Jorge Martin pakt wereldtitel Moto3 met zege in Maleisië

181104_MAL_martin

Met een overwinning op het Sepang International Circuit mag Jorge Martin wereldkampioen Moto3 noemen. Zijn belangrijkste rivaal Marco Bezzecchi kon het gevecht in de laatste ronde niet volhouden. Hij finishte als vijfde en overhandigde daarmee de wereldtitel aan de Spanjaard.

Het was Martin die de beste start had vanaf poleposition, maar nog voor de eerste bocht zat Bezzecchi in zijn slipstream van waaruit de Italiaan Martin kon uitremmen. Gedurende de wedstrijd wisselden de twee voortdurend van plaats. Soms reed de een aan de leiding en zakte de ander terug en omgekeerd. In het duel raakten ze elkaar een paar keer.

https://twitter.com/i/status/1058907771540774914

Met vijf ronden te gaan was Bezzecchi in het voordeel, maar een ronde later sloeg Martin toe. Hij sloeg een gaatje en was niet meer in te halen. Met een podiumplaats had Bezzecchi nog een kans gehad, maar die plaatsen gingen naar Lorenzo Dalla Porta en Enea Bastianini. Bezzecchi kwam als vijfde over de streep: game over.

https://twitter.com/i/status/1058913050978344960

Martin (Del Conca Gresini Moto3) maakte een bizar seizoen door met zeven overwinningen, podiums en maar liefst elf polepositions, maar hij zag het seizoen ook bijna verloren gaan door een polsblessure. In Argentinië werd Martin slechts elfde en boekte Marco Bezzecchi zijn eerste overwinning. Met DNF's in Jerez en Le Mans leek Martin zijn kansen te verspelen ten gunste van Bezzecchi. Martin nam vervolgens met back-to-back overwinningen in Assen en Duitsland opnieuw de leiding in het klassement. Het noodlot sloeg toe toen de Spanjaard in FP1 in Brno zijn linkerpols brak.

In Oostenrijk een week later was hij er echter weer bij en haalde hij het podium, waarmee hij zijn hoop levend kon houden. In Misano crashte Bezzecchi en kon Martin met de tweede plaats een voorsprong nemen. In Japan kreeg Bezzecchi toch weer kansen met een overwinning en een crash voor Martin. In Australië was het weer andersom, met een crash voor Bezzecchi en een vierde plaats voor de Spanjaard.

Met een marge van twaalf punten kreeg Martin in Maleisië zijn eerste matchpoint en dat verzilverde hij. Bezzecchi kon de noodzakelijke vierde plaats niet houden, waardoor Martin als wereldkampioen de laatste race in Valencia als wereldkampioen ingaat.

https://twitter.com/i/status/1058913761900290048

Blijf op de hoogte!

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief
Aanmelden

Stel een vraag

Heb je een vraag voor Olav Mol? Stel hem dan hier!
Vraag insturen