Marquez snelste ondanks crash in nat Maleisië; teruggezet naar P7

181103_MAL_Marquez_crash

Met anderhalf uur vertraging wegens tropische stortbuien pakte Marc Marquez dan toch de poleposition op het Sepang International Circuit. Voorlopig althans, want wegens het hinderen van Andrea Iannone kreeg de wereldkampioen een gridpenalty, waardoor hij wordt teruggezet naar de zevende plaats. Zijn 2.12,161 bleef buiten bereik van Johann Zarco en Valentino Rossi, ondanks dat Marquez door een crash zijn tijd niet kon verdedigen.

Na zijn crash in de kwalificatie kwam Marquez even binnen, maar hij ging meteen weer door. In de outlap keek hij wel om, om te zien of er niemand achter hem zat. Andrea Iannone zat echter precies aan de andere kant. "Ik heb hem niet gezien, anders was ik wel aan de kant gegaan", verklaarde Marquez. De straf betekent dat Johann Zarco vanaf poleposition start, met Valentino Rossi op de tweede plaats en Andrea Iannone op plaats 4. De tweede rij bestaat uit Andrea Dovizioso, Jack Miller en Danilo Petrucci.

https://twitter.com/MotoGP/status/1058682814453964800

Viñales in de problemen

De regen kwam zo plotseling aan het einde van de vierde vrije training dat het onder andere Maverick Viñales compleet overviel. Hij crashte in bocht 10 waar het zeiknat was, terwijl er in bocht 9 nog geen spatje te zien was. “Op de ene plaats was het droog en twee meter verderop goot het van de regen. Alsof je een waterval in reed. Er was geen redden aan.”

https://twitter.com/i/status/1058612640895905793

Viñales kwam er ongedeerd vanaf, maar Jordi Torres (vervanger van de geblesseerde Tito Rabat) brak zijn linkerhand. De grootste schade voor Viñales was echter dat hij het vertrouwen kwijt was. Hij was de enige die zonder enige ervaring op de natte baan begon aan de kwalificatie en kwam niet in zijn ritme. Hij start daardoor vanaf de elfde plaats en dat is slecht nieuws voor de winnaar van de wedstrijd in Australië, want starten is niet zijn sterkste punt. Had de regen iets langer aangehouden, dan waren de gecombineerde tijden van de vrije trainingen gebruikt, en dan had de Yamaha-rijder op poleposition gestaan, want in de droge omstandigheden was hij de snelste.

181103_MAL_regen-e1541238463807
Hoosbuien in Sepang veroorzaakten anderhalf uur vertraging. Foto: MotoGP.com

Voor teamgenoot Valentino Rossi was het juist andersom: in de gecombineerde trainingen had hij een negende tijd, maar op de nog vochtige baan reed hij in de kwalificatie de derde tijd, waardoor hij vanaf de eerste rij start. “Ik had niet gedacht dat we nog zouden rijden, maar toen het stopte met regenen, droogde de baan snel op. Ik ben niet ontevreden over de racesnelheid in droge omstandigheden. We zijn wel op de goede weg.”

Raceschema aangepast

https://twitter.com/i/status/1058654284420730880

Het was Rossi die voorstelde de racetijden voor zondag te vervroegen, omdat de kans op zulke tropische stortbuien toeneemt gedurende de middag. In plaats van om 15.00 uur lokale tijd begint de MotoGP-race nu om 13.00 uur. Omgerekend naar Nederlandse tijden betekent dat dat de wekker twee uur vroeger moet: om 06.00 uur is de start van de MotoGP-race voorzien.

De Moto3 begint nu om 03.00 uur, de Moto2 om 04.20 uur. Vooropgesteld natuurlijk dat het niet weer begint te hozen, maar dan is er in elk geval ook uitloop mogelijk, wat bij de oorspronkelijke tijden niet zo was.

Pirro in plaats van Lorenzo

https://twitter.com/i/status/1058554731994472448

Jorge Lorenzo besloot voorafgaand aan de derde vrije training dat hij de rest van het weekend niet in actie komt. De Ducati-rijder ondervindt te veel hinder van zijn in Thailand gebroken pols. Ducati-testrijder Michele Pirro nam zijn plaats in en kwalificeerde zich op de veertiende plaats. Op de eerste dag was Lorenzo niet verder gekomen dan de 24ste plaats.

Teamgenoot Andrea Dovizioso crashte in de kwalificatie. Hij start vanaf de vijfde plaats. Voor Dovizioso is het zaak om vóór Valentino Rossi te finishen, die vijftien punten goed te maken heeft op de Ducati-rijder om nog tweede te worden in het kampioenschap.

Blijf op de hoogte!

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief
Aanmelden