Schermafbeelding-2021-04-25-210225

Iedere twee jaar gaat de tijd even terug in Monaco en wordt de Grand Prix Historique verreden. De twaalfde editie stond eigenlijk voor 2020 gepland, maar door het coronavirus werd deze naar 2021 verschoven. Van 23 april tot en met 25 april werden de straten van Monte Carlo gesierd door oude Formule 1-wagens. Er werd in zeven verschillende categorieën geracet door onder andere legendarische coureurs als Jean Alesi en René Arnoux.

Het historische evenement stond in 2021 in het teken van het zeventigste jubileum van het wereldkampioenschap voor Ferrari. Zo kwamen de twee oud-Ferrari-coureurs Alesi en Arnoux in actie in een Ferrari 312B3. Deze bolides werden in 1974 bestuurd door Niki Lauda en Clay Regazzoni.

Gedurende het weekend werd er in zeven groepen gereden, waarvan zes met grand prix-auto’s en één met sportscars. Maar liefst negentig deelnemers verschenen aan de start met bolides van McLaren, Lotus, Hesketh, Tyrell, Brabham en andere bekende Formule 1-namen. Op zaterdag werd er in iedere klasse een kwalificatie gereden, gevolgd door de races op zondag.

Crash Alesi

In klasse F, voor F1-auto’s van 1973 tot 1976, verscheen Alesi in de Ferrari van Niki Lauda aan de start. Arnoux verscheen niet aan de start na een ongeval in de trainingen. Alesi ging goed van start en vocht tijdens de race met de Lotus 77 uit 1976, bestuurd door drievoudig Le Mans-winnaar Marco Werner. Met nog drie ronden te gaan kwam Werner echter in aanraking met de Ferrari 312B3, waardoor de Fransman in de vangrail eindigde.

Terwijl Werner bezig was aan de laatste ronde van de race, crashte er een Surtees tussen Casino Square en Mirabeau en werd de rode vlag gezwaaid. Werner werd uiteindelijk bestraft voor het incident met Alesi en viel terug naar de derde plaats. Door de straf ging de overwinning naar Michael Lyons in de McLaren M26 van James Hunt uit 1976.

Lyons had eerder op de dag ook de klasse E (F1-auto’s 1966 – 1972) gewonnen met een Surtees TS9 uit 1971 en wist later ook de klasse G (F1-auto’s van 1977-1980) op zijn naam te schrijven met een Hesketh 308E uit 1977.

Deelname Frits van Eerd

Frits van Eerd kwam in actie in een Fittipaldi F7 uit 1980 in de klasse G. De Nederlandse Jumbo-topman en coureur finishte de race als elfde. Max Verstappen kwam in Monaco even een kijkje nemen bij Van Eerd in de pitbox.

Lees ook: Formule E-rookie Jake Dennis pakt overwinning in Valencia

Lees ook: Memorabele races: Grand Prix van China 2009

Lees ook: Video: Eerste virtuele ronde op Formule 1-circuit van Miami

Stel je vraag

Heb je een vraag voor Olav Mol? Stel hem dan hier!
Vraag insturen

Blijf op de hoogte!

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief
Aanmelden