Lewis Hamilton topt VT2 in Abu Dhabi, Verstappen P4

M295601

Na vrije VT1 staat VT2 op het programma. Met Lewis Hamilton die de snelheid gevonden heeft en de sessie afsluit als leider. Esteban Ocon plaatst zijn bolide heel knap op P2, gevolgd door Valtteri Bottas en de beide Red Bulls. Morgen om 14:00 uur de kwalificatie van de Grand Prix van Abu Dhabi. Alles te volgen, natuurlijk, op grandprixradio.nl.

<liveblog gesloten>

Update 15:00

Het is 15:00 uur Nederlandse tijd en de bolides worden één voor één afgevlagd. Hamilton staat nog steeds bovenaan, gevolgd door Esteban Ocon, knap op P2. Bottas pakt plek drie gevolgd door beide Red Bulls die de top vijf afmaken.

Beide Williams-bolides en de twee auto's van Haas sluiten het gehele veld af met Russell op P17, Latifi P18, Schumacher op plek negentien en met de rode lantaarn is het Nikita Mazepin die VT2 afsluit.

Dit gezegd hebbende parkeert veteraan Kimi Räikkönen zijn auto nog in de muur en heeft een enorme bak aan schade. "Ik verloor de achterkant", zo klinkt over de boordradio van de Fin.

Update 14:55

Naast de Mercedessen en Red Bulls is de top tien bezet door drie andere teams. In beide trainingen waren het de Ferrari's, Alpine-bolides en Alpha Tauri-coureurs die de top tien bezet hielden. Met als hoogst geklasseerd de Alpine van Esteban Ocon op P2. Plek zes is bezet door Alonso, zeven door Tsunoda, vervolgd door beide Ferrari-bolides en de top tien wordt afgesloten door Fransman Pierre Gasly in de Alpha Tauri.

De long-run tijden van Sergio Pérez lijken beter te zijn dat die van de beide Mercedessen. Deze allemaal neergezet op de gele mediumband. Het lijkt erop dat Red Bull wat toegeeft aan Mercedes wat betreft de snelheid op één ronde, maar voorlopig beter is op de lange afstanden. Echter weten we allemaal dat dit nog niks zegt en we pas weten hoe het daadwerkelijk zit op de zondagmiddag.

Update 14:50

Max Verstappen is bezig om op de zachte band een long-run neer te zetten. Hiermee zal hij geen aanval meer doen op de huidige snelste tijd van de training neergezet door Lewis Hamilton; 1:23:691s.

Beide heren gaan voor het eerst sinds 1974, en voor de tweede keer in de gehele Formule 1-historie met een gelijk puntenaantal het laatste weekend in om het kampioenschap te beslissen. Beide heren hebben een puntenaantal van 369,5. In 1974 waren het Emerson Fittipaldi (McLaren) en Clay Regazzoni (Ferrari) die bedien met een gelijke stand de laatse grand prix ingingen.

Update 14:45

Top vijf met nog 15 minuten te gaan:

P1 Lewis Hamilton 1:23:691s

P2 Esteban Ocon +0.3

P3 Valtteri Bottas +0,3

P4 Max Verstappen +0,6

P5 Sergio Pérez +0,7

M295661-700x467
Foto: Mercedes AMG F1 - LAT Images

Update 14:40

Leuk weetje tussen het racegeweld door. Valtteri Bottas rijdt met een speciale helm tijdens zijn laatste raceweekend in Abu Dhabi voor het team van Mercedes. Ook George Russell, Kimi Räikkönen en Lando Norris rijden met een andere kleurstelling. Hamilton gebruikt zijn regenbooghelm van de afgelopen paar races wederom in dit weekend, refererend naar gelijkheid in de samenleving.

Update 14:30

Beide Mercedessen zitten op een andere bandenstrategie voor VT2. Hamilton op de mediumband, Bottas op de zachte. Zij rijden beiden een tijd laag in de 1,24'ers. Max Verstappen blijft voorlopig het circuit trotseren op de gele mediumband.

SI202112100310_hires_jpeg_24bit_rgb-700x467
Foto: Red Bull Content Pool (Lars Baron/Getty Images)

De beide Alpine-coureurs zitten er goed bij op de zachte band. Ocon topt zelfs de klassering op het moment met een 1:24:034.

Update 14:25

Coureurs komen weer de baan op druppelen om de tweede stint te gaan rijden. Velen doen dit op de rode zachte band. fantastische beelden zijn tegelijkertijd te zien wanneer Fernando Alonso zijn simulatie van zijn kwalificatieronde aan het neerzetten is. Hij heeft de zogenoemde visor-cam gemonteerd in zijn helm waardoor je vanuit het perspectief van de coureur mee kan rijden. Met de ondergaande zon rondom het circuit zijn er weinig betere beelden om te kunnen bekijken op de vrijdagmiddag!

Update 14:15

De eerste paar snelle ronden zitten erop en we hebben al een gele vlag gezien. Nikolas Latifi toucheert de muur nadat Bottas dit ook al eens deed een aantal minuten eerder. Lewis Hamilton leidt de klassering met een tijd van 1:24:943. Hierna volgen Max Verstappen en Esteban Ocon op allebei bijna een volle seconde achter Hamilton.

Update 14:05

De meesten zijn de baan op gegaan op de mediumband. De drie vreemde eenden in de bijt zijn Lando Norris, Daniel Ricciardo (zachte band) en Kimi Räikkönen (harde band).

Update 14:00

Op het net verbouwde circuit van Yas Marina zijn we weer van start gegaan en zijn de eerste bolides vertrokken voor één uur aan actie in VT2. Onder een laagstaande en ondergaande zon schitteren de eerste auto's aan de horizon.

Update 13:50

De bolides staan weer klaar om losgelaten te worden voor de tweede sessie op de vrijdag in Abu Dhabi. Vrije training twee wordt de laatste sessie van de dag op het Yas Marina Circuit. In VT1 was het Max Verstappen die het tempo bepaalde. Wordt het na deze training iemand anders of weet de Nederlander zijn vorm door te zetten en het veld te leiden richting de zaterdagkwalificatie van zaterdag 11 december?

De titelstrijd gaat in ieder geval beslist worden dit weekend. Christian Horner, teambaas van Red Bull Racing, gaf eerder op de vrijdag al met een quote aan een gelijke en eerlijke strijd te willen voeren met rivaal Mercedes tijdens dit laatste weekend van het kalenderjaar. "We willen een gelijk speelveld", zo zegt hij.

 

Lees meer: Max Verstappen snelste in eerste vrije training Abu Dhabi

Lees meer: FIA waarschuwt voor aftrek punten bij onsportief gedrag

Lees meer: Tijdschema Grand Prix van Abu Dhabi

Blijf op de hoogte!

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief
Aanmelden