Elke race in 2025, inclusief de sprintrace in China, is tot nu toe vanaf pole position gewonnen. De race in Japan was nog een voorbeeld van hoe lastig inhalen dit seizoen is.
De GP van Japan zal niet de geschiedenisboeken ingaan als een klassieker. Bandenslijtage zorgde er namelijk voor dat de rijders voornamelijk eindigden op de posities waarop ze gestart waren. Het is al niet makkelijk om in te halen; in de recente seizoenen zorgt bocht 1 ervoor dat DRS geen functie heeft en na de paar rechte stukken moet je als coureur hard remmen, waardoor een slipstream onhaalbaar is. Iets anders dat niet meehelpt is het probleem van de vuile lucht. De huidige auto's leunen minder op aerodynamica en produceren minder vuile lucht. Ook verliezen ze minder downforce als ze wel in vuile lucht zitten. Echter zijn de auto's nog wel gemaakt voor rijden in 'schone lucht'.
Foto: Red Bull Content Pool
Nieuwe regels
Om deze nadelen tegen te gaan en dus dichter bij elkaar racen aan te moedigen, zijn er in 2021 nieuwe regels ingevoerd wat betreft het ontwerpen van de auto ten opzichte van vuile lucht. Suzuka heeft echter laten zien dat deze regels hun werk niet meer goed doen, aangezien auto's waar zeker een verschil in snelheid merkbaar is meer dan een seconde bij elkaar vandaan reden. Teams passen hun aerodynamica namelijk zo aan dat een auto veel snelheid verliest als hij in vuile lucht rijdt, dus de regels hebben weinig tot geen effect. In 2026 zijn de auto's compleet nieuw en wordt het concept van actieve aerodynamica geïntroduceerd, wat het racen zal bevorderen. Maar tot die tijd zal het dit seizoen, ondanks dat het veld zo dicht bij elkaar zit, vooral gaan over vuile lucht.
Lees ook: Tijdschema GP van Bahrein
Lees ook: Vasseur: "We gaan geen update van drie tienden vinden"
Lees ook: Williams-coureurs blikken tevreden terug op GP Japan