Hamilton wint nachtrace in Singapore, Verstappen knap tweede

M171789

Lewis Hamilton deed uitstekende zaken door de Grand Prix van Singapore op zijn naam te schrijven. Doordat Sebastian Vettel niet verder kwam dan de derde plek, wist de Brit zijn voorsprong in het kampioenschap te verstevigen. Max Verstappen gaf zijn 75e Formule 1 Grand Prix glans door knap als tweede te finishen.

Vroege safetycar
Nadat in tegenstelling tot vorig jaar nu wel iedereen ongehavend de eerste bocht doorkwam, werd niet veel laten Esteban Ocon aangetikt door zijn teamgenoot Sergio Pérez en belandde hierdoor in de muur. De race was hierdoor ten einde voor de Fransman en de safetycar werd naar buiten geroepen. Ondertussen had Vettel Verstappen op topsnelheid ingehaald waardoor de Duitser de tweede plek achter Hamilton had weten te bemachtigen.

In de vijfde ronde ging de safetycar naar binnen en werd het veld weer losgelaten. Aan de kop van het veld wist iedereen zijn positie te behouden en reed als aan een touwtje richting de eerste serie pitstops. Hoewel Verstappen nog even over de boordradio mopperde dat z’n wagen aan het sputteren was toen ze langzaam achter de safetycar reden, meldde hij enkele ronden later: "De auto is echt heel goed!"

Waar tijdens de vorige race in Monza het team van Mercedes de dummy-pitstop gebruikte om Ferrari op het verkeerde been te zetten, probeerden ze het nu op een andere manier. In de elfde ronde riep Hamilton namelijk over de boordradio: "Er is niet veel meer over van deze banden." Ferrari gaf deze boodschap door aan Vettel en hij antwoordde: "Ik geloof hem niet".

Verstappen pakt Vettel terug
In de 15e ronde was het overigens wel diezelfde Vettel die als eerste een reguliere pitstop maakte. Hij wisselde van de hypersoft naar de ultrasoft banden en viel hierdoor terug naar de zevende positie. Een ronde later kwam het antwoord van Mercedes en wisselde Hamilton naar de softband en hij viel vervolgens terug naar de vijfde stek. Verstappen kreeg hierdoor de leiding in handen, maar niet veel later wisselden zowel Bottas als hij naar de softband.

De Nederlander kwam na zijn pitstop pal voor de deur van Vettel de baan op en wist zijn verloren positie zo weer terug te pakken. De Duitser had niet de snelheid om direct aan te vallen en riep even later dat hij het einde van de race niet zou gaan halen met de ultrasoft band. In de 28e ronde kwam Daniel Ricciardo als laatste uit de top binnen voor een pitstop en wisselde naar de ultrasoft band. Hij verwachtte dat hij wél de finish zou kunnen halen met deze compound.

Wat verderop in het veld zat Pérez rondenlang klem achter Sirotkin. Hij klaagde veel over de boordradio dat hij er maar niet voorbij kon komen. Toen hij uiteindelijk de kans kreeg de Rus in te halen, stuurde hij gefrustreerd in op de Williams-bolide en reed hij zijn eigen band lek. De wedstrijdleiding bestrafte de Mexicaan hiervoor met een drive through penalty.

Hamilton verzilvert poleposition
Hoewel de leiders in het veld op gepaste afstand van elkaar richting de finish reden, werd het toch nog even spannend. Doordat de kop van het veld op een groep knokkende achterliggers stuitte, kwam Verstappen akelig dicht op de staart van Hamilton te rijden. De Brit wist de Nederlander slim te blokkeren en vervolgens weer een kleine voorsprong op te bouwen.

Na 61 ronden kwam Hamilton als eerste over de finish op het Marina Bay Street Circuit. Verstappen werd heel keurig tweede gevolgd door de Ferrari van Vettel. De Duitser wist toch de eindstreep te halen zonder een extra pitstop te hoeven maken door zijn tempo terug te schroeven. Bottas, Raikkonen en Ricciardo maakten de top zes compleet.

Uitslag volgt z.s.m.

Stel je vraag

Heb je een vraag voor Olav Mol? Stel hem dan hier!
Vraag insturen

Blijf op de hoogte!

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief
Aanmelden