Verstappen ook snelste in derde training, zeldzame crash Hamilton

door Gijs Leuvenink
Verstappen vrijdag Monaco

De derde training heeft Max Verstappen als snelste afgesloten. Sergio Pérez volgt vlak achter de Nederlander met een tweede tijd. Lance Stroll werd verrassend derde. Tegen het einde van de training zette Lewis Hamilton de snelste eerste sector neer, maar crashte zijn Mercedes. Nyck de Vries kwam niet verder dan de laatste tijd. 

-Liveblog gesloten-

13:30

De tijd liep door en er is niet meer gereden. We pakken de top tien erbij.

1. Max Verstappen 1:12.766

2. Sergio Pérez +0.073

3. Lance Stroll +0.166

4. Carlos Sainz +0.485

5. Lando Norris + 0.620

6. Pierre Gasly +0.677

7. Charles Leclerc +0.699

8. Lewis Hamilton +0.710

9. Esteban Ocon +0.720 

10. Valtteri Bottas +0.745

13:24 

Oei! Lewis Hamilton maakt een fout! De Brit heeft vlak voor de hairpin zijn Mercedes de muur in gedrukt! Een zeldzaam foutje van de Brit hoor. En het is de rode vlag. Hij doet het helemaal zelf overigens. Hij reed te snel richting de bocht en geed zo de muur in. 

13:22

Niet veel later zet Magnussen zijn Haas stil. Opnieuw gele vlag dus. Dat is opnieuw niet wat Haas had gewild. Ondertussen is er een virtual safety car de baan op. De Haas wordt door de marshallsvolgens velen de beste ter wereld, achter de vangrail geplaatst.

13:20

Daar hebben we dan de eerste gele vlag en het is Kevin Magnussen die doorgeschoten is bij de eerste bocht. Hij manouvreert hem vrij professioneel de baan weer op. Althans, het duurde wel even maar de Deen rijdt weer. De social media-man van Haas heeft wel humor

13:17 

Bijna iedereen de baan op, verse softs onder en gaan. We zien verbeteringen, waaronder Stroll die ineens naar plek drie schiet.

13:10

Het is even wat rustiger op de baan, we maken ons op voor de kwalificatie-voorbereidingen. Even resumerend voor de training zover. Verstappen en Pérez hebben een dikke halve seconde voorsprong op de concurrentie en zitten 0.073 seconde van elkaar. Ferrari volgt, voor de rest. Achterin is McLaren niet heel tevreden met zestien en zeventien, maar Haas is nog verder achterin met de achttiende en twintigste tijd.

13:05

Vooraan tuimelen de snelste ronde tijden over elkaar heen, zeker als je in een Red Bull rijdt gaat het steeds sneller en sneller. En heel eerlijk, Verstappen domineert Pérez in deze training maximaal. Dat moet pijn doen bij de Mexicaan, die dit weekend dolgraag wat punten terug wil pakken op Verstappen. De Vries heeft ook een mooie sprong gemaakt en tikt net niet de top tien aan. 

Leclerc heeft een klein probleem met de afstelling van zijn Ferrari. Rondom het zwembad lijkt zijn auto alle kanten op te glijden. Dat is op de baan waar alles zo krap is totaal niet ideaal. De Monegask klaagt op de radio en het team moet wat gaan veranderen.

13:00

Zien we nog opvallendheden? Nou, Bottas weer in de top tien. Dat is toch gewoon hartstikke knap. Ook Esteban Ocon kwam weer terug de baan op en met plek vijf kan men verder dit weekend. Andere opvallendheden? Mercedes lijkt de slag net iets te missen, maar dat kan zomaar omdraaien nog.

12:55

We houden uiteraard op Nyck de Vries in de gaten. De Nederlander is weer extreem productief. Verder dan een achttiende tijd komt hij nog niet, maar het helpt welom het ritme te vinden. 

12:50

Verstappen is op de baan en doet maar weer wat we van hem verwachten. De Nederlander zet in zijn eerste ronde direct de snelste tijd neer en hoe. De concurrentie wordt op een dikke vijf tienden gezet. 

12:48

Wil je naast lezen ook luisteren? Dat kan! Olav Mol en Jack Plooij verzorgen het commentaar. Gedurende ieder Grand Prix-weekend is tijdens de kwalificatie en de race het commentaar van Olav Mol live te beluisteren op Grand Prix Radio. Neem daarvoor Premium BE in onze app! 

12:45

Het wordt drukker en drukker en de tijden worden ook sneller en sneller. Nog altijd niet wat we gisteren zagen, maar dat ligt ook niet in de lijn der verwachting nu. Alles en iedreen zet zijn tijden op de softs. Dat is wel logisch, het is toch een oefening voor de kwalificatie. 

Mercedes én Max Verstappen staan nog altijd binnen. Die zullen we straks ongetwijfeld zien.

12:40

Opmerkleijk incident met Esteban Ocon. De Fransman stond met zijn Alpine stil in de tunnel, waar net Sergio Pérez vol gas voorbij kwam knallen. Even kort geel, Ocon kan gewoon doorrijden naar de pits uiteindelijk. 

We hebben eindelijk tijden! Sergio Pérez is de snelste, voor Pierre Gasly. Verder nog erg rustig in Monte Carlo qua rondetijden.

12:35

Het is nog relatief rustig op de baan. Dat geeft even de tijd om terug te kijken naar gisteren. Bijvoorbeeld naar Nico Hülkenberg. De Duitser reed gisteren in de eerste training schade en werd daarmee laatste in de training. In de tweede training reed Hülkenberg de vijftiende tijd. Hopelijk voor hem kan het team nog wat vinden.

12:30

Lampjes op groen, de eerste paar coureurs sturen de baan op. Op de tribunes is het al aardig vol, met veel Ferrari-rood op de tribune. Charles Leclerc rijdt dit weekend namelijk een thuisrace. Ook zijn broertje racet dit weekend thuis, Artur is in de Formule 2 bezig. De kwalificatie verliep teleurstellend, niet verder dan een negentiende tijd kwam de Monegask.

12:25

Waar het aan het begin van de week erop leek dat de weergoden ons niet heel goed gezind zouden zijn, is er letterlijk geen wolkje aan de lucht in Monte Carlo. De zon schijnt volop. Overigens is een bui tijdens de race van zondag nog niet uitgesloten. Dus dat is nog even spannend.

12:20

Goedemiddag racefans! We zijn er weer klaar voor. De derde training staat op de rol voor vanmiddag. Kan Verstappen de snelste tijd weer zetten? En wat doet Carlos Sainz, die gister met zijn crash toch van vrijdagmiddag in de tweede training wel een klein deukje in het zelfvertrouwen heeft opgelopen.

door Gijs Leuvenink

Stel je vraag

Heb je een vraag voor Olav Mol? Stel hem dan hier!
Vraag insturen

Blijf op de hoogte!

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief
Aanmelden