Jamie Chadwick wint eerste W Series-race Amerika

WS2105_1026480000_ALS2392

Jamie Chadwick heeft de eerste race op het Circuit of The Americas gewonnen. Emma Kimilainen kwam als tweede over de finish gevolgd door Alice Powell. De strijd om het kampioenschap is om te snijden. Met nog één race te gaan heeft Chadwick een voorsprong van tien punten op Powell. De eerstgenoemde zal de laatste race van het seizoen vanaf pole aanvangen, terwijl de laatstgenoemde vanaf de negende plek zal moeten komen.

De Britse Abbi Pulling mocht de race vanaf pole position aanvangen. Zij was tijdens de kwalificatie sneller dan de nummer twee, Jamie Chadwick, en de nummer drie, Belen Garcia. Belen Garcia mocht echter niet vanaf de derde plek starten. Ze kreeg na afloop van de kwalificatie een penalty voor het hinderen van een andere coureur. Sarah Moore schoof daardoor op naar de derde startplek.

Pulling kwam redelijk weg bij de start, maar niet zo goed als Emma Kimilainen. Zij had een wereldstart vanaf de vierde plek en pakte de leiding over. De Finse verremde zich echter, waardoor haar eerste plek werd afgepakt door Chadwick. Aan het einde van de eerste ronde had Chadwick nog altijd comfortabel de leiding gevolgd door Belen Garcia, Kimilainen en Pulling.

Jamie Chadwick / W Series / 2021
Foto: W Series

Druk op de shouders van Powell

Vooral Alice Powell zal dit weekend de druk op haar schouders voelen. Het is namelijk het laatste raceweekend van het W Series-seizoen met twee races in Amerika en zowel Powell als Chadwick maakt nog kans op de titel. Chadwick is echter in het voordeel aangezien zij de eerste race als tweede mocht starten en de tweede race zelfs vanaf pole position mag beginnen. Powell moest de eerste race vanaf de tiende plek komen en de tweede race zal de Britse als negende starten.

Maar liefst vier dames waren in gevecht om de tweede plek. Kimilainen, Belen Garcia, Pulling en Moore vormden een groepje waarin de coureurs steeds weer onderling van positie wisselden. Toch wist Powell ook deze meiden relatief makkelijk voorbij te komen. Haar tempo lag zo hoog dat ze zonder moeite naar de vierde plek reed. Daar stagneerde haar opmars even. Pulling, die op dat moment op de derde plek reed, had een goede snelheid gevonden en zette de snelste raceronde neer toen er plots geel was in sector 3. Abbie Eaton stond met nog 19 minuten te gaan stil langs de kant van de baan.

Beitske Visser in gevecht om stoeltje

Chadwick besloot op haar beurt om nog even wat extra olie op het vuur te gooien door verder aan te zetten. Het gat tussen haar en de nummer twee, Kimilainen, was iets meer dan anderhalve seconde. De Finse wist het tempo echter ook op te voeren en het gat tussen de twee werd iets kleiner.

Onze eigen Beitske Visser was ondertussen bezig met een eigen strijd. De top-8 van het kampioenschap heeft volgend jaar namelijk gegarandeerd een stoeltje in de W Series, wat betekent dat Visser nog even flink aan moet zetten om dat voor elkaar te krijgen. Ze startte de race als achtste, maar wist langzaam maar zeker de druk op de coureurs voor haar op te voeren. De Nederlandse dook in de slipstream bij Moore en Belen Garcia en profiteerde. Belen Garcia werd namelijk aan de kant gedrukt door haar teamgenoot, Moore, waardoor Visser een plekje won.

Beitske Visser / W Series / 2021
Foto: W Series

Spanning in het kampioenschap

Met nog zes minuten te gaan spinde plots Martha Garcia. Ze dook vol aan de binnenkant van Jessica Hawkins en werd in een spin getikt waardoor ze ver terugviel. Visser wist vlak daarna Moore in te halen voor de vijfde plek. Pulling had al een waarschuwingsvlag gekregen, maar in de laatste ronde ging het weer mis. Ze had de hete adem van Powell in haar nek en ging even naast de baan, waarna Powell haar inhaalde.

Het is uiteindelijk Jamie Chadwick die de eerste race in Amerika won. Achter haar kwam Emma Kimilainen als tweede over de finish gevolgd door Alice Powell. De Nederlandse Beitske Visser finishte als vijfde. Voor het kampioenschap betekent dit het volgende: met nog één race te gaan staat Chadwick tien punten voor op Powell. Op de derde plek in het kampioenschap staat Kimilainen, zij maakt echter geen kans meer op de titel.

De tweede W Series-race op het Circuit of The Americas wordt zondag om 18.00 uur Nederlandse tijd verreden. Jamie Chadwick mag de race dan vanaf pole position starten. Ook het laatste nieuws omtrent de tweede race volg je op de voet bij Grand Prix Radio.

Lees ook: Max Verstappen blij met pole: “Niet verwacht”

Lees ook: Tijdschema voor de Grand Prix van Amerika

Lees ook: Lewis Hamilton: “Mentaliteit is er om race te winnen”

Stel je vraag

Heb je een vraag voor Olav Mol? Stel hem dan hier!
Vraag insturen

Blijf op de hoogte!

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief
Aanmelden