Jean Todt beschrijft slechtst mogelijke scenario

30 apr 2020 door Tim Koenders
Jean_Todt_FIA

In een interview met Auto Motor und Sport heeft Jean Todt uitleg gegeven wat de gevolgen zijn voor de Formule 1 in het slechtst mogelijke scenario. Oftewel als er dit jaar geen enkele race verreden kan worden. Als dit het geval is zouden de teams geen inkomen hebben en dat heeft natuurlijk grote gevolgen voor de Formule 1.

Kijkend naar de huidige kalender zou 5 juli de eerste Grand Prix verreden worden in Oostenrijk. Maar dit is slechts een doel dat de Formule 1 wil bereiken. Het kan nog steeds zijn dat er dan nog niet geracet gaat worden. Het kan ook nog steeds zo zijn dat er dit jaar helemaal niet meer geracet gaat worden. Als dat het geval is zijn er grote gevolgen voor de Formule 1. Jean Todt heeft de gevolgen van dit scenario geschetst in een interview met Auto Motor und Sport.

Als er niet geracet kan worden missen de teams hun inkomen. Dat kan ertoe leiden dat kleinere teams het misschien niet gaan redden. Om dit te voorkomen moeten er afspraken gemaakt worden met Liberty Media volgens Todt. Ook moet de vraag worden gesteld: “Hoe moet de Formule 1 er in de toekomst uitzien?”  In het ergste geval zal de Formule 1 er nooit meer uitzien zoals het nu is. Todt beschrijft dat het mogelijk is dat het budgetplafond nog verder naar beneden gaat.  Teams zouden bijvoorbeeld nog maar 50 miljoen dollar uit mogen geven. Hij zegt dat dit zou betekenen dat de Formule 1 een soort Super Formule 2 gaat worden.

De topteams willen liever geen verdere verlaging van het maximum uit te geven budget dus zij zullen andere oplossingen willen om het veld op te vullen. Bijvoorbeeld 3 auto’s per team of echte junioren teams volgens het concept van Red Bull. Todt vindt het logisch dat de grote teams dit een betere optie vinden aangezien ze dan gewoon geld uit kunnen geven aan de ontwikkelingen van de auto’s. Deze optie heeft volgens Todt niet de voorkeur aangezien de topteams dan nog meer macht krijgen in vergelijking met de andere teams.

Todt heeft het hier over het slechtst mogelijke scenario als er niet geracet gaat worden. Momenteel is nog steeds het doel om het seizoen te beginnen op 5 juli in Oostenrijk. Als dit het geval is zijn de problemen voor de kleinere teams natuurlijk minder groot en zullen er minder grote gevolgen zijn.

30 apr 2020 door Tim Koenders

Blijf op de hoogte!

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief
Aanmelden

Stel een vraag

Heb je een vraag voor Olav Mol? Stel hem dan hier!
Vraag insturen