Nieuwe partymode-regels, die vanaf Monza ingaan, uitgelegd

10a

Zojuist werd bevestigd dat het gebruik van de partymode vanaf de (eerste) Italiaanse Grand Prix (in Monza) afgeschaft gaat worden. Wat dit voor de Formule 1 gaat betekenen, leggen het Duitse AMuS en Formule1.nl uit.

De regelwijziging houdt in dat tijdens de kwalificatie en de race dezelfde motorstand moet worden gebruikt. Een uitzondering zou gelden voor ronden waarin langzaam gereden wordt, en ook de inhaalknoppen blijven volgens AMuS bestaan. De voor de race te gebruiken motorstand moet dus vanaf het begin van de kwalificatiesessies worden gebruikt. Logischerwijs mogen motorstanden elk weekend anders zijn. Wanneer de coureurs met dezelfde motor allemaal gebruik hebben gemaakt van de derde toegestane motor, moet de fabrikant bij alle motoren gebruik maken van dezelfde motorstand.

Uitzonderingen

Er zijn volgen AMuS momenten tussen het begin van de kwalificatie en het einde van de race, waarop een andere motorinstelling gebruikt mag worden. In een outlap tijdens de kwalificatie hoeft bijvoorbeeld niet dezelfde motorstand te worden gebruikt. De uitzondering geldt ook voor situaties tijdens de kwalificatie waarbij op minder dan 80 procent van de snelste ronde wordt gereden. Op zondag in de ronde naar de grid, achter de safety car, tijdens een virtual safety car en in de uitloopronde mag de instelling van de motor ook afwijken.

Van de laatste uitzondering is sprake wanneer het voor de levensduur van de motor beter is om gedurende de race gebruik te maken van een andere instelling. Voorwaarde is wel dat dan meteen aanmerkelijk langzamer gereden wordt. Bovendien moeten de wedstrijdleiding en de FIA worden ingelicht. De oorspronkelijke motorstand kan tijdens de race niet meer worden gebruikt.

 

 

 

Stel je vraag

Heb je een vraag voor Olav Mol? Stel hem dan hier!
Vraag insturen

Blijf op de hoogte!

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief
Aanmelden