Key: "F1-teams gaan verloren downforce terugwinnen dit jaar"

MCL35MLN5Filmingday

Technisch directeur James Key van McLaren vertelt aan Autosport dat de Formule 1-teams de verloren downforce, bijna helemaal gaan terugwinnen komend seizoen. Door de nieuwe regelgeving is de verwachting dat er ongeveer tien procent aan downforce verloren gaat.

McLaren was op 16 februari het eerste team dat de baan oprolde met de bolide van 2021. Op het natte Silverstone werd een filmdag georganiseerd waar maximaal 100 kilometer gereden mocht worden met de gloednieuwe MCL35M. Alle ogen waren gericht op de 'roestige' Daniel Ricciardo, die voor het eerst te zien was in zijn nieuwe kleuren. De Australiër stelde dat er over de performance van de auto nog weinig te zeggen viel: "Mede door het slechte weer en de beperkte afstand is dat nog niet te zeggen. We lopen wel voor op schema en dat is pure winst."

SI201505240311_news-700x467
(c) Red Bull Content Pool

De verloren downforce

Waar bij McLaren verwacht wordt dat de verloren downforce het komende seizoen wordt teruggewonnen, denken ze er bij Mercedes anders over. De huidige wereldkampioen verwacht dat door het verlies aan downforce, de auto's van het komende seizoen goed kunnen vergelijken met de 2019-bolides. "Sinds de bekendmaking van de nieuwe regels, en dan met name de downforce, is het voor ons een enorme uitdaging om zoveel mogelijk downforce terug te winnen", aldus technisch directeur James Allison van Mercedes.

Het is niet voor het eerst dat Mercedes verwacht dat de nieuwe regelgeving voor hen zwaarder zal zijn dan bij de concurrentie. Bij McLaren is de verwachting zelfs dat het seizoen nog lang niet is afgelopen als de teams qua downforce al weer terug zijn op het niveau van 2020. "Het heeft het supersnelle proces waarin de teams qua downforce zitten wel tot een halt geroepen, en dat was ook nodig omdat we nog een jaar met dezelfde regels werken", zo stelt Key.

De voorkant van de auto

Veel regelwijzigingen komend seizoen hebben betrekking op de achterkant van de auto. James Key denkt dat de voorkant van de auto zeker niet vergeten moet worden: "Omdat veel veranderingen in de reglementen aan de achterkant van de auto zitten, moet aan de voorkant die downforce gebalanceerd worden. Dat zorgt ervoor dat de downforce 'globaal' afneemt''.

Hoewel er gedurende het seizoen aan downforce wordt teruggewonnen, is de verwachting dat de rondetijden langzamer zullen zijn. Dit niet alleen door het verlies aan downforce, maar ook door de zwaardere Pirelli-band. De bandenfabrikant gaat dit jaar een meer 'robuustere' band gebruiken. De teams verwachten dat deze band er hoe dan ook voor zal zorgen dat rondetijden ongeveer één seconde langzamer zullen zijn.

Lees ook: Ricciardo en Norris maken eerste meters in nieuwe bolide

Lees ook: Ricciardo: "McLaren beste kans op wereldkampioenschap"

 

Stel je vraag

Heb je een vraag voor Olav Mol? Stel hem dan hier!
Vraag insturen

Blijf op de hoogte!

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief
Aanmelden