Marc Marquez slaat dubbelslag in MotoGP Duitsland

170702_DUI_Marquez

Amper een paar weken geleden leek prolongatie van zijn wereldtitel ver weg voor Marc Marquez, met 37 punten achterstand. Maar de stand in het kampioenschap werd opnieuw op zijn kop gezet in de MotoGP van Duitsland. Op de Sachsenring greep Marquez niet alleen de overwinning - voor de verrassende Jonas Folger en Dani Pedrosa - maar ook de leiding in het klassement.

Het was al de achtste (!) opeenvolgende zege van de Spaanse Honda-coureur op de Sachsenring, na zijn achtste opeenvolgende poleposition. Toch was Marquez niet bij voorbaat zeker van de winst. Door de ontwikkeling van de banden is elke wedstrijd dit seizoen onvoorspelbaar. Het gevolg is dan ook dat het kampioenschap alle kanten op vliegt. Marquez kwam naar Duitsland als vierde in de stand, op 11 punten van Andrea Dovizioso. Na afloop van de wedstrijd was het weer helemaal anders, met Marquez aan de leiding, voor Maverick Viñales (-5), met Dovizioso op de derde plaats (-6) en Valentino Rossi op de vierde (-10).

In de Duitse ronde van het MotoGP-kampioenschap had Marquez vooral te vrezen van Jonas Folger. De Duitser greep in eigen land zijn eerste podiumplaats in de MotoGP, net zoals zijn teamgenoot Johann Zarco dat deed in zijn thuiswedstrijd in Frankrijk. De Tech3 Yamaha-rijder reed zelfs een paar ronden aan de leiding, voordat hij Marquez weer voor moest laten gaan.

“Het tempo lag hoog en ik was verrast dat Folger zo dicht bij me bleef. Dat zat me niet lekker”, vertelde Marquez. “In de laatste vijf ronden heb ik het tempo wat opgeschroefd. Het is lekker om de zomervakantie in te gaan met een zege en de leiding in het klassement. Drie races geleden (na Mugello) zag het er helemaal niet zo goed uit, maar dit seizoen is zo onvoorspelbaar, dat ik er nog geen conclusies aan verbind dat ik nu weer bovenaan sta.”

Eerste podium voor Folger

montreal1-700x270
(c) The Weather Channel
Folger kon goed volgen en wist samen met Marquez weg te lopen bij Dani Pedrosa, die al na twee ronden problemen kreeg met een te warme en daardoor spinnende achterband. Het ging zelfs zo goed, dat Folger even dacht dat hij wellicht kon winnen. Met twee ronden te gaan bleek zijn achterband echter zo versleten dat nog een keer aanzetten een te groot risico was. Desalniettemin was de Duitser dolblij. “Dit had ik nooit verwacht”, vertelde Folger, die als vijfde was gestart. “Aan de leiding rijden in mijn thuiswedstrijd en vervolgens mijn eerste podium pakken, in mijn eerste jaar in de MotoGP – het is alsof ik droom. In de strijd met Marc heb ik te veel van de achterband gevergd, waardoor ik in de slotfase moest passen.”

Na de natte trainingen en kwalificatie bleef het tijdens de race droog. De rijders die goed zijn in de natte omstandigheden, zoals Danilo Petrucci, vielen daardoor terug, terwijl de rijders die het meer moeten hebben van de droge omstandigheden, zoals Maverick Viñales, naar voren konden komen. Petrucci, gestart vanaf de tweede plaats, finishte als twaalfde. Viñales, gestart vanaf de elfde plaats, finishte als vierde, net voor teamgenoot Valentino Rossi. Andrea Dovizioso, begonnen als klassementsleider, moest die positie al na één race weer opgeven. Hij finishte als achtste.

Foto's: MotoGP.com

Blijf op de hoogte!

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief
Aanmelden

Stel een vraag

Heb je een vraag voor Olav Mol? Stel hem dan hier!
Vraag insturen