Mattie Valk over F1 aan Tafel: "Mijn doel? Georganiseerde chaos"

Mattie-persfoto

Mattie Valk is sinds anderhalf jaar presentator van F1 aan Tafel, de wekelijkse podcast van Grand Prix Radio. De podcast werd deze week beloond met de Dutch Podcast Award in de categorie Sport. "Ik vond het nogal een groot ding, toen ik werd gevraagd."

Het is de dag dat bekend werd dat F1 aan Tafel de Dutch Podcast Award heeft gewonnen. Mattie heeft in De Harbour Club in Vinkeveen zojuist de opnames van een nieuwe aflevering achter de rug. De dj, bekend van zijn ochtendshow met Marieke Elsinga op Q, is ontzettend blij met de award en was vereerd toen hij gevraagd om de podcast te presenteren. "F1 aan Tafel was al een goed beluisterde podcast, dus dat wilde ik wel heel graag góed doen." Mattie heeft natuurlijk een enorme ervaring met radio maken, maar het presteren van een podcast over Formule 1 vond hij écht wel iets anders. "Ik ging er toch met enige bescheidenheid en terughoudendheid in", geeft hij toe.

Minder strak dan op de radio

Voor Mattie is het presenteren van F1 aan Tafel echt een mooie klus. "Het is iets waar mijn twee passies samenkomen, dus dat vond ik echt heel leuk om te gaan doen!" Het presenteren van een podcast vindt hij wezenlijk anders dan het maken van een radioprogramma. "Het is veel meer het voeren van een gesprek, da's wel een verschil met het maken van een radioprogramma", legt hij uit. "Je hebt wel een bepaalde planning, met de onderwerpen die je wilt bespreken met je gasten, maar die planning is veel minder strak dan op de radio." Het was ook een leerzaam proces: "Het presenteren van een gesprek is toch best wel moeilijk."

Dat de podcast uiteindelijk maar een half uurtje mag duren, vindt hij geen belemmering. "Het voelt helemaal niet als kort, dat komt ook omdat ik radio gewend ben", zegt Mattie, die de show het liefst als een georganiseerde chaos aflevert. "Iedereen mag iets roepen en iets vinden en toch moet de luisteraar na afloop het gevoel hebben dat-ie naar een goed gesprek heeft geluisterd." 

'Iedereen keer weer die Formule 1'

Mattie kreeg de liefde voor de autosport van huis uit mee. "Mijn broer, mijn oom, iedereen keek Formule 1. Ik kan me talloze verjaardagen herinneren dat altijd die Formule 1 aanstond. Toen Max succesvol begon te worden, begon het bij mij ook wel te broeien." Vanaf dat moment heeft hij ook niks meer gemist. "Ik zie alles. Maar dan ook écht alles, van kwalificatie tot vrije trainingen: alles!", lacht hij. 

Toen hij uiteindelijk het team van F1 aan Tafel kwam versterken, voelde hij zich meteen thuis. Met name de interactie met vaste waarde Frans Verschuur was bijzonder. "Da's een belevenis op zichzelf!" Mattie is heel dankbaar voor Frans' aandeel in de shows. "Hij geeft smaak, hij is eerlijk en recht door zee en dat heb je ook nodig in een podcast als deze." Frans' aandeel zorgt ervoor dat de podcast niet voorspelbaar wordt. "Het moet prikkelen, het spannend zijn en dat brengt Frans, da's echt wel te gek!"

Vaste fanbase

Volgens Mattie kan F1 aan Tafel nog een flinke ontwikkeling doormaken. "We doen dit wekelijks, op enig moment gaat de podcast je passen, als een jas die je aantrekt." Ook de verschillende gasten die wekelijks aanschuiven, maken dat het leuk blijft om de podcast te maken." Het ultieme doel is wat hem betreft een podcast heel vaste fanbase: "Het moet voelen alsof we allemaal vrienden zijn met wie je in kroeg zit en over Formule 1 praat." 

F1 aan Tafel verschijnt elke maandagavond om 21 uur op www.grandprixradio.nl of in je favoriete podcastapp.

Lewis Hamilton / Max Verstappen / Grand Prix Amerika / Austin / 2021
Foto: Mercedes AMG F1 (Jiri Krenek)

Blijf op de hoogte!

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief
Aanmelden

Stel een vraag

Heb je een vraag voor Olav Mol? Stel hem dan hier!
Vraag insturen