Hamilton wint GP van Brazilië na knappe inhaalrace

door Coen Versteeg
M289599

Lewis Hamilton heeft de Grand Prix van Brazilië gewonnen. Na een knappe inhaalrace vanaf P10 wist hij in de 59ste ronde de leiding over te nemen van Verstappen. De Nederlander was daarna niet snel genoeg en kwam als tweede over de streep. Valtteri Bottas completeerde het podium met een derde plaats.

-liveblog gesloten-

Het verslag van de Grand Prix van Brazilië verteld door Olav Mol hoor je op Grand Prix Radio.

Update podiumceremonie

De mannen staan op het podium en het Britse volkslied klinkt voor de 101ste keer voor Lewis Hamilton. Volgende week is alweer de volgende race. Dan op het Losail International Circuit in Qatar. Houd Grand Prix Radio in de gaten voor alle updates van de coureurs en graag tot volgende week!

De volledige uitslag:

Update finish

Lewis Hamilton wint de Grand Prix van Brazilië! Max Verstappen wordt tweede voor Bottas die derde wordt. Sergio Pérez pakt in de laatste ronde de snelste raceronde af van Lewis Hamilton en wordt vierde. Door de overwinning van Hamilton is het gat nog maar veertien punten tussen Verstappen en Hamilton in het kampioenschap.

Update ronde 71/71

De laatste ronde is ingegaan!

Update ronde 69/71

Pérez is binnen! Hij gaat naar de softs en gaat proberen de snelste ronde van Hamilton af te pakken.

Update ronde 67/71

Hamilton rijdt nu dominant aan kop. Hij heeft ruim vijf seconden voorsprong op Verstappen en gaat nu zonder problemen naar de overwinning toe rijden. Bottas komt niet dichter bij Verstappen, dus de wens van Wolff lijkt niet uit te komen.

Update ronde 61/71

"Valtteri, kom op, pak hem!", zegt Wolff tegen Bottas. Het gat is negen seconden tussen Verstappen en Bottas, dus dat lijkt een onmogelijke missie te worden voor de Fin.

Update ronde 59/71

Hamilton neemt de leiding over van Verstappen! In de run naar bocht 4 zit hij er dit keer wel te dicht achter en kan hij zonder moeite P1 overnemen van de Nederlander. Hamilton rijdt ook meteen weg van Verstappen en heeft een voorsprong van anderhalve seconde.

Update ronde 58/71

Hamilton kijkt opnieuw bij Verstappen, maar zit er nog net te ver achter. Met nog veertien rondes te gaan blijft het nog altijd ontzettend spannend.

Update ronde 56/71

Volg de race mét beeld via de F1 Pro tv-app en het Ziggo Totaalpakket. Of luister naar de updates bij ons van Olav Mol en volg dit liveblog!

Update ronde 53/71

"No investigation necessary", aldus de wedstrijdleiding over het incident van Verstappen en Hamilton. Goede beslissing, want dit is wat het racen mooi maakt.

Update ronde 51/71

Ook Ricciardo is uitgevallen! Hij zet zijn auto, net als Stroll, in zijn pitbox en ook hij is klaar voor vandaag.

Update ronde 50/71

De eerste uitvaller van de dag is Lance Stroll! Hij parkeert zijn auto in de pitbox en is klaar voor vandaag.

Update ronde 47/71

Hamilton valt Verstappen aan en zit er even naast, maar Verstappen behoudt toch de leiding nadat ze samen van de baan afglijden. Het incident wordt genoteerd door de wedstrijdleiding.

Update ronde 46/71

Hamilton zet de snelste rondetijd neer! Hij zit nu nog maar op 1.1 seconde van Verstappen.

Update ronde 44/71

Hamilton reageert en gaat ook naar binnen! Hij gaat naar de harde band en komt 2.5 seconden achter Verstappen weer de baan op.

Update ronde 43/71

Ook Pérez is binnen! Hij gaat ook naar de harde band en rijdt nu op P5.

Update ronde 42/71

Ook Bottas is binnen! Hij valt terug op P5 achter Leclerc.

Update ronde 40/71

Verstappen is binnen! Hij laat zich niet voor de tweede keer undercutten en gaat zelf maar naar binnen. Hij gaat nog een keer naar de harde band en rijdt nu op P4.

Update ronde 39/71

Alonso en Vettel halen beiden Yuki Tsunoda in. De ronde erna valt Vettel ten prooi aan Alonso, waardoor Alonso weer in de punten rijdt.

Update ronde 36/71

Hamilton blijft rond de 1.3 seconden van Verstappen hangen. De sleutel lijkt in de tweede sector te liggen. Daar wint Verstappen namelijk elke ronde tijd op Hamilton, die hij even later weer verliest op het lange rechte stuk.

Update ronde 33/71

Hamilton zat even in de DRS van Verstappen, maar de Nederlander reageert met de snelste raceronde, waardoor Hamilton niet meer in de DRS zit.

Update ronde 31/71

Er is een korte virtual safety car en daar maakt Bottas goed gebruik van. Hij gaat precies tijdens de virtual safety car naar binnen en komt daardoor voor Pérez weer de baan op. Hij rijdt daardoor nu op P3.

Update ronde 28/71

Ook Pérez is binnen! Hij valt terug achter Ricciardo op P5. Door alle pitstops ziet de top vijf er nu als volgt uit:

  1. Bottas (nog niet binnen geweest)
  2. Verstappen
  3. Hamilton
  4. Ricciardo (nog niet binnen geweest)
  5. Pérez

Update ronde 27/71

Verstappen reageert op Hamilton en gaat ook naar binnen! Hij gaat naar de harde band en komt voor Hamilton weer op de baan.

Update ronde 25/71

Lewis Hamilton is binnen! Hij heeft een goede stop van 2.4 seconden en gaat naar de harde band. Met deze stop probeert hij een undercut te doen op Verstappen. Hamilton komt achter Ricciardo op P6 weer de baan op.

Update ronde 23/71

Lance Stroll is binnen! Hij gaat van de mediums naar de harde band. Stroll heeft een matige stop van 4.3 seconden en valt daardoor terug op P19.

Update ronde 21/71

Hamilton was afgelopen ronde twee tienden sneller dan Verstappen. Het gat is nu 3.5 seconden.

Update ronde 20/71

Volg de race mét beeld via de F1 Pro tv-app en het Ziggo Totaalpakket. Of luister naar de updates bij ons van Olav Mol en volg dit liveblog!

Update ronde 19/71

Hamilton is er nu wel voorbij! Hij rijdt nu vier seconden achter Verstappen.

Update ronde 18/71

Hamilton haalt Pérez buitenom in, in bocht 1, maar even later gaat Pérez weer voorbij aan Hamilton! De Braziliaanse racefans genieten van het gevecht.

Update ronde 16/71

Yuki Tsunoda heeft een tien seconden straf gekregen voor het incident met Stroll. Hij moet die straf inlossen tijdens zijn eerstvolgende pitstop.

Update ronde 14/71

De virtual safety car is alweer weg en het veld rijdt weer op vol gas. Hamilton zit op zeven tienden van Pérez. Verstappen zit daar weer anderhalve seconde voor.

Update ronde 11/71

De voorvleugel van Mick Schumacher hangt op half zeven. Hij verliest steeds meer onderdelen op de baan en moet proberen om de pits te halen. Door het verliezen van de onderdelen heeft de wedstrijdleiding besloten om er een virtual safety car van te maken. De gaten blijven daardoor gelijk, maar het veld is wel geneutraliseerd.

Update ronde 10/71

Verstappen wacht tot de streep en gaat dan pas op zijn gas. Hij behoudt daarmee de leiding voor Pérez en Hamilton. Valtteri Bottas is aan het bakkeleien met Charles Leclerc voor P4, maar voorlopig zijn er weinig verschuivingen.

Update ronde 9/71

Safety Car in this lap!

Update ronde 8/71

Mazepin heeft ook een wereldstart gehad. De Rus heeft vijf plaatsen gewonnen en rijdt nu op P14. Hopelijk kan hij die plek een tijdje vasthouden.

Update ronde 6/71

Safety Car! Tsunoda en Stroll raakten elkaar en daardoor liggen er behoorlijk wat onderdelen op de baan. Om de baan goed te kunnen schoonmaken, gaan de coureurs achter de Safety Car door de pitstraat heen.

Update ronde 5/71

Ook Leclerc heeft Hamilton voorbij aan zich moeten laten. Hij reed daardoor even op P4, maar teamgenoot Bottas heeft hem voorbij gelaten, waardoor hij nu op P3 ligt.

Update ronde 3/71

Hamilton heeft ook al Sainz ingehaald en rijdt nu op P5. Hij heeft de vijf plaatsen gridstraf alweer goedgemaakt.

Update ronde 1/71

Verstappen heeft een wereldstart en pakt P1 over van Bottas! Ook Pérez is goed weg en hij schuift door naar P2! Hamilton is begonnen aan zijn opmars en heeft al vier plekken gewonnen, mede door een lekke band van Norris.

Update formatieronde

De lichten staan op de groen en de coureurs zijn begonnen aan de opwarmronde. Aan het einde van de ronde gaat het echt beginnen!

Update 17:58

Iedereen start op de mediums, behalve Yuki Tsunoda.

Update 17:48

Volg de race mét beeld via de F1 Pro tv-app en het Ziggo Totaalpakket. Of luister naar de updates bij ons van Olav Mol en volg dit liveblog!

Update 17:45

Het is warmer dan de afgelopen dagen in São Paulo. Het zonnetje schijnt en het is 23 graden Celsius. Het ziet er dus niet uit dat het gaat regenen, dus we kunnen de verwachte strategieën doornemen. Men denkt dat iedereen op de mediums gaat starten, omdat iedereen een vrije bandenkeuze heeft door het sprintformat. Waarschijnlijk wordt deze race een tweestopper, maar het is nog vrij onduidelijk op welke manier de tweestopper wordt ingevuld. Volgens Pirelli zien de strategieën er als volgt uit:

Update 17:38

Gisteren stond de sprintkwalificatie voor de Grand Prix van Brazilië op het programma. Valtteri Bottas won de race, nadat hij Verstappen al bij de start had gepasseerd. Verstappen kwam nog even in de DRS van Bottas, maar daar bleef het bij. Carlos Sainz werd knap derde na een lang gevecht met Pérez. Desondanks stal Lewis Hamilton gisteren de show met de vijfde plek die hij in 24 rondes wist te behalen, nadat hij vanaf P20 moest komen. Door een gridstraf van vijf plaatsen moet hij nu als tiende starten. Kimi Räikkönen start vanuit de pitstraat, omdat hij zijn achtervleugel moest vervangen na het incident met Giovinazzi.

De volledige startopstelling:

Update 17:30

Welkom bij het liveblog voor de Grand Prix van Brazilië. In dit liveblog houdt Grand Prix Radio je op de hoogte van alle verrichtingen tijdens de GP van Brazilië.

door Coen Versteeg

Blijf op de hoogte!

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief
Aanmelden

Stel je vraag

Heb je een vraag voor Olav Mol? Stel hem dan hier!
Vraag insturen