Sargeant wint eerste F3-race Rusland, Hauger pakt wereldtitel

01-Dennis-Hauger-PREMA-Racing-C-Formula-Motorsport-Limtied

Logan Sargeant heeft de eerste Formule 3-race in Rusland gewonnen. De Amerikaan startte als tweede, maar wist snel de leiding van Victor Martins over te nemen. WK-leider Dennis Hauger kwam als tweede over de finish en haalde daarmee definitief de kampioenstitel binnen. MP Motorsport-coureur Martins finishte als derde. 

Victor Martins mocht de eerste Formule 3-race, die verplaatst was van zaterdagochtend naar vrijdagmiddag wegens de verwachte weersomstandigheden, aanvangen vanaf pole position. Op P2 startte Logan Sargeant, plek drie was voor Jak Crawford en WK-leider Dennis Hauger startte de race als vierde. Laatstgenoemde kon in Rusland zijn titel binnenslepen.

Logan Sargeant / Charouz Racing System / Formule 3 / Sotsji / Rusland / 2021
Foto: FIA Formula 3 (Rudy Carezzevoli/Getty Images)

De eerste ronde was het vechten voor positie. Sargeant had een goede start en kon door de lange slipstream van het eerste rechte stuk op Sotsji meteen de buitenkant kiezen bij Martins. De Fransman verdedigde een aantal bochten nog prima zijn positie, maar moest uiteindelijk zijn meerdere herkennen in de coureur van Charouz Racing System.

Uitvallers

In ronde twee ging het al meteen hard met de uitvallers, toen twee coureurs hun auto al langs de kant moesten parkeren. László Tóth, de Hongaar, was een van de twee uitvallers de andere was HWA Racelab-coureur Oliver Rasmussen. Ondertussen waren Alexander Smolyar en Clément Novalak aan het vechten om plek zes. Aan het einde van ronde twee moest eerstgenoemde naar binnen omdat hij een lekke band had opgelopen. Novalak viel daardoor meteen terug buiten de top-20. De twee leiders in de race sloegen vrijwel meteen een gat. Daarachter volgde een groepje van drie met onder andere de WK-leider Hauger. De Noor haalde in ronde vier Crawford in en stelde hier al met twee wielen zijn titel veilig.

In ronde acht gebeurde het een en het ander. Vooral wat verder achteraan het veld streden auto's om posities. Zo ook de Nederlander Van der Helm. In bocht twee kwam de jonge MP Motorsport-coureur bijna in aanraking met de Roemeen Filip Ugran, die net als zijn twee voorgangers de bocht niet haalde en erg langzaam weer de baan op kwam rijden. Gelukkig voor Van der Helm had hij geen schade en kon hij doorrijden. Ondertussen scherpte Dennis Hauger zijn snelste raceronde wat aan en naderde hij de staat van nummer de twee, Victor Martins, met rasse schreden.

Strijden om de winst

In ronde tien leek het team van Prema de snelheid gevonden te hebben. Hoewel Hauger al drie ronden vlak achter Martins zat, was het zijn teamgenoot Arthur Leclerc die een inhaalactie maakte voor plek negen. In ronde elf was het dan eindelijk de beurt aan de Noor. Hij haalde Martins in om zo P2 over te nemen.

Hoewel Hauger van zijn team te horen kreeg dat hij weg moest rijden bij Martins en het gat tot Sargeant moest verkleinen, lukte alleen het tweede. In diezelfde ronde bleef de pech van de Nederlander Van der Helm aanhouden en plofte zijn motor. Enorme rook en zelfs vuur kwamen hierbij kijken en zo moest de jonge coureur zijn auto parkeren en een DNF achter zijn naam schrijven.

Logan Sargeant / Charouz Racing System / Formule 3 / Sotsji / Rusland / 2021
Foto: FIA Formula 3 (Joe Portlock - Formula 1/Formula Motorsport Limited via Getty Images)

Sargeant blijft Hauger nipt voor

De race was bijna afgelopen toen MP Motorsport-coureur Collet de deur te ver open liet staan en zo Novalak, rijdend voor Trident, voorbij liet. Ondertussen had Hauger het gat met Sargeant verkleind tot minder dan een seconde. Hij probeerde zo de winst nog weg te houden bij het team van Charouz Racing System. Uiteindelijk, toen de laatste ronde was ingegaan, kwam de Noor tekort en wist Sargeant nog nipt te winnen.

Hauger F3-kampioen

Sargeant wint de race. Dennis Hauger had dit weekend maar één race nodig om zijn felbegeerde titel binnen te slepen, Hij volgt zo Oscar Piastri op als WK-winnaar in de Formule 3. De man waarmee hij streed om de titel, Jack Doohan, werd teleurstellend vijftiende.

Lees meer: Haas houdt Schumacher en Mazepin in 2022

Lees meer: Tijdschema voor de Grand Prix van Rusland

Lees meer: Dennis Hauger wint Formule 3 Feature Race Zandvoort

Stel je vraag

Heb je een vraag voor Olav Mol? Stel hem dan hier!
Vraag insturen

Blijf op de hoogte!

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief
Aanmelden