Oscar Piastri pakt pole position voor Sprintrace in Qatar

oscar piastri qatar 2023 vrijdag

Oscar Piastri heeft pole position te pakken voor de sprintrace in Qatar. Teamgenoot Lando Norris maakt het een 1-2 voor McLaren. Max Verstappen maakt de top drie compleet. Veel coureurs kregen te maken met track limits in deze sessie.

---LIVEBLOG GESLOTEN---

16:06

Oscar Piastri pakt pole voor de sprintrace! Zijn snelste tijd is een 1:24.454. Het is een 1-2 voor McLaren met Lando Norris op de tweede plek. Max Verstappen maakt de top drie compleet. De McLaren-coureurs behouden hun snelle tijden vandaag wel, nadat hun tijden gisteren na de kwalificatie voor de race van zondag werden afgepakt vanwege track limits. ''Misschien moeten we de FIA even vijf minuten tijd geven, om het zeker te weten,'' grapte de Australiër na het behalen van pole position voor de sprintrace. De opstelling voor de sprintrace is als volgt:

16:03

Norris en Piastri staan momenteel bovenaan, Norris noteert een 1:24.536 met Piastri op 0.039 seconden achter hem. De laatste minuut van SQ3 gaat in.

16:01

Ook Verstappen moet eraan geloven: door track limits is zijn snelle tijd van 1:24.543 afgepakt. Hij ging te wijd in bocht 5. Leclerc is ook flink aan het stoeien met de track limits, zijn ronde van 1:25.131 wordt afgepakt. Pérez rijdt een 1:25.382, goed voor de nieuwe snelste ronde na de afgepakte tijd van Verstappen en Leclerc.

16:00

Het wordt druk bij de stewards na deze sessie. Russell, Gasly, Hamilton, Albon, Sargeant, Tsunoda, Stroll en Lawson moeten zich allemaal melden omdat ze de maximale rondetijd hebben overschreden. Coureurs mogen oorspronkelijk niet langer dan 1 minuut en 46 seconden over een rondje doen, iets wat deze coureurs dus wel hebben gedaan.

15:55

Het derde en laatste deel van de Sprint Shootout is begonnen. Er staan acht minuten op de klok en Verstappen, Leclerc en Sainz melden zich direct op de baan. In dit deel van de sessie zullen we alleen de zachte band zien.

15:51

SQ2 zit erop. We nemen afscheid van Lawson, Zhou, Bottas, Gasly en Hamilton. Hamilton kreeg wederom te maken met track limits en was aan het eind van de sessie niet meer bezig met een nieuwe snelle ronde, dus de Sprint Shootout zit erop voor de Brit.

15:48

Met nog twee minuten op de klok voor SQ2 staan Gasly, Lawson, Sainz, Zhou en Bottas in de gevarenzone.

15:46

Track limits hier, track limits daar... Hamilton, Leclerc, Zhou en Sainz moeten hun snelle tijden allemaal inleveren. Het gaat vooral om track limits in bocht 5 en bocht 13.

15:43

Norris noteert de voorlopig snelste tijd, een 1:24.947. Verstappen staat erachter met een 1:25.199. Piastri maakt de voorlopige top drie compleet met een 1:25.692.

15:39

Groen licht, dus we beginnen met SQ2! De coureurs hebben tien minuten om een snelle tijd neer te zetten in dit deel van de sessie. Veel coureurs melden zich direct op de baan.

15:34

Het eerste deel van de Sprint Shootout zit erop. We nemen afscheid van Sargeant, Stroll, Albon, Magnussen en Tsunoda. Russell noteert de snelste tijd in dit deel van de kwalificatie, een 1:25.413. 

15:27

Daar is de eerste track limits-waarschuwing van de dag, Sargeant gaat over de lijn in bocht 13. Hij moet zijn tijd, een 1:26.192, inleveren. Ook Hamilton moet zijn rondetijd inleveren door track limits in bocht 13. De coureurs lijken nog niet volledig gewend te zijn aan het recent aangepaste deel van het circuit. Er gaan waarschijnlijk nog wel meer track limits volgen in deze sessie.

15:25

De coureurs zetten direct snelle tijden neer. Norris noteert een snelste tijd van 1:26.464, met Perez vlak achter hem met een tijd van 1:26.563. Verstappen heeft inmiddels ook een ronde neergezet en staat direct bovenaan de tijdenlijst met een 1:25.510.

15:21

Het eerste deel van de Sprint Shootout is begonnen. Onder andere de McLarens, Ferraris en Alpha Tauris zijn direct op de baan te vinden.

15:18

Even een refresher wat betreft de Sprint Shootout. In SQ1 van deze Sprint Shootout moeten de coureurs verplicht op de medium band kwalificeren. Na twaalf minuten zullen er vijf coureurs geëlimineerd worden. In SQ2 wordt er ook verplicht op de mediumband gekwalificeerd en zullen er weer vijf coureurs afvallen. Hier hebben coureurs 10 minuten voor. In SQ3, die acht minuten duurt, is de zachte band verplicht en wordt de top tien bepaald.

15:10

De verkenningssessie zit er alweer op. We zien redelijk veel auto's over de nieuwe witte lijn gaan in bocht 12. De coureurs moeten snel gaan wennen aan de nieuwe track limits om penalties en afgepakte rondetijden in de Sprint Shootout te voorkomen.

15:05

De ingelaste sessie is een verkenningssessie waar tijden niet al te belangrijk zijn, dus de neergezette rondetijden worden niet getoond. Alle coureurs zijn op de baan te vinden. 

15:00

De extra trainingsessie is begonnen. Volg de Sprint Shootout met beeld, bijvoorbeeld via F1TV Pro. Tijdens deze Sprint Shootout hoor je Olav Mol en Jack Plooij op Grand Prix Radio.

14:55

De Sprint Shootout is met twintig minuten uitgesteld vanwege een extra ingelaste trainingsessie. De FIA heeft de track limits in bocht 12 en 13 aangepast vanwege problemen met de Pirelli-banden. De baan is in bocht 12 en 13 iets smaller gemaakt. Coureurs krijgen om 15:00 Nederlandse tijd tien minuten tijd om aan de veranderingen te wennen. SQ1 zal om 15:20 starten.

14:50

Goedemiddag, welkom bij dit liveblog! Het is tijd voor de kwalificatie van de sprintrace, de zogeheten Sprint Shootout. Grand Prix Radio houdt je het komende uur op de hoogte van alles wat er op het Losail International Circuit gebeurt. Pakt Max Verstappen pole voor de sprintrace van later vandaag?

Stel je vraag

Heb je een vraag voor Olav Mol? Stel hem dan hier!
Vraag insturen

Blijf op de hoogte!

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief
Aanmelden