Horner wil meer duidelijkheid over het namaken van onderdelen

Horner-oostenrijk-gp

Het is nu al weken het onderwerp van menig gesprek: de nieuwe Racing Point-bolide en haar gelijkenissen met de Mercedes-bolide van vorig jaar. Zo heeft het team van Renault al twee keer protest tegen met name de brake ducts van de auto aangetekend, deze lijken namelijk als twee druppels water op die van de Mercedes-bolide uit 2019. Volgens Red Bull-teambaas Christian Horner is het essentieel dat de situatie wordt opgehelderd. 

"Het heeft allemaal met elkaar te maken en het zal moeten worden opgehelderd. Op dit moment wordt er nogal wat nagemaakt, zoals we bij Racing Point en Mercedes zien. De vraag is nu: is dit de weg die we willen bewandelen? Of is het dat niet?", stelt Horner in gesprek met Motorsport.com. Volgens de Brit is het wel of niet namaken van andere bolides een fundamentele kwestie geworden.

Als teams namelijk inderdaad onderdelen van elkaar na mogen maken, gaan de teams steeds meer op elkaar lijken. Mag dat echter niet, dan moeten teams zorgen dat ze volledig onafhankelijk van elkaar hun zaakjes regelen. Het belooft dus een grote beslissing voor de FIA en de Formule 1 te worden.

Door deze kwestie is er inmiddels ook een andere discussie ontstaan met betrekking tot het seizoen van 2021. De wagens blijven dat seizoen namelijk gelijk. Als je als team dus nieuwe onderdelen op de auto wilt zetten, moet je tokens inzetten. De regels omtrent het inzetten van tokens blijken echter niet waterdicht te zijn.

Versnellingsbak overnemen

Zo kunnen klantenteams bijvoorbeeld naar een versnellingsbak uit 2020 overstappen zonder daar een token voor in te hoeven leveren. Dat zou dus betekenen dat het team van AlphaTauri volgend seizoen de 2020-versnellingsbak van Red Bull over zou kunnen nemen zonder een token in te leveren.

Lees ook: Ocon hoopt Prost op te volgen als tweede Franse F1-wereldkampioen

Stel je vraag

Heb je een vraag voor Olav Mol? Stel hem dan hier!
Vraag insturen

Blijf op de hoogte!

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief
Aanmelden