Max Verstappen wint de Grand Prix van Emilia Romagna

door Gijs Leuvenink
Header liveblog 1 Bahrein

- LIVEBLOG GESLOTEN -

Update 17:00

Over twee weken gaan we de Atlantische Oceaan over voor de Grand Prix van Miami. De straten van de Amerikaanse stad worden daar onveilig gemaakt door 20 F1-wagens. Het is een compleet nieuwe baan, waar alle teams eerst maar eens hun draai moeten zien te vinden. Alle ingrediënten zijn aanwezig voor een spannende race, dus mis die zeker niet!

Volg de Grand Prix van Miami mét beeld via bijvoorbeeld F1TV Pro. Ook is het mogelijk het commentaar van Olav Mol tijdens de kwalificatie en de race te synchroniseren via onze Grand Prix Radio app of volg het liveblog!

Update 16:54

En zo eindigt de Grand Prix van Emilia Romagna met de eerste 1-2 voor Red Bull sinds Maleisië 2016. Lando Norris completeert het podium en is daar erg blij mee. Ook Aston Martin gaat tevreden naar huis, met een dubbele puntenfinish is het team van de hatelijke nul af. 

De einduitslag van de top tien is als volgt:

1) Max Verstappen 1:32:07.986

2) Sergio Pérez +16,527

3) Lando Norris +34,834

4) George Russell +42,506

5) Valtteri Bottas +43,181

6) Charles Leclerc +56,072

7) Yuki Tsunoda + 61,110

8) Sebastian Vettel +70,892

9) Kevin Magnussen +75,260

10) Lance Stroll +1 ronde

Update 16:37

Hij pakt hem hoor, voor een voornamelijk Ferrari-publiek is het een foutloze, magistrale Max Verstappen die de overwinning naar zich toe trekt. Een maximale score dit weekend op Imola! Snelste ronde, sprintrace gewonnen en nu ook de Grand Prix! Wat een weekend voor Verstappen. En het feestje is bij Red Bull compleet, want Pérez gaat naar P2. Lando Norris gaat naar P3 en ook bij McLaren is de glimlach breed.

Update 16:30

De strijd om plek vier tussen George Russell en Valtteri Bottas is ook één waar een bijzonder verhaal aan zit. Vorig jaar reed Bottas nog in de Mercedes en was Russell in de kleuren van Williams gestoken. Ook toen op een opdrogende baan botsten beide coureurs. Voorlopig houdt Russell de Fin achter zich, maar het is nog niet afgelpen. Nog een paar rondjes.

Update 16:25

Och nee! Daar gaat de droom van Ferrari! Charles Leclerc spint en raakt de muur! Hij kan verder, maar heeft wel zijn voorvleugel beschadigd. Hij rijdt de pits in. Oei, oei, oei wat een slechte dag voor Ferrari. Norris gaat zo weer Leclerc voorbij. Leclerc verliest niet alleen P3, maar komt zelfs als negende de baan weer op. 

Leclerc was te eager en reed vol de kerb over. Hij stuitert vol de muur in en mag van geluk spreken dat hij nog doorkon! 

Update 16:20

Kijk eens aan! Charles Leclerc gaat voor softs de pits in en verliest ook nog eens plek drie daarmee. De banden waren niet warm genoeg, waardoor Lando Norris Leclerc voorbij is gegaan. Nu komt ook Red Bull de pits in, want Pérez gaat ook voor de softs. Pérez houdt wel Norris achter zich. Norris verliest op zijn beurt wel P3 weer aan Leclerc, die zijn banden nu op temperatuur heeft. 

Ja! Daar komt ook Max Verstappen voor nieuw rubber binnen. De softs zitten onder zijn Red Bull. Leclerc zet ineens ook vol de druk erop bij Pérez. Het is nog niet voorbij in Imola!

Update 16:13

Het is vooraan niet heel spannend. Max Verstappen staat bijna twaalf seconden voor op zijn teamgenootje Sergio Pérez, waarachter Leclerc op een dikke drie seconde zit. Leclerc wil graag iets proberen in de strategie, maar Ferrari geeft niet toe. Het lijkt een moeizame missie te worden om een Red Bull voorbij te gaan voor Leclerc.

Update 16:05

Daar is het dan: Max Verstappen zet zijn grote rivaal van vorig seizoen op een ronde. Au, au, au wat zou dit pijn doen voor Lewis Hamilton. Van harte gaat het niet bij de Brit, maar hij zet zijn Mercedes aan de kant. Hamilton zit ook nog altijd achter Gasly, het is niet de dag van de zevenvoudig wereldkampioen.

Update 15:57

Ook Lewis Hamilton heeft nu al een dag om te vergeten. Max Verstappen komt eraan en zet bijna de zevenvoudig wereldkampioen op een ronde. Ook kan Hamilton simpelweg niet voorbij Pierre Gasly komen voor P13. De Fransman verdedigt met hand en tand. 

Overigens is Russell prima aan het rijden op het circuit van Imola. Hij staat vijfde en is dat ook nog eens onbedreigd. Het ligt dus niet alleen maar aan de Mercedes, het potentieel zit er wel.

Bij het bijna klaarmaken van het bericht komt de melding dat DRS aan kan. Nu lijkt de kans voor Hamilton vergroot te worden om wel voorbij Gasly te geraken.

Update 15:50

Ineens zit Charles Leclerc weer op de staart van Sergio Pérez. De Mexicaan ging ook nog een paar keer naar de snelste ronde. Het is nu dan wel duidelijk waarom Pérez terrein verloor. Op dezelfde plek waar Schumacher spinde ging Pérez kortstondig af. In tegenstelling tot de Duitser wist de Mexicaan zijn wagen wel recht te houden. 

Update 15:44

De dramadag van Mick Schumacher houdt aan. De Duitser zorgt voor kortstondig geel, nadat hij zich compleet verremde en daarna spinde. Het scheelde overigens niet veel of Schumacher parkeerde zijn Haas in de Williams van Latifi, waar hij mee in gevecht was.

Update 15:42

Charles Leclerc bijt zich vast in Sergio Pérez en lijkt ook zeker sneller te zijn. Hier is het gevecht vol losgebarsten.

Esteban Ocon krijgt ondertussen een vijf seconden straf vanwege een unsafe release. De Fransman werd voor Hamilton de baan weer opgestuurd, maar dat paste eigenlijk niet. Een terechte straf.

Update 15:37

Zowel Verstappen als Leclerc hebben nieuwe banden gehaald en beiden hebben de slicks gemonteerd. Leclerc zijn stop was niet heel denderend, maar Pérez zijn outlap was niet best. Een gedurfde inhaalactie zorgt er toch voor dat de Mexicaan zijn concurrent voorbij is gegaan. 

Update 15:34

En daar gaat een groot deel van het veld. En dat is zeker niet verbazingwekkend, want Ricciardo rijdt de snelste sectortijden. Sergio Pérez gaat als eerste van de voorsten de pits in voor slicks! Leclerc leek ook de keuze te maken, maar rijdt de pits voorbij. De pitcrew van Ferrari kijkt een beetje gek. 

Update 15:32

Ah! Daar is de eerste coureur die de gok waagt om op slicks te rijden. Daniel Ricciardo, die na zijn aanvaring met Sainz achteraan rommelde, haalt de mediums op bij zijn pitcrew. Wat kan de Australiër en zet hij de deur open voor de anderen?

Update 15:30

Het zegt genoeg dat de naam Max Verstappen weinig genoemd wordt in het liveblog vandaag. De Nederlander is probleemloos vooraan rustig zijn rondjes aan het afwerken. Teamgenoot Sergio Pérez houdt een gaatje en Charles Leclerc kan nauwelijk dichterbij de beide Red Bull's komen. 

Update 15:27

Kevin Magnussen moest George Russell voorbij laten en heeft nu ook Valtteri Bottas in zijn Alfa in zijn nek. Sterker nog, de Fin passeert Magnussen. De Haas van Magnussen lijkt wat gripproblemen te hebben en verliest veel terrein.

Update 15:22

Beide Mercedes-coureurs zijn in een gevecht verwikkeld. George Russell gaat voor P5 achter Magnussen, Lewis Hamilton vecht om het laatste puntje met Lance Stroll voor P10. Met name de strijd tussen Russell en Kevin Magnussen is een pittige. Wie vorig jaar had voorspeld dat de Duitse renstal hierom zou vechten was voor gek verklaard.

Update 15:18

Een inhaalactie met ballen van Charles Leclerc. Hij remt op de toch vrij natte baan laat en zet zo zijn Ferrari voorbij de McLaren van Lando Norris. Norris geeft al snel veel tijd toe en lijkt voorlopig af te haken voor de podiumplekken. 

De schade van Alonso is overigens veroorzaakt door Mick Schumacher, die bijna spinde en de Alpine van Alonso raakte. 

Update 15:17

Ah Alonso verliest ineens veel tijd, maar nu is duidelijk waarom. Ineens verliest de Spanjaard zijn sidepod, waarschijnlijk na eerder contact al licht beschadigd. Hij rijdt dan ook de pits in, en gaat niet terugkeren de baan op. Zo hebben we al twee uitvallers en dat zijn beide Spanjaarden. Een teleurstellende dag voor de Spaanse racefans.

Update 15:13

De safetycar is weer naar binnen gegaan, dus we kunnen weer los. Genoeg gebeurd zover, dus dat beloofd wat voor de rest van de race. De gedesillusioneerde Carlos Sainz is ondertussen terug in de paddock. 

Beide Red Bull's vliegen weg en Norris houdt Leclerc net achter zich. Magnussen is op zijn beurt vol aan het drukken op Leclerc na de herstart. Veel verschuivingen zijn er veder niet. 

Steeds meer teams melden overigens dat er weer regen aankomt, dus het is nog lang niet klaar hier!

Update 15:08

Grote winnaar van de eerste ronde is George Russell. Hij heeft het zo voor elkaar gekregen om vanaf zijn matige startpositie naar P6 is opgeklommen. Ook de mannen van Aston Martin zijn goed weggekomen, Vettel staat negende en Stroll elfde.

Update 15:05

En de lampen zijn uit! Het veld is vertrokken met een berestart van Max Verstappen en Sergio Pérez. Lando Norris steekt ook nog Leclerc voorbij. Carlos Sainz staat ondertussen vast in de grindbak want die kwam met Daniel Ricciardo in contact. Opnieuw dus een groot probleem voor Carlos Sainz! Hij valt uit! De safetycar komt dan ook de baan op, want zijn auto staat op een onhandige plek. 

Ook Mick Schumacher heeft een dramatische start, die vanaf P10 naar P17 is teruggevallen. Hij spinde bijna nog waardoor hij teruggevallen is.

Update 15:00

Daar rijden de wagens de formatieronde in. In slagvolgorde rijden de coureurs hun opwarmronde. Nu is dat zeker van belang om de plekken te zoeken waar de grip ligt. Het Italiaanse publiek is ook in grote getalen aanwezig, maar hier en daar zien we ook de oranje plukjes. 

Update 14:58

Op de vraag of we achter de safetycar starten kunnen we kort zijn: nee. Zojuist vertrok hij en dat maakt dat er een gewone staande start zal plaatsvinden. Gisteren was het Leclerc die als een kanon vertrok, lukt het hem vandaag weer? We weten het over een paar minuten! De spanning stijgt. 

Update 14:55

Overigens start Alfa Romeo-coureur Guanyu Zhou na zijn crash met Pierre Gasly van gisteren vanuit de pits. Er moest veel vervangen worden en dat levert hem een straf op. De wisselende omstandigheden zouden zomaar eens in het voordeel van de Chinees kunnen uitpakken. Verder starten vanaf de eerste rij Max Verstappen en Charles Leclerc. Daarachter komen de teamgenoten van beide heren, Pérez en Sainz. 

Update 14:52

Het is nu droog in Italië, maar het heeft hard geregend niet lang geleden. Alle coureurs starten nu op de intermediates. Of het droog blijft is ook nog maar net de vraag. Een verrassing hangt zo ook weer in de lucht, want met regen en een opdrogende baan drijft er altijd iemand boven waarvan we het niet verwachten.

Update 14:51

Volg de race mét beeld via bijvoorbeeld F1TV Pro. Ook is het mogelijk het commentaar van Olav Mol tijdens de kwalificatie en de race te synchroniseren via onze Grand Prix Radio-app of volg dit liveblog!

Update 14:50

Welkom bij het liveblog voor de Grand Prix van Emilia-Romagna! Gisteren hebben we al een hele spannende sprintrace gehad, dus het beloofd voor vandaag weer veel goeds. Wint Charles Leclerc voor een uitzinnig Italiaans publiek of pakt Max Verstappen na de sprintrace ook de overwinning in de hoofdrace? Of tovert iemand anders een konijn uit de hoge hoed?

door Gijs Leuvenink

Blijf op de hoogte!

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief
Aanmelden

Stel je vraag

Heb je een vraag voor Olav Mol? Stel hem dan hier!
Vraag insturen