Charles Leclerc snelste in VT3 voor Mercedes en Red Bull

Charles Leclerc zwaait naar fans op de vrijdag Spanje 2022

Charles Leclerc is in de derde vrije training weer de snelste man op de baan. Hij staat voor Max Verstappen en George Russell. Mercedes lijkt dit weekend de juiste snelheid te hebben gevonden, want Lewis Hamilton volgt zijn teamgenoot op de vierde plaats. Het is een interessante vrije training voor de kwalificatie die later op de dag plaatsvindt.

~ liveblog afgesloten ~

Het is afwachten wat de coureurs gaan presteren in de kwalficatie later op de dag. Uiteraard houdt Grand Prix Radio je daarvan op de hoogte. Tot dan! 

Het verslag van VT3 voor de Grand Prix van Spanje verteld door Olav Mol hoor je op Grand Prix Radio.

Update 14:00

De vlag hangt uit en dat betekent het einde van de derde vrije training. Mercedes verrast met goede snele tijden, terwijl Ferrari en Red Bull wederom snel op de baan zijn. Het was een training met problemen voor Pierre Gasly en Mick Schumacher die hopelijk later op de dag wel de kwalificatie kunnen rijden. De top tien in de kwalificatie: 

 1. Charles Leclerc (1:19.722)
 2. Max Verstappen (+0.072)
 3. George Russell (+0.148)
 4. Lewis Hamilton (+0.230)
 5. Carlos Sainz (+0.357)
 6. Sergio Pérez (+0.488)
 7. Lando Norris (+0.631)
 8. Kevin Magnussen (+0.874)
 9. Valtteri Bottas (+1.009)
 10. Esteban Ocon (+1.110)

Update 13:57

Mercedes doet het ook weer in deze vrije training verrassend goed. Ze lijken de snelheid van Ferrari en Red Bull bij te kunnen houden en dus is het nu afwachten wat zij kunnen in de kwalificatie later op de dag.

Update 13:52

In de laatste paar minuten van de derde vrije training gaan de meeste coureurs nog proberen om een snelle ronde te rijden, waaronder de Red Bulls en de Mercedessen. Leclerc staat nog steeds bovenaan, gevolgd door Verstappen, Russell en Hamilton. 

Update 13:49

Gisteren maakte hij onderdeel uit van Williams en vandaag staat hij naast de grote baas Toto Wolff in de Mercedes garage. Nyck de Vries maakte een goede indruk tijdens de eerste vrije training in de auto van Alexander Albon. De andere Nederlander is ook weer op de baan te vinden.

Update 13:45 

Een kwartier te gaan in de derde vrije training. Het is nog steeds een rustige training waarin Verstappen en Pérez niet zo veel op de baan zijn. Mercedes daarentegen is wel veel op de baan te vinden. George Russell heeft een goede ronde en rijdt zichzelf daarmee naar de tweede plek.

Update 13:38

Kevin Magnussen zet een goed rondje neer en rijdt zichzelf daarmee boven de Mercedessen. Een vijfde plaats nu voor de Haas-coureur. Leclerc versnelt en verbeterd zijn tijd terwijl Sainz een tijd boven Verstappen neerzet.

Daniel Ricciardo gaf voorafgaand aan de Grand Prix van Spanje een kijkje in de motorhome van McLaren die mee gaat naar elke Europese race. 

Update 13:30

Nog een half uur te gaan in de derde vrije training. In de garage van Haas zijn ze begonnen aan de reparatie voor de auto van Mick Schumacher voor de kwalificatie later op de dag. AlphaTauri meldt dat we Pierre Gasly niet meer terugzien in deze sessie vanwege het probleem. De top tien zoals hij nu staat:

 1. Charles Leclerc (1:20.278)
 2. Max Verstappen
 3. Carlos Sainz
 4. Sergio Pérez 
 5. George Russell
 6. Valtteri Bottas
 7. Esteban Ocon
 8. Lewis Hamilton
 9. Zhou Guanyu 
 10. Fernando Alonso

Volg VT3 mét beeld via de F1 Pro tv-app en synchroniseer het geluid via onze Grand Prix Radio app! Of luister naar de updates bij ons van Olav Mol en volg deze liveblog!

Update 13:24

Max Verstappen is nog steeds niet op de baan geweest. Hij is samen met Gasly één van de coureurs die nog geen tijd heeft gezet. Teamgenoot Pérez staat op de zevende plaats. Ferrari staat nog steeds bovenaan, gevolgd door George Russell. 

Update 13:18

De schade aan de auto van Schumacher is goed gefilmd. De Duitser is uitgestapt en het is nog maar de vraag of we hem nog terugzien deze sessie. Ondertussen staan de Red Bulls nog in de garage terwijl Ferrari op de baan laat zien hoe snel ze zijn. Ze staan één en twee.

Update 13:15

Een van de thuishelden Fernando Alonso rijdt de pitstraat uit en dat levert een hoop applaus op. Maar we hebben remproblemen voor de Haas van Mick Schumacher. De coureur moet de pitstraat inrijden en terwijl hij tot stilstand komt, komt er vuur uit de achterkant.

Update 13:10

Nog maar vier auto's op de baan. Valtteri Bottas, de twee Hazen en Yuki Tsunoda. De rest van de coureurs laten nog op zich wachten. 

Update 13:05

Er lijkt een klein probleem te zijn bij de auto van Pierre Gasly. Er komt veel rook uit de achterkant van de auto en de coureur stapt uit. Veel coureurs blijven nog binnen. Er zijn nog maar twee tijden gezet door Valtteri Bottas en Lando Norris.

Update 13:00

Het licht staat op groen en dat betekent dat de derde vrije training is begonnen. Een van de thuishelden Carlos Sainz heeft een nieuwe chassis gekregen. Ook oud teamgenoot Lando Norris, die als eerste op de baan is, heeft een nieuwe chassis gekregen. Hij had schade aan de vloer nadat hij teveel over de kerbs ging op de baan. Dat is nu volgens het team opgelost. Er zit veel rood op de tribune wat natuurlijk voor de Ferrari van Carlos Sainz is. 

Volg VT3 mét beeld via de F1 Pro tv-app en synchroniseer het geluid via onze Grand Prix Radio app! Of luister naar de updates bij ons van Olav Mol en volg deze liveblog!

Update 12:55

De Aston Martin-auto was het gesprek van de dag op de vrijdag in Spanje. De FIA heeft eerder deze week al onderzoek gedaan naar de auto die veel weg heeft van de Red Bull-auto. Daaruit bleek dat het team volledig legaal de updates op de auto hebben gemaakt en gezet. Red Bull trekt het nog steeds in twijfel, dus dit verhaal krijgt nog wel een staartje. Maar Red Bull zou Red Bull niet zijn als ze een leuke marketing stunt uithalen.

Update 12:53

Volg VT3 mét beeld via de F1 Pro tv-app en synchroniseer het geluid via onze Grand Prix Radio app! Of luister naar de updates bij ons van Olav Mol en volg deze liveblog!

Update 12:50

Welkom bij de liveblog voor de derde vrije training van de Grand Prix van Spanje. Het komende uur zullen de teams gaan beginnen met de voorbereiding voor de grand prix van komende zondag en de kwalificatie die later op de dag plaatsvindt. 

Stel je vraag

Heb je een vraag voor Olav Mol? Stel hem dan hier!
Vraag insturen

Blijf op de hoogte!

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief
Aanmelden