Helmut Marko verheugt zich op nieuw motorproject Red Bull

SI201906290412_hires_jpeg_24bit_rgb

Helmut Marko heeft meer details gegeven over de motorplannen van Red Bull, aan Motorsport Magazin.com. Nadat besloten werd om de engine freeze door te laten gaan, maakt Red Bull zich op voor een nieuw tijdperk. "Nu gebeurt alles, nu begint het", laat Marko weten.

Red Bull heeft na een lange tijd haar zin gekregen en de motoren worden van 2022 tot 2025 bevroren. Dit geeft het team de mogelijkheid om een nieuw bedrijf op te richten in Milton Keynes, zo stelt Marko. Honda maakte vorig jaar bekend te stoppen in de Formule 1, waardoor Red Bull naar alternatieve motorfabrikanten moest zoeken. Die opgave leek lastig, aangezien een terugkeer naar Renault-motoren geen optie was. Daarom werkt het team aan een ambitieus plan om de Honda-motoren over te nemen en ze zelf te gebruiken. Hiervoor was alleen het stilleggen van de motorontwikkelingen nodig en dat is nu dus gelukt.

Aanpassing gebouw acht

De motoren mogen tot aan 2025 niet ontwikkeld worden volgens het nieuwe reglement.  "Ik denk dat dit niet alleen goed nieuws is voor ons, maar ook voor de hele Formule 1 in het algemeen. Dit vermindert een aanzienlijke kostenpost", zegt Marko. Hoewel de kosten voor de concurrentie verminderen, gaan die bij Red Bull echter omhoog.

Marko geeft aan gebouw acht in Milton Keynes te gaan ombouwen tot een machinefabriek. Maar het team gaat niet zelf de motoren ontwikkelen, daarvoor hebben ze de hulp ingeschakeld van motorspecialist AVL. Diedrich Mateschitz moet diep in de buidel tasten, aangezien hij de voorkeur geeft aan een eigen locatie. Daarmee wil hij de overname van Honda's operatiecentrum in Milton Keynes voorkomen. "Honda is meer gericht op de elektromotoren. Er zijn niet genoeg en zelfs niet de nieuwste testopstellingen om de nodige optimalisatie van de motoren uit te voeren", legt Marko uit.

Red Bull als fabrieksteam

Het nieuwe project is een eerste stap van Red Bull om een volledig fabrieksteam te worden. Een samenwerking met een nieuwe fabriekspartner in 2025 zou ideaal zijn voor het team. Maar Marko geeft aan dat het team ook zelfstandig verder zou kunnen als dat niet lukt. Hij geeft verder aan dat de motorplannen een eenmalige investering zijn, die vooral in het gebouw en de testbanken gaan zitten. Red Bull heeft al een overeenkomst met Honda voor de overname van hun technologie.

In 2021 zou Red Bull nog steeds ondersteund worden door Honda. Hoewel er voor dit jaar geen updates voor de motor zijn toegestaan, krijgen ze aan het eind van het jaar een nieuwe krachtbron zodat Red Bull in 2022 met een nieuwe motor vooruit kan.

Lees ook: Motoren F1 vanaf 2022 bevroren, sprintraces onzeker

Lees ook: Olav Mol: “Belangrijk dat engine freeze doorgaat”

Blijf op de hoogte!

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief
Aanmelden

Stel een vraag

Heb je een vraag voor Olav Mol? Stel hem dan hier!
Vraag insturen