Marko: 'Budget Renault was oorzaak breuk'

AP-1GZUR6S2S1W11_news

Na twaalf jaar komt er een einde aan de samenwerking tussen Red Bull Racing en Renault. Hoewel ze zeer succesvolle tijden hebben beleefd, stonden de laatste jaren met name in het teken van het wederzijds moddergooien. Hoewel de scheidingspapieren zijn ondertekend en de Oostenrijkse renstal overstapt naar Honda, stookt Red Bull-topman Helmut Marko het vuurtje nogmaals op. Volgens hem was de overstap noodzakelijk omdat de Franse fabrikant gewoonweg niet over voldoende budget beschikt om de top te bereiken.

"Voor ons was het op een gegeven moment duidelijk dat Renault ons geen winnende motor kon leveren," aldus Marko tegenover Motorsport Magazine. "Met hun budget kun je niet verwachten dat ze tegen Ferrari en Mercedes vechten. Het was duidelijk dat we iets moesten doen. Nu hebben we voor de eerste keer in onze geschiedenis een fabrieksmotor. Er is een goede ontwikkeling en alles wat tot nu toe is gebeurd, is goed voor Red Bull Racing en Toro Rosso voor volgend seizoen."

Toro Rosso fungeerde afgelopen seizoen als proefkonijn en testte vele upgrades van de Honda-motor om zo veel mogelijk stappen te zetten voor Red Bull Racing. Marko kon het dan ook niet laten om nog even een plaagstootje uit te delen richting Renault-baas Cyril Abiteboul om te laten zien dat ze de juiste beslissing hebben genomen: "De Honda-motor is over het algemeen al verbeterd. Hiervoor zijn veel straffen geïncasseerd omdat we altijd nieuwe onderdelen wilden testen. Volgens onze simulaties zouden we het al veel beter moeten doen met de huidige Honda-motor. Maar daar hoeven we niet aan te denken, mijnheer Abiteboul, en volgend jaar zullen we het zien."

Blijf op de hoogte!

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief
Aanmelden

Stel een vraag

Heb je een vraag voor Olav Mol? Stel hem dan hier!
Vraag insturen