Marquez op poleposition, Dovizioso blijft steken op p11

171021_AUS_Marquez-1

Met zijn slechtste kwalificatie sinds de GP van Spanje aan het begin van het seizoen heeft Andrea Dovizioso het zichzelf op een cruciaal moment in het MotoGP-kampioenschap niet gemakkelijk gemaakt. De nummer 2 van het kampioenschap begint de race (om 7.00 uur Nederlandse tijd zondagochtend) vanaf de elfde plaats, terwijl zijn grote rivaal Marc Marquez vanaf poleposition start.

Marquez rekent zich nog niet rijk met het verschil op de grid. "In Motegi vorige week startte Andrea vanaf de negende plaats en binnen vier ronden zat hij in mijn wiel en uiteindelijk won hij de wedstrijd. Het zegt dus niks; de finish halen en vóór Dovi finishen is het belangrijkste doel. Dat zal al lastig genoeg zijn, want ik denk dat de omstandigheden het verschil maken morgen. Niet alleen omdat het hier licht kan regenen zonder dat de baan echt nat wordt, maar ook omdat de race begint om 16.00 uur (lokale tijd, NK) en dat is precies het moment dat de temperatuur begint te zakken."

Marquez heeft in elk geval de zekerheid dat hij onder alle omstandigheden - nat, droog en alles er tussenin - snel was en dat geeft vertrouwen. Dat geldt niet voor Dovizioso. Het ging voor geen meter bij hem in de kwalificatie voor de GP van Australië. In het eerste deel van het fabelachtige circuit van Phillip Island was de Italiaan een van de snelste coureurs, maar in de bochtige tweede en derde sectie kwam de Ducati niet tot zijn recht. Dat in tegenstelling tot de Honda van Marc Marquez die als een mes door zachte boter door de bochten sneed.

https://twitter.com/twitter/statuses/921583137519472642

In de vierde vrije training had Dovizioso al een zeldzaam foutje gemaakt, wat resulteerde in een crash. Dat deed het vertrouwen van de titelkandidaat geen goed, zo gaf hij toe. "De crash heeft zeker invloed gehad en we moeten goed kijken naar de oorzaken. Voor de race is nog niets verloren, maar we hebben nog veel werk te doen." Ook Dovizioso's teamgenoot Jorge Lorenzo ging hard onderuit en dat leverde hem onder meer een verstuikte enkel op, die erg pijnlijk is. "We zijn helemaal de verkeerde richting op gegaan met de afstelling van de motor", zei Lorenzo. "Ik denk dat we terug moeten naar waar we vrijdagochtend mee zijn begonnen, want dat werkte nog het beste."

Ook Marquez was eerder al een keer gecrasht, maar dat hij in het opzoeken van de limiet in de vrije trainingen onderuit gaat, is eerder regel dan uitzondering. In de kwalificatie was Marquez foutloos. Marquez had in zijn eerste run af te rekenen met een paar coureurs die in de slipstream profiteerden van zijn snelheid: Andrea Iannone en Jack Miller. “De slipstream levert hier veel op en ik had geen zin om anderen van dienst te zijn en er zelf het slachtoffer van te worden”, vertelde Marquez. “Ik wist dat ik in de tweede run nog wel wat marge had en dus heb ik eerst gewacht tot ik vrij baan had, voor én achter me.”

In zijn eentje reed Marquez vervolgens 1.28,386: de snelste tijd van de eerste twee dagen. Iannone en Miller konden zich dankzij de lift van Marquez in de eerste run kwalificeren op de tweede rij. Maverick Viñales en Johann Zarco deden moedige pogingen aan de tijd van Marquez te komen, maar slaagden daar niet in. Beide Yamaha-coureurs waren desalniettemin tevreden met een plaats op de eerste startrij.

Kubica-1-700x467
Robert Kubica lijkt even te zijn gespind (c) www.racingline.hu

“Drietiende sneller had mij niet gelukt”, erkende Zarco. “Maar gezien de problemen die ik op Phillip Island altijd had in de Moto2, is de derde tijd meer dan waar ik op had gehoopt. Het gevoel was er, dus ik ben ervoor gegaan, maar of ik morgen kan meedoen voor het podium, betwijfel ik. We hebben nog wel wat werk.”

Ook Maverick Viñales dacht nog wel wat te doen te hebben om te kunnen vechten voor de topresultaten. “Het is hier zo wisselvallig, dat er geen peil op te trekken is. De banden werkten vandaag een stuk beter dan gisteren, maar gisteren en vandaag zijn weer niet te vergelijken met de test die we hier hebben gehad. We hebben niks aan de data van de test. Het kan best zijn dat het morgen weer helemaal anders is en dat we gewoon weer opnieuw moeten beginnen.”

Aleix Espargaro kon zijn snelheid van de eerste dag niet meenemen naar de tweede. De Catalaan kwam geen moment in de buurt van de poleposition-tijd die hij gisteren reed. Hij start de race vanaf de achtste plaats, naast Valentino Rossi die via QP1 moest.

Foto's: MotoGP.com

Blijf op de hoogte!

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief
Aanmelden

Stel een vraag

Heb je een vraag voor Olav Mol? Stel hem dan hier!
Vraag insturen