Bottas domineert Grand Prix van Turkije, Verstappen tweede

M284011

Valtteri Bottas heeft de Grand Prix van Turkije gewonnen. Hij domineerde van begin tot eind en was geen moment in de problemen. Max Verstappen en Sergio Pérez maakten het podium compleet en maximaliseerden, naar eigen zeggen, het resultaat. Lewis Hamilton kwam niet verder dan P5, nadat hij moest starten vanaf P11.

-Liveblog gesloten-

Het verslag van de Grand Prix van Turkije verteld door Olav Mol hoor je op Grand Prix Radio!

Update podiumceremonie

Voor het eerst dit jaar klinkt het Finse volkslied voor Valtteri Bottas, die dan eindelijk weet te winnen in 2021. De volgende race staat over twee weken gepland, dan op het Circuit of the Americas in Austin, Texas. Houd Grand Prix Radio in de gaten voor de updates van de coureurs en graag tot de volgende keer!

De volledige uitslag:

Update finish

Valtteri Bottas wint de Grand Prix van Turkije! Hij domineert de wedstrijd van begin tot eind en pakt zo zijn eerste overwinning van het seizoen. Max Verstappen die wat problemen kende met zijn stuur wordt tweede voor teamgenoot Sergio Pérez. Lewis Hamilton wordt uiteindelijk vijfde achter Charles Leclerc.

Door deze uitslag leidt Verstappen weer het WK met zes punten. Het kampioenschap blijft dus bloedstollend spannend!

Update ronde 58/58

De laatste ronde loopt!

Update ronde 57/58

Bottas zet de snelste rondetijd neer en pakt het extra punt!

Update ronde 55/58

Met nog vier rondes te gaan moet Hamilton nu gaan verdedigen ten opzichte van Gasly! De Fransman zit op de kont van Hamilton, die zich niet fijn voelt op de nieuwe set inters.

Update ronde 53/58

"Ik heb totaal geen grip op mijn achterbanden", laat Leclerc weten aan zijn team. Hij moet nu verdedigen op Hamilton om zijn vierde plaats vast te houden.

Update ronde 52/58

Pérez is voorbij aan Leclerc en rijdt nu op P3! Pérez laat vandaag zien waarvoor hij binnen is gehaald door Red Bull.

Update ronde 51/58

Hamilton is toch nog binnen! Hij heeft een goede stop van 2.3 seconden en komt achter Pérez op de baan op P5.

Update ronde 50/58

Sainz is ondertussen flink aan het stampen. Hij zet de snelste raceronde neer en lijkt zo het extra puntje mee te pakken.

Update ronde 48/58

Leclerc is naar binnen! Hij gaat naar een nieuwe set inters en rijdt nu op P4. Verstappen rijdt daardoor op P2, voor Lewis Hamilton op P3. De Brit neemt voorlopig de gok om geen pitstop te maken en voorlopig pakt dat goed uit.

Update ronde 47/58

Bottas haalt Leclerc in voor de leiding in de wedstrijd! Leclerc is een sitting duck en kan niet anders dan Bottas voorbij laten. Ondertussen haalt Sainz nu ook Ocon in voor P8! De Spanjaard is wat mij betreft de driver of the day met zijn goede inhaalrace.

Update ronde 44/58

Bottas loopt nu flink in op Leclerc en zit op een seconde achter de leiding. Leclerc heeft moeite om een goede pace te rijden op de oude inters.

Update ronde 42/58

Leclerc gaat waarschijnlijk proberen om de race uit te rijden zonder pitstop! Dat mag, want het bandenreglement vervalt bij een regenrace. Ook Hamilton zit te twijfelen of hij wel naar een nieuwe set inters wil. Kan Leclerc dan opeens de race winnen?

Update ronde 40/58

Volg de race mét beeld via de F1 Pro tv-app en het Ziggo Totaalpakket. Of luister naar de updates bij ons van Olav Mol en volg deze liveblog!

Update ronde 39/58

Vettel is weer binnen voor een setje inters. Hij heeft gegokt en verloren en rijdt nu op P19.

Update ronde 38/58

Ook Bottas is binnen! Hij komt voor de deur van Verstappen op de baan. Door de pitstops van Verstappen en Bottas leidt Leclerc de wedstrijd.

Ook Vettel en Pérez zijn naar binnen gegaan en Vettel gaat zelfs naar de mediums. Dat pakt niet goed uit, want Vettel heeft totaal geen controle en valt nu zelfs terug naar P16.

Update ronde 37/58

Verstappen is binnen voor een nieuw setje inters! Hij heeft een wereldstop van 2.1 seconden en komt daardoor op P3 terecht voor de deur van Pérez en Hamilton.

Update ronde 36/58

Ondertussen zijn Norris en Latifi naar binnen gegaan voor een nieuw setje inters. Daardoor valt Norris terug op P9 en Latifi op P18.

Update ronde 35/58

Hamilton probeert Pérez in te halen voor P4, maar krijgt de plek zeker niet cadeau. Hamilton leek er even voorbij te zijn, maar Pérez behoudt toch zijn positie door hard te verdedigen. Dit kost allemaal tijd voor de Brit.

Update ronde 32/58

Alonso is binnen voor een nieuw setje inters! Door de vijf seconden-straf die hij heeft gekregen voor het incident met Schumacher duurt zijn pitstop 8.8 seconden en valt hij terug op P18.

Update ronde 29/58

Halverwege de race is Ricciardo de enige die een pitstop heeft gemaakt. De rest van de coureurs blijft voorlopig nog buiten. Dat komt mede doordat Ricciardo niet sneller is op zijn nieuwe set inters.

Tussenstand halverwege de race:

Update ronde 27/58

De opmars van Hamilton loopt een beetje vast. De Brit komt niet dichter bij Pérez en rijdt nog steeds op P5.

Update ronde 24/58

Leclerc zet de snelste raceronde neer! Hij blijft goed in de buurt van Verstappen en heeft maar 2 seconden achterstand.

Update ronde 23/58

Spin voor Tsunoda! In bocht 1 verliest hij de auto, maar hij krijgt hem weer onder controle. Hij zakt wel terug naar P13.

Update ronde 22/58

Ricciardo is als eerste binnen! Hij gaat naar een nieuw setje intermediates. Wie durft zijn voorbeeld te volgen?

Update ronde 19/58

Bottas kent een momentje overstuur in bocht 1, waardoor hij wat tijd verliest ten opzichte van Verstappen. Het gat is nu nog maar 2,5 seconde.

Update ronde 18/58

Verstappen zet de snelste raceronde neer! Hij loopt een halve seconde in op Bottas en het gat is nu nog maar 3 seconden. Carlos Sainz gaat door met zijn inhaalrace, want ook Tsunoda is ingehaald door de Spanjaard. Hij ligt nu op P9.

Update ronde 16/58

Volg de race mét beeld via de F1 Pro tv-app en het Ziggo Totaalpakket. Of luister naar de updates bij ons van Olav Mol en volg deze liveblog!

Update ronde 15/58

Hamilton rijdt alweer op P5! Hij is met een goede slipstream veel te snel voor Pierre Gasly en haalt hem zonder problemen in. Zit er dan nog een overwinning in voor Hamilton?

Update ronde 14/58

Sainz is ook voorbij aan Vettel en rijdt al op P10! Hij toucheert Vettel even, maar er lijkt geen schade te zijn. De Spanjaard is lekker bezig vandaag.

Update ronde 11/58

Hamilton is ook al voorbij aan Norris en rijdt op P6. Hij rijdt ook de snelste raceronde en zit nu op 4 seconden van Pierre Gasly.

Update ronde 10/58

Hamilton heeft ook Stroll ingehaald! Volgende stop is nu Lando Norris.

Ook Alonso heeft een vijf seconden straf gekregen voor het incident met Mick Schumacher. Die straf moet worden ingelost tijdens de eerst volgende pitstop.

Update ronde 8/58

Hamilton is voorbij aan Tsunoda! De volgende halte is Lance Stroll en zit gelijk al op de kont van de Canadees. Ondertussen heeft Gasly toch een vijf seconden straf gekregen voor het incident met Alonso.

Update ronde 7/58

Bottas heeft 2,2 seconden voorsprong op Verstappen en ze rijden bijna dezelfde rondetijden. Hamilton rijdt nu 19 seconden achter de kop van de wedstrijd.

Update ronde 5/58

Sainz haalt Russell in voor P14. Hij heeft al vijf plekken gewonnen en zit flink in de vooruit. Hamilton zit nog steeds vast achter Yuki Tsunoda.

Update ronde 4/58

Gasly en Alonso zijn under investigation. Gasly tikte namelijk Alonso aan in bocht 1, maar werd naar eigen zeggen gesandwiched. Ik denk dat het als een race incident wordt bestempeld.

Update ronde 2/58

Latifi en Schumacher hebben problemen in de regen en spinnen. Ze vallen terug naar P20 en P19. Hamilton is in gevecht met Tsunoda om P8.

Update ronde 1/58

We zijn los! Alonso wordt aangetikt en spint! Hij valt terug naar P17. De top 3 is goed weg en iedereen behoudt zijn positie. Hamilton heeft twee posities gewonnen en rijdt nu op P9.

Update 14:00

Het is 15:00 lokale tijd en de formatieronde is begonnen! Als de coureurs allemaal op hun plek staan, gaan we écht beginnen.

Update 13:57

Iedereen start op de inters! We gaan dus hoogstwaarschijnlijk een race krijgen op een opdrogende baan.

Update 13:50

Het gat in het wereldkampioenschap is maar twee punten tussen Hamilton en Verstappen. Na vijftien races is dat een unicum, want het is maar een paar keer zó spannend geweest in de historie van de Formule 1.

 

Dit bericht op Instagram bekijken

 

Een bericht gedeeld door FORMULA 1® (@f1)

Update 13:43

Volg de race mét beeld via de F1 Pro tv-app en het Ziggo Totaalpakket. Of luister naar de updates bij ons van Olav Mol en volg deze liveblog!

Update 13:40

Gisteren leek het even te gaan regenen tijdens de kwalificatie, maar het kwam niet verder dan een paar druppels. Vanochtend heeft het daarentegen wel geregend in Istanboel, waardoor er nu flink wat natte plekken zijn op de baan. In de rondes naar de grid toe was de spray goed te zien en Verstappen meldde dat het weer perfect was voor de intermediates. We krijgen dus een natte start!

Update 13:35

Lewis Hamilton was gisteren het snelste tijdens de kwalificatie, maar door het vervangen van de verbrandingsmotor en de gridstraf die hij daarvoor kreeg, moet hij vandaag vanaf P11 komen. Ook Sainz en Ricciardo hebben een gridstraf gepakt voor het vervangen van bepaalde motoronderdelen. Zij starten helemaal achteraan. Door de gridstraf van Hamilton mag Valtteri Bottas vanaf P1 starten voor Max Verstappen en Charles Leclerc.

De volledige startopstelling:

Update 13:30

Welkom bij het liveblog voor de Grote Prijs van Turkije. In deze liveblog houdt Grand Prix Radio je op de hoogte van alle gebeurtenissen tijdens de GP van Turkije.

Stel je vraag

Heb je een vraag voor Olav Mol? Stel hem dan hier!
Vraag insturen

Blijf op de hoogte!

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief
Aanmelden