Martins wint tweede F3-race Zandvoort voor MP Motorsport

01-Victor-Martins-MP-Motorsport-C-Formula-Motorsport-Limited

Victor Martins heeft de tweede Formule 3-sprintrace op het circuit van Zandvoort gewonnen. De Fransman reed een geweldige race en pakte de thuiswinst voor het Nederlandse team van MP Motorsport. Clément Novalak finishte de race als tweede gevolgd door Frederik Vesti.

Het was Ido Cohen die vertrok vanaf pole position. Hij had een matige start en raakt de leiding meteen kwijt aan Clément Novalak. Olli Caldwell wist zijn derde startpositie ook niet vast te houden. Hij verloor twee plekken. Teamgenoten Dennis Hauger en Caldwell waren volop met elkaar in gevecht toen in ronde 3 plots Lorenzo Colombo van de baan af vloog de bandenstapels in. De safety car kwam de baan op en na een paar rondes mocht Novalak het tempo aangeven.

Intense strijd voor de overwinning

Bij de herstart was het Victor Martins die enorm goed oplette. De MP Motorsport-coureur wist namelijk Frederik Vesti in te halen voor de derde plek. In bocht 1 ging het ondertussen mis voor Ayumu Iwasa. De Japanner werd van de baan getikt, maar kon na een rondje door het grind wel zijn weg vervolgen. Aan de kop van het veld werden de gaten ondertussen steeds kleiner en de druk steeds groter. Novalak, Cohen en Martins reden erg dicht op elkaar en ook het gat naar de rest van het veld was maar klein.

Het was Martins die iets wijd ging en zichzelf daardoor in de problemen bracht. Vesti sloot namelijk aan en gooide de druk er vol op. Toch weerhield dat er Martins niet van om Cohen in te halen voor de tweede plek. Kon hij de winst dan toch nog van Novalak afpakken? De Fransman kwam met rassenschreden dichterbij en zette met nog negen rondes te gaan de aanval in. Dit kan een thuiswinst worden voor het team van MP Motorsport! In bocht 1 lukte het Martins: hij pakte de leiding!

Victor Martins / MP Motorsport / Zandvoort / Nederland / 2021
Foto: FIA Formula 3 (Joe Portlock - Formula 1/Formula Motorsport Limited via Getty Images)

Ondertussen waren Prema-coureurs Caldwell en Hauger nog altijd met elkaar in gevecht. Geen van beide gaf ook maar iets toe. Hauger zou als leider in het kampioenschap graag die vijfde plek van zijn teamgenoot over willen nemen. In ronde 18 lukte dat hem eindelijk toen hij met behulp van DRS op start/finish Caldwell pakte. De Noor had de smaak te pakken en wist een ronde later ook Cohen in te halen voor de vierde plek.

Chaos in de slotfase

Met nog maar vier rondes te gaan, kwam de safety car voor de tweede keer de baan op. Amaury Cordeel stond in bocht 1 achterstevoren vast in het grind. Voor Martins was dit nadelig, want het gat van twee seconden dat hij opgebouwd had, was plots helemaal weg. Met nog twee rondes te gaan werd de race hervat.

Er ontstond een enorme chaos in de Hugenholtzbocht. Hauger liep een lekke band op en zakte helemaal weg! Vesti was ondertussen enorm scherp en pakte de derde plek. Ook Caio Collet deed het goed, hij zette de aanval in en pakte de vierde plek over. Prettig voor Hauger was echter wel dat Jack Doohan, de nummer twee in het kampioenschap, een fout maakte en wegviel tot ver buiten de punten.

Victor Martins / MP Motorsport / Clement Novalak / Frederik Vesti / Formule 3/ Zandvoort / Nederland / 2021
Foto: FIA Formula 3 (Joe Portlock - Formula 1/Formula Motorsport Limited via Getty Images)

Het was Victor Martins die de race wint voor het Nederlandse team van MP Motorsport. Hij pakte daarmee de eerste Formule 3-racewinst van zijn carrière. Clement Novalak pakte de tweede plek en de derde plek ging naar Frederik Vesti.

Lees ook: Alice Powell wint W Series-race Zandvoort

Lees ook: Verstappen: “Voelt geweldig om in Nederland pole te pakken”

Lees ook: Lewis Hamilton: “Verstappen verdient pole position”

Stel je vraag

Heb je een vraag voor Olav Mol? Stel hem dan hier!
Vraag insturen

Blijf op de hoogte!

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief
Aanmelden