Logan Sargeant: “Verschil tussen F2 en F1 is te groot”

door Irene Lenting
Logan Sargeant 2023 AUTO Williams

Logan Sargeant maakte in 2023 zijn debuut in de Formule 1 voor het team van Williams. De Amerikaanse coureur ondervond het afgelopen jaar duidelijk moeilijkheden in de hoogste raceklasse. Hoewel bepaalde aspecten vanuit de Formule 2 hem goed hadden voorbereid op de Formule 1, bleek het afgelopen jaar een grote uitdaging te zijn. 

Een lastige overstap

Logan Sargeant maakte het afgelopen seizoen zijn debuut in de Formule 1 bij het Williams-team. De Amerikaanse coureur eindigde zijn laatste seizoen in de Formule 2 op een vierde positie. Hoewel deze klasse vaak wordt beschouwd als de opstap naar de Formule 1, benadrukte Sargeant na zijn debuutseizoen dat bepaalde elementen ontbraken in zijn voorbereiding. Volgens Sargeant mist de Formule 2 cruciale aspecten om coureurs goed voor te bereiden op het racen in de topklasse. "Het heeft zeker voor 100% geholpen. De Formule 2 is een geweldige race serie met fantastische coureurs, maar ik vind dat het verschil tussen de auto's aannemelijk groter is dan het zou moeten zijn," vertelt de jonge coureur bij Motorsport.com. De grote verschillen hebben volgens de Amerikaan een grote bijdrage geleverd aan zijn resultaten het afgelopen seizoen. "In de Formule 1 zijn er gewoon veel meer kleine details en factoren die bijdragen aan de prestaties dan alleen instappen en rijden, zoals je in F2 doet." Volgens Sargeant is het grootste verschil tussen de twee klassen de complexiteit van de auto's. "Ik heb het gevoel dat dat het aspect is dat je mist. In F2 stap je gewoon in en rijd je, terwijl er in F1 zoveel zaken moeten samenkomen voordat je snel bent. Dat is iets wat F2 zeker mist. En ja, naar mijn mening zijn de auto's gewoon niet snel genoeg."

Toekomst in de sport

Sargeant had het afgelopen seizoen duidelijk moeite met de Williams-auto. Terwijl zijn teamgenoot Alexander Albon herhaaldelijk punten wist te scoren, slaagde Sargeant er slechts in om één punt te behalen, tijdens de Grand Prix van Amerika. Ondanks deze uitdagingen slaagde Sargeant erin het Williams-team te overtuigen van een contractverlenging. Williams teambaas James Vowles gaf eerder aan de jonge Amerikaan een kans te geven om zich door te ontwikkelen binnen de sport.

Sargeant gelooft dat zijn ervaring van het afgelopen seizoen in de Formule 1 hem een betere voorbereiding zal bieden. "Ik denk dat de grootste uitdaging is om elk raceweekend alles op zijn plek te krijgen", deelt hij met Motorsport.com. "Gedurende een F1-weekend zijn er zoveel variabelen en operationele zaken die goed moeten gaan. Het is echt lastig om alles gedurende een heel raceweekend perfect te laten verlopen. Maar ervaring helpt natuurlijk om dat samen te brengen. Het is iets waar ik nog steeds grip op probeer te krijgen." Het komende jaar blijft Sargeant werken aan zijn prestaties tijdens de race weekenden. "Of ik nu punten scoor of niet, ik wil gewoon goede, foutloze race weekenden hebben waarin ik alles goed samenbreng," benadrukt de Amerikaan. "En als dat betekent dat we punten scoren, dan is dat geweldig. Als dat niet zo is, dan is het zo. Maar het belangrijkste is dat ik weet dat ik alles heb gegeven. Dat is waar ik echt naar streef. De punten zijn gewoon een extraatje."

 

Lees ook: Frédéric Vasseur: ''Ferrari-auto is 95 procent nieuw in 2024''

Lees ook: Allison: Mercedes 2024 wordt totaal ander concept

Lees ook: Lando Norris: ''Ben altijd al kritisch op mezelf geweest''

door Irene Lenting

Stel je vraag

Heb je een vraag voor Olav Mol? Stel hem dan hier!
Vraag insturen

Blijf op de hoogte!

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief
Aanmelden