SI202002150023_hires_jpeg_24bit_rgb

Oud-Red Bull-coureur Daniil Kvyat is 27 jaar geworden. De Rus mag nu dan geen stoeltje hebben in de Formule 1, maar hij heeft wel al heel wat jaren achter de rug in de sport. Zijn verjaardag is daarom een perfecte gelegenheid om eens terug te blikken op een paar hoogtepunten uit zijn Formule 1-carrière. 

Kvyat begon zijn carrière in de Formule 1 in 2014 toen hij naast Jean-Éric Vergne plaats mocht nemen bij het team van Scuderia Toro Rosso. Een jaar daarvoor reed hij nog in de Europese Formule 3 en de GP3-serie. Kvyat reed een goed Formule 3 -eizoen, maar kon niet meedoen voor de punten omdat hij te laat was ingeschreven. Hij won voor de allereerste keer dat seizoen op Zandvoort, maar doordat het volkslied van Rusland niet beschikbaar was, werd het Patriottenlied afgespeeld: het volkslied van Rusland van 1991 tot 2000 en tevens ook het volkslied van de Russische Socialistische Federatieve Sovjetrepubliek. Het was een opmerkelijke gebeurtenis, maar hij reed zich wel in de kijker van Helmut Marko, die hem na de race een contract aanbood als Formule 1-coureur.

Kvyat maakte op zijn negentiende zijn F1-debuut in Australië, waar hij als negende eindigde. Daarmee verbrak hij het record van de jongste coureur die punten scoorde in de Formule 1. In het kampioenschap dat jaar werd hij vijftiende.

SI201411250010_hires_jpeg_24bit_rgb-700x467
Foto: Red Bull / David Robinson

Red Bull: De Torpedo

Het jaar daarop mocht hij het stoeltje van Sebastian Vettel overnemen bij Red Bull Racing. Tijdens de Grand Prix van Hongarije werd hij tweede. Hij eindigde het 2015-seizoen als zevende en versloeg daarmee zijn teamgenoot Daniel Ricciardo met drie punten.

Een van de meest befaamde momenten uit de carrière van Kvyat is toch wel het incident met Vettel tijdens de Grand Prix van China. Na de start, in bocht 1, wilde de Rus de Ferrari-coureur inhalen waardoor Vettel moest uitwijken en zijn teamgenoot Kimi Räikkönen raakte. Beide Ferrari's lagen daardoor uit de race. In de cooling down-ruimte, nadat Kvyat zelf geen last had van zijn inhaalactie en derde was geworden, werd hij hierop aangesproken door de Duitser die hem een torpedo noemde. Zelf kon Kvyat wel om de bijnaam lachen. De Rus had zelfs een helm ontworpen met een cartoon-versie van zichzelf op een torpedo tijdens zijn thuisrace in Sochi, in 2017.

Terug naar Toro Rosso: deel 1

Helaas was het de volgende race alweer raak voor de Kvyat. Tijdens zijn thuisrace reed hij weer tegen Vettel aan die vervolgens Kvyats eigen teamgenoot, Ricciardo, raakte waardoor beide Red Bulls met schade achterbleven. Vettel viel zelf weer uit. Dit was reden genoeg voor het team van Red Bull om een gesprek aan te gaan met Kvyat. Vettel en Ricciardo wilden dat Kvyat zijn excuses aanbood voor zijn roekeloze rijdgedrag. Dat deed de Rus ook. Daarna werd Kvyat teruggezet naar het zusterteam van Red Bull: Toro Rosso. De switch waardoor Max Verstappen zijn plaatsje bij Red Bull overnam en zijn eerste race met het team won tijdens de Grand Prix van Spanje.

Nadat Kvyat gewend was aan de auto reed hij sterke races, waardoor hij zijn stoeltje bij Toro Rosso mocht houden voor het 2017-seizoen. Hoewel de beginfase van het seizoen er goed uitzag voor zowel Kvyat als Toro Rosso, begon de Rus veel problemen te krijgen. Door zowel coureursfouten als technische mankementen van de auto viel hij een aantal races uit. Later in het jaar, na de Grand Prix van Maleisië, werd bekend dat Pierre Gasly zijn stoeltje bij Toro Rosso zou overnemen. Kvyat kwam eenmalig terug tijdens de Grand Prix van Amerika, maar ondanks het feit dat hij zichzelf in de punten reed, was het niet genoeg voor het team om hem terug te nemen. In 2018 was hij actief als derde rijder bij Ferrari.

Terug naar Toro Rosso: deel 2

Nadat Pierre Gasly het stoeltje van Daniel Ricciardo mocht overnemen bij Red Bull in 2019, kwam ook Kvyat weer terug in de Formule 1. Samen met Alexander Albon reed hij voor Toro Rosso. In het eerste helft van het seizoen zette hij goede prestaties neer die beloond werden met een derde plek tijdens de regenrace in Hockenheim.

De rest van het seizoen verliep ook goed voor de Rus. Er was nog wel enige discussie rondom zijn positie bij Red Bull en Toro Rosso. Sommige media waren het niet eens met de promotie van Alexander Albon en vonden dat Kvyat weer een kans moest krijgen bij Red Bull. Kvyat eindigde het seizoen in Abu Dhabi als negende en mocht ook het seizoen daarop terugkomen na de naamswisseling van Toro Rosso naar AlphaTauri.

SI202002150317_hires_jpeg_24bit_rgb-700x467
Foto: Scuderia AlphaTauri

Laatste seizoen als AlphaTauri-coureur

Zijn laatste seizoen in de Formule 1 verliep zonder grote incidenten met andere coureurs. Zelf had Kvyat nog een momentje tijdens de Grand Prix van Groot-Brittannië waar hij van de baan schoot door een lekke band en hard in de bandenstapel terechtkwam. Zijn hoogste eindpositie van het 2020-seizoen behaalde hij in Imola, waar hij als vierde eindigde. Na het eind van het seizoen werd pas bekend dat Kvyat niet meer terug zou keren als coureur bij AlphaTauri. Hij werd vervangen door Yuki Tsunoda voor het seizoen van 2021.

Kvyat heeft momenteel dus geen plekje in de Formule 1, maar hij wil wel graag terugkeren. Ook heeft de Rus gezegd een veel betere coureur te zijn na het 2020-seizoen. Wellicht dat er weer een kans komt voor Kvyat. Voor nu is hij actief als reservecoureur bij Alpine F1.

Lees meer: Kvyat nieuwe reservecoureur Alpine F1

Lees meer: Gasly en Kvyat over hun degradatie van Red Bull naar AlphaTauri

Blijf op de hoogte!

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief
Aanmelden