Marquez nog niet veilig voor Q2, Lorenzo snelste in Barcelona

180615_CAT_Lorenzo

Dat Marc Marquez crasht in een vrije training is niet ongewoon. De regerend MotoGP-kampioen gebruikt de trainingen vaak om te zien waar de limiet ligt. Maar op de eerste dag van de MotoGP van Catalonië pakte een crash verkeerd uit: Marquez sloot de dag af op slechts de twaalfde plaats. Zijn aanstaande teamgenoot bij Honda, Jorge Lorenzo, nu nog rijdend voor Ducati, was de snelste man op het nieuwe asfalt van het circuit van Barcelona.

Lorenzo heeft blijkbaar zijn winning mood van twee weken geleden in Mugello meegenomen naar Spanje, waar hij liet doorschemeren dat hij zelf degene is geweest die contact heeft gezocht met Honda. “Direct na Le Mans was voor mij duidelijk dat ik niet bij Ducati zou blijven”, vertelde Lorenzo. “Daarop ben ik samen met mijn manager gaan kijken naar de mogelijkheden en hebben we contact gezocht met Honda. Ik ben blij dat het rond is, maar het zit nog niet in mijn hoofd. Ik wil eerste nog zo goed mogelijke resultaten behalen voor Ducati, al was het maar om te bewijzen dat het kan: dat ik op elke motor snel kan zijn.” Dat bleek op de eerste dag in Barcelona.

Toekomst Pedrosa nog onduidelijk

180614_CAT_Pedrosa
Foto: MotoGP.com

Bij Honda neemt Lorenzo de plaats over van Dani Pedrosa. Waar die heen gaat, is nog niet duidelijk. Pedrosa wilde in Barcelona zijn toekomstplannen onthullen, maar liet weten nog niet zover te zijn. “Er zijn diverse opties, maar die zijn nog niet zo concreet dat ik daar nu iets over kan zeggen. Of stoppen een van de opties is, kan ik ook niet zeggen.” Het enige wat er voorlopig tussen de regels door uit viel af te leiden, is dat Pedrosa nog graag minstens een jaar in de MotoGP wil blijven. Hij zou in gesprek zijn met het nieuw te vormen Petronas Yamaha. Pas als dat op niets uitloopt, zou met pensioen gaan een serieuze optie zijn. De beslissing om te stoppen bij Honda is in elk geval anderhalf jaar geleden al genomen. “Toen ik het contract voor 2017/2018 tekende, heb ik aangegeven dat het mijn laatste contract bij Honda zou zijn”, onthulde Pedrosa, die in Barcelona de negende plaats in de gecombineerde ranglijst bezet.

Warmere middag zit Rossi (weer) dwars

180615_CAT_Rossi-e1529071840215
Foto: MotoGP.com

De warmere omstandigheden in de tweede trainingssessie hadden nogal wat gevolgen voor de resultaten. In de koelere ochtendsessie bestond de top 3 uit Valentino Rossi, Andrea Dovizioso en Jorge Lorenzo. Daarvan was ’s middags alleen nog Lorenzo over. Hij werd gevolgd door Andrea Iannone en Maverick Viñales, terwijl Rossi zijn naam in de middag op slechts de elfde plaats terugvond, net voor Marc Marquez. Rossi was in de tweede training bijna een halve seconde langzamer dan ’s ochtends. In de gecombineerde stand, die leidend is voor de top 10 die bepaalt wie rechtstreeks naar Q2 mogen, staat hij echter nog redelijk veilig op de vijfde plaats. Marquez was vooral bezig geweest met zijn race-setup op het nieuwe asfalt van het Circuit de Catalunya. In de eerste vliegende ronde waarmee hij een scherpe tijd wilde neerzetten, ging hij onderuit.

 

Stel je vraag

Heb je een vraag voor Olav Mol? Stel hem dan hier!
Vraag insturen

Blijf op de hoogte!

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief
Aanmelden