Marko hoopt op tot nok toe gevulde tribunes Oostenrijk

door Julia Onclin
SI202105090175_hires_jpeg_24bit_rgb

Helmut Marko hoopt op volle tribunes in Oostenrijk. In gesprek met Formel1.de laat de Red Bull-adviseur weten dat de Red Bull Ring op een slimme manier weet te ontsnappen aan alle beperkingen wat bezoekersaantallen betreft.

"De tribunes hebben allemaal hun eigen in- en uitgang", vertelt Marko. "Dat betekent dat elke tribune een aparte unit is, waardoor de toeschouwers onderling niet met elkaar in contact zullen komen." Deze slimme truc zorgt ervoor dat de Red Bull Ring zich niet aan de huidige limiet van 3.000 bezoekers voor buitenevenementen hoeft te houden. De eerste grand prix, de Grand Prix van Stiermarken, wordt dus min of meer opgesplitst in dertien mini-evenementen. Per evenement, dus per tribune, kunnen er 3.000 mensen toegelaten worden wat neerkomt op 39.000 toeschouwers in totaal.

'Acceptabele' hoeveelheid toeschouwers

"Red Bull heeft reeds aangetoond wat voor een superorganisatie het is en dat we op een zeer efficiënte manier kunnen organiseren, met onderzoeken, testcertificaten of wat er dan ook wordt voorgeschreven door de autoriteiten of de overheid”, gaat Marko verder. De Oostenrijker gaat er dan ook vanuit dat er zeker een 'acceptabele' hoeveelheid toeschouwers op de tribunes zal zitten.

Sergio Perez / Helmut Marko / Red Bull Racing
Foto: Red Bull Racing / Mark Thompson / Getty Images

Ook de overheid van Oostenrijk wil er alles aan doen om de twee races mét publiek door te kunnen laten gaan. "Het is een prestigieus en belangrijk evenement voor ons land", vertelt bondskanselier Sebastian Kurz. Volgens hem is het gebied rondom het circuit in Spielberg groot genoeg om oplossingen te vinden. "Het vergt het nodige gezond verstand van de politiek, maar gezien de grootte van het terrein en de goede plannen van de organisatoren, heb ik er veel vertrouwen in."

Probleem met vluchten naar Oostenrijk

Net als vorig jaar, zal er dit jaar niet één maar twee keer geracet worden op de Red Bull Ring. De Grand Prix van Canada gaat namelijk niet door. Deze race zou vervangen worden door de Grand Prix van Turkije, maar ook dat bleek niet haalbaar te zijn. Als gevolg daarvan heeft de Formule 1 besloten de Grand Prix van Frankrijk naar voren te halen en een extra race in Oostenrijk toe te voegen. Op 27 juni zal dus de Grand Prix van Stiermarken verreden worden, gevolgd door de Grand Prix van Oostenrijk op 4 juli.

Gp-oostenrijk-red-bull-700x467
(C) Red Bull Content Pool

Over de nieuwe coronaregels tussen Oostenrijk en Groot-Brittannië maakt Marko zich naar eigen zeggen nog geen zorgen. De Oostenrijkse overheid heeft directe vluchten vanuit Groot-Brittannië verboden. Dat heeft te maken met de Indische mutatie van het coronavirus die rondgaat. "We hebben nog even te gaan tot de races”, stelt Marko. De Red Bull-adviseur heeft zelf zijn tweede AstraZeneca-vaccinatie al gekregen en verwacht dat het probleem eind juni/begin juli opgelost zal zijn.

Lees ook: Olav Mol: “Ik doe mijn werk met liefde voor de mensen thuis”

Lees ook: Marko voorziet geen protest ondanks waarschuwing Wolff

Lees ook: Schumacher ziet Vettel als vriend

door Julia Onclin

Stel je vraag

Heb je een vraag voor Olav Mol? Stel hem dan hier!
Vraag insturen

Blijf op de hoogte!

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief
Aanmelden