Oud F1-coureur Johnny Dumfries (62) overleden

Schermafbeelding-2021-03-22-203947

Voormalig Formule 1-coureur Johnny Dumfries is 22 maart op 62-jarige leeftijd overleden. De Brit was in 1986 de teamgenoot van Ayrton Senna bij Lotus en winnaar van de 24 uur van Le Mans in 1988. Dumfries overleed na een kort ziekbed, zo maakte zijn familie bekend.

Dumfries, markies van Bute en geboren als John Colum Crichton-Stuart, werd vooral bekend als teamgenoot van Ayrton Senna in de Lotus 98T in 1986. Senna had Derek Warwick als teamgenoot geweigerd, omdat hij liever de Braziliaanse Mauricio Gugelmin naast zich zag. Maar hoofdsponsor JPS eiste een Brit in het team. Zodoende mocht Dumfries in 1986 bij Lotus instappen.

De Brit had in 1984 het Britse Formule 3-kampioenschap gewonnen, waar hij van Senna wist te winnen. In 1985 was hij een jaar testcoureur voor Ferrari, voordat hij in 1985 bij Lotus tekende.

Le Mans overwinning

Dumfries behaalde in de Formule 1 tijdens de Grand Prix van Hongarije zijn beste resultaat toen hij als vijfde finishte. Uiteindelijk bleef het voor Dumfries bij dat ene seizoen in de koningsklasse. Twee jaar na zijn Formule 1-seizoen won hij samen met Jan Lammers en Andy Wallace de legendarische 24 uur van Le Mans met een Jaguar XJR-9LM.

Jan Lammers liet via Facebook weten geschokt te zijn door het nieuws dat zijn goede vriend Johnny Dumfries overleden is. “De liefde, het plezier en energie die hij met zijn familie en vrienden deelde is niet te vervangen”, schrijft Lammers.

Stel je vraag

Heb je een vraag voor Olav Mol? Stel hem dan hier!
Vraag insturen

Blijf op de hoogte!

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief
Aanmelden