Hamilton wint GP Groot-Brittannië na crash Verstappen

door Coen Versteeg
53-friday-silverstone

Lewis Hamilton heeft de Grand Prix van Groot-Brittannië gewonnen.  Ondanks een tien seconden tijdstraf die hij kreeg voor de crash met Verstappen, haalde de Brit Charles Leclerc in voor de overwinning. Door zijn overwinning is hij tot op acht punten gekomen van Verstappen in het WK.

-Liveblog afgesloten-

Update podiumceremonie

Het 'God Save the Queen' klinkt voor Lewis Hamilton en de Britse fans. Over twee weken zijn we weer terug met de laatste race voor de zomerstop: De Grand Prix van Hongarije. Bedankt voor het volgen van het liveblog en houd Grand Prix Radio in de gaten voor de reacties van de coureurs op de GP van Groot-Brittannië. Graag tot de volgende keer!

De volledige uitslag:

Update finish

Lewis Hamilton wint de Grand Prix van Groot-Brittannië! Charles Leclerc finisht als tweede, voor Valtteri Bottas die het podium afmaakt. Hamilton rijdt in zijn ereronde met een Britse vlag rond. Hij krijgt luid applaus van zijn thuisfans.

Update ronde 52/52

Sergio Perez rijdt nog de snelste ronde in de race. Hij pakt er zelf geen punten mee, maar haalt wel een punt weg bij Lewis Hamilton. Dat is teamwork!

Update ronde 50/52

Lewis Hamilton haalt Charles Leclerc in! In copse, waar het fout ging tussen Max en Lewis, zitten Hamilton en Leclerc naast elkaar. Leclerc heeft een moment van overstuur en moet Hamilton voor laten. Met deze uitslag wordt het gat in het WK teruggebracht naar 7 punten.

Update ronde 50/52

Pérez is weer binnen! Hij verliest daardoor zijn positie in de punten en valt terug op P16.

Update ronde 49/52

Met nog 4 rondjes te gaan is het gat tussen Hamilton en Leclerc iets meer dan één seconde. Het wordt lastig voor Leclerc om de overwinning binnen te slepen.

Update ronde 48/52

Gasly gaat naar binnen voor een lekke band en Kimi Räikkönen spint! Daardoor rijdt Perez weer in de punten. Kimi spint door een kleine touche met Perez, maar het lijkt op een race incident.

Update ronde 47/52

Het gat is nog maar 3 seconden tussen Hamilton en Leclerc. Lewis Hamilton jaagt op de Monegask en lijkt hem nog te pakken vlak voor het einde.

Update ronde 44/52

Het gat tussen Leclerc en Hamilton is nog maar vijf seconden. Kan hij zijn eerste plek nog behouden?

Ondertussen pakt Perez P12. Hij rijdt nu achter Kimi Räikkönen.

Update ronde 42/52

Perez pakt Russell voor P13. Hij moet nog drie plekken goedmaken om punten te scoren. Ondertussen pakt Hamilton de snelste raceronde en verkleint hij het gat naar 6.3 seconden.

Update ronde 41/52

Sebastian Vettel krijgt te horen dat hij de auto moet parkeren in de pitstraat en dat het voor hem erop zit. Vettel lag kansloos op P17 na zijn spin bij de herstart, waardoor er niets meer in het vat zat voor de Duitser.

Update ronde 41/52

"Teamorder: Vecht niet met Lewis", krijgt Bottas te horen over de boordradio. Hij laat Hamilton voorbij gaan voor de tweede plek. Nu moet Hamilton een gat van 8.5 seconden dicht rijden naar Charles Leclerc voor de overwinning.

Update ronde 40/52

Perez gaat voor een tweestopper! Hij valt terug naar P17, maar bij het uitkomen van de pitstraat haalt hij gelijk Sebastian Vettel in. Hij moet nu vanaf P16 proberen in de punten te komen.

Update Max Verstappen

Update ronde 37/52

Valtteri Bottas komt niet dichter in de buurt van Charles Leclerc. Het gat blijft rond de negen seconden hangen. Kan Leclerc zijn eerste overwinning pakken sinds de GP van Italië in 2019?

Update ronde 33/52

Perez rijdt in de punten! Hij rijdt alweer vlak achter Lance Stroll en vecht met hem om de achtste plaats. Zijn inhaalrace gaat voorlopig prima.

Ook Ricciardo en Sainz zijn samen in gevecht. Het gat is maar 0.6 seconden en het duel gaat om de vijfde plaats.

Update ronde 31/52

Hamilton haalt Norris in en pakt P3 over! De wereldkampioen rijdt alweer op podiumkoers.

De top vijf:

 1. Leclerc (interval)
 2. Bottas (+9.3)
 3. Hamilton (+ 3.7)
 4. Norris (+2.2)
 5. Ricciardo (+13.1)

Update ronde 30/52

Leclerc is binnen! Hij heeft een goede stop en behoudt de leiding.

Update ronde 29/52

Sainz is binnen! Hij heeft een hele slechte stop en valt terug naar P6. Alleen Leclerc moet nog naar binnen van de top zes.

Update ronde 28/52

Lewis Hamilton is binnen! Na het inlossen van de tien seconden straf komt hij als vijfde de baan op achter Lando Norris.

Update ronde 27/52

Volg de race mét beeld via de F1 Pro tv-app en het Ziggo Totaalpakket. Of luister naar de updates bij ons van Olav Mol en volg deze liveblog!

Update ronde 23/52

Bottas is binnen. Hij heeft een goede stop van 2.2 seconden en komt vlak voor Norris terug de baan op.

Update ronde 22/52

Ook Norris is naar binnen. Hij heeft een matige stop waardoor hij terugvalt naar P6. Het is nu wachten op Leclerc en de Mercedessen.

Update ronde 21/52

Ricciardo is de eerste die van de top vijf naar binnen is gegaan. Hij valt terug op P9 achter Gasly.

Update ronde 20/52

Ondertussen beginnen de pitstops. Ocon, Latifi, Räikkönen, Perez, Russell en Vettel trappen de serie pitstops af.

Sergio Perez haalt even later Kimi Räikkönen in na een mooi gevecht.

Update ronde 20/52

"Max is er goed bij", zegt Jos Verstappen tegenover Ziggo Sport. "Hij voelt zich alleen een beetje licht in zijn hoofd." Jos voegt toe dat hij het een belachelijke actie vond van Hamilton en dat de straf te laag is.

Update ronde 17/52

"Opnieuw, opnieuw", roept Leclerc. Hamilton zit binnen de seconde van de Monegask en mag nu DRS gebruiken.

Update ronde 16/52

"De motor kapte er even mee", roept Leclerc. Zijn voorsprong wordt gelijk ook kleiner met zeven tienden. Hij moet nu zijn auto in een bepaalde modus zetten om het probleem te voorkomen.

Update ronde 15/52

Er ontstaat nu een treintje achter Räikkönen. De Fin ligt nu op P10, maar Gasly en Perez hijgen in zijn nek.

Update ronde 12/52

Leclerc en Hamilton rijden beiden identieke rondetijden. Afgelopen ronde was het verschil 0.004 seconden.

Update ronde 10/52

Perez is bezig aan een inhaalrace. Hij startte vanuit de pitstraat, maar rijdt nu al op P12.

Update ronde 8/52

Jos Verstappen meldt aan Ziggo Sport dat Max Verstappen oké is. Redelijk goed nieuws dus over de Nederlander.

Update ronde 7/52

Charles Leclerc trekt gelijk een gaatje naar Lewis Hamilton. Het gat is nu bijna twee seconden.

Update ronde 5/52

Lewis Hamilton krijgt een tien seconden tijdstraf! Bij zijn eerste pitstop wordt die straf ingelost. Die straf krijgt hij vanwege het veroorzaken van de crash met Verstappen.

Update ronde 4/52

Spin Vettel! Hij moet nu achteraan aansluiten en opnieuw beginnen.

Update ronde 4/52

De race is weer onderweg! Leclerc behoudt P1 en Hamilton sluit achter hem aan. Norris heeft de derde plaats van Bottas overgenomen.

Update ronde 3/52

De coureurs zijn weer de baan op. Charles Leclerc mag de herstart vanaf P1 beginnen met achter hem Lewis Hamilton. Het wordt een staande start.

Update code rood

Christian Horner heeft net bekend gemaakt dat de crash van Verstappen een impact van 51 G had!

Update code rood

Volg de race mét beeld via de F1 Pro tv-app en het Ziggo Totaalpakket. Of luister naar de updates bij ons van Olav Mol en volg deze liveblog!

Update code rood

Max Verstappen is toch niet naar het vierkantje gegaan. Hij is nu in het motorhome van Red Bull Racing.

Update code rood

Om 16.42 is de herstart van de race.

Update code rood

Helmut Marko heeft aan de Oostenrijkse media laten weten dat Max Verstappen last heeft van zijn benen. Hij is wel al langs het Medical Centre geweest en gaat zo zelfs al naar het vierkantje, waar hij de pers te woord gaat staan.

Update code rood

Christian Horner praat met de wedstrijdleider over de crash. Hij zegt dat het volledig aan Hamilton ligt, omdat je niet op die manier de bocht kan nemen. De wedstrijdleider zegt dat de crash under investigation is.

Gelukkig loopt Verstappen rustig uit de ambulance naar het Medical Centre.

Update code rood

De tussenstand na één ronde racen:

 1. Leclerc
 2. Hamilton
 3. Bottas
 4. Norris
 5. Ricciardo
 6. Vettel
 7. Alonso
 8. Sainz
 9. Räikkönen
 10. Ocon
 11. Stroll
 12. Gasly
 13. Giovinazzi
 14. Russell
 15. Tsunoda
 16. Schumacher
 17. Latifi
 18. Mazepin
 19. Perez
 20. Verstappen (out)

Update code rood

Code rood! Hamilton vraagt hoe het gaat met Verstappen. Hij krijgt als antwoord: "Hij is uit de auto." De code rood komt door de schade aan de bandenstapel.

Update ronde 1/52

Max Verstappen vliegt eraf door een crash met Hamilton! In copse vliegt de Nederlander eraf. Hamilton kan door maar heeft schade. Verstappen stapt uit, maar heeft het moeilijk om op zijn benen te staan, want het was een hele zware crash. Door de crash pakt Leclerc de leiding.

Hamilton en Verstappen vochten bochten lang om de leiding, maar Verstappen wist Hamilton steeds achter zich te houden. Het ongeluk lijkt te komen door onderstuur van de Brit.

Update opwarmronde

Het is 16:00 en het hele veld is begonnen aan de opwarmronde.

Update 15:58

Iedereen, op Sergio Perez na, start vandaag op de mediumband. Perez heeft gekozen voor de harde banden.

Update 15:50

Volg de race mét beeld via de F1 Pro tv-app en het Ziggo Totaalpakket. Of luister naar de updates bij ons van Olav Mol en volg deze liveblog!

Update 15:47

Mission Impossible: 'Winning the British GP'.

Update 15:45

Fernando Alonso had een goede sprintkwalificatie. Vanaf P11 rukte hij op naar P7. Vandaag startte Alonso niet al te best. Op de weg naar de grid maakte hij net een foutje en spinde hij, maar na een 360 kon hij weer doorrijden.

Update 15:40

Gisteren was de sprintkwalificatie voor de race van vandaag. Max Verstappen pakte de eerste plaats, waardoor hij nu van pole position mag starten. Sergio Perez had een mindere zaterdag. Hij spinde in de zesde ronde en moest even later uitvallen. Omdat ze bij Perez meerdere onderdelen hebben vervangen, moet hij zo vanuit de pitstraat starten.

De startopstelling:

Update 15:35

Welkom bij het liveblog voor de Grote Prijs van Groot-Brittannië. In deze liveblog houden we je op de hoogte van de verrichtingen tijdens de race op het circuit van Silverstone.

door Coen Versteeg

Stel je vraag

Heb je een vraag voor Olav Mol? Stel hem dan hier!
Vraag insturen

Blijf op de hoogte!

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief
Aanmelden