel later wederom een aanval te plaatsen bij Verstappen. Hij kwam langszij en zijn missie leek geslaagd, echter hield de Nederlander voet bij stuk en wurmde zich een bocht later weer terug.

Het venijn zit in de staart
In ronde 35 lukte het Ricciardo dan eindelijk wel om Verstappen in te halen. Drie ronden later dook de Australiër naar binnen voor de ultra soft band. Verstappen volgde hem een ronde later en wist weer voor Ricciardo op P4 de baan op te komen. Ricciardo werd via de boordradio aangespoord om weer een poging te wagen om de Nederlander in te halen. Dit was niet tegen dovemansoren gezegd. Bij de eerste de beste poging klapte de Red Bulls op elkaar en was het einde oefening. Wederom werd de safetycar naar buiten gestuurd.

Bottas reed op dat moment aan de leiding zonder een stop te hebben gemaakt. De safetycar kwam voor hem precies op het juiste moment waardoor hij een pitstop kon maken zonder een plek te verliezen. Tijdens de safetycar verloor Romain Grosjean op knullige wijze de controle over zijn Haas en belandde in de muur waardoor het nog langer duurde voordat de wedstrijd kon worden vervolgd.

Met nog vier ronden te gaan werd het veld weer losgelaten. Vettel besloot in een alles of niets poging Bottas in te halen, maar verremde zich en viel terug naar P4. Niet veel later kreeg de wedstrijd weer een bizarre wending doordat de achterband van Bottas klapte die op leidende positie reed. Hamilton kreeg hierdoor de eerste positie in handen en werd gevolgd door Raikkonen en Pérez. De Mexicaan had namelijk zojuist Vettel ingehaald. Na 51 ronden kwam er een einde aan de knotsgekke race op het Baku City Circuit.

Uitslag volgt z.s.m.

Blijf op de hoogte!

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief
Aanmelden